Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čtenáři Blesk.cz pomáhají: Davídek už může cvičit!

14. září 2011 | 05:32

Davídek (2,5) z Příbrami se narodil předčasně a přežívá jen díky hadičce, která mu z hlavičky odvádí přebytečný mozkomíšní mok do střev. Chlapeček je opožděný ve vývoji, ve dvou letech se neuměl posadit a jen se plazil. To se ale může změnit! Díky čtenářům Blesku, kteří posílali dárcovské SMS, dostal v rámci projektu Srdce pro děti speciální rehabilitační stůl. Na něm může cvičit a zpevňovat ochablé svaly.

Mamince Lence Součkové se narodila dvojčátka Davídek s Martínek ve 30. týdnu těhotenství. Do poslední chvíle si ona i lékaři mysleli, že děti budou naprosto zdravé. Osud tomu však chtěl jinak. Zatímco Martínek je naštěstí v pořádku, Davídek se narodil se silným krvácením do mozku. Doktoři mu museli ihned zavést pod kůži hadičku, která mu celý život bude odvádět přebytečný mozkomíšní mok do střev. Davídek ani ve dvou letech do pravé ručičky neuchopil žádnou hračku a jen se plazil. Má totiž zcela ochablé svalstvo!

Blesk proto Davídka zařadil do projektu Srdce pro děti a díky příspěvkům čtenářů mu zakoupil speciální rehabilitační stůl za 20 tisíc. „Jsem moc šťastná a všem strašně moc děkuju. I když s Davídkem musíme dál jezdit na rehabilitace, stůl nám pomůže v domácím cvičení, které moc potřebuje,“ děkovala dojatá maminka dvojčátek. Pokud vše půjde podle toho nejlepšího scénáře, mohlo by dítě za čas i chodit. „Nikdy to nebude ta zdravá chůze, ale i za tu nejmenší bych byla nejšťastnější maminka pod sluncem,“ dodala Lenka.

Podobnou pomoc potřebují i další děti a přispět ke zlepšení jejich života můžete i vy. Přispějte na projekt Blesk Srdce pro děti!

Kam psát?

Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 – heslo »Srdce pro děti«. Můžete samozřejmě i mailovat na srdceprodeti@ringier.cz.

Komu chceme pomoci?

Například dětem, které trpí handicapem... Dětem, které postihla těžká nemoc či zranění... Dětem, které nemají rodinu a po něčem pro ně nedostupném obrovsky touží...

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč).

Autor: Jitka Stefanidesová, Kbali
Video se připravuje ...