Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Martin (14) bojuje se smrtí, Blesk mu plní sen

23. prosince 2010 | 14:24

Se svalovou dystrofií bojuje odmala Martin Petrásek (14) z Vrchlabí. I když se chlapcův stav neustále zhoršuje, naděje zvítězit nad smrtelnou nemocí se nevzdává. S pomocí maminky, staršího bratra a asistentky dělá maximum, aby žil plnohodnotný život. Ve škole mu jde nejlépe angličtina. Nadace Život dětem a Blesk mu proto v rámci společného projektu Srdce pro děti splní velký sen – podívat se do Londýna.

Martin i přes svůj handicap chodí do běžné základní školy, snaží se dohánět vrstevníky a věnuje se koníčkům. Hodně ho baví slepování vojenských plastikových modelů.

Martinův stav se zhoršuje

Jako každý by i Martin také rád poznával svět. Nejvíce touží navštívit Londýn. Svalovou dystrofii zjistily u Martina v jeho dvou letech náhodně provedené testy po prodělané viróze.

„Ve druhé třídě už byl na vozíku a nemoc se začala dál zhoršovat. Před rokem se mu zbortila i páteř a začaly ochabovat ruce. Martina se teď proto snažíme stabilizovat, aby mohl sedět. V březnu jde kvůli tomu na operaci. Bez ní by už musel jenom ležet,“ říká zoufalým hlasem maminka Pavlína Holubcová, která o syna pečuje 24 hodin denně.

Chci vidět muzea

Hodně Martinovi pomáhá i jeho starší, již dospělý bratr David. Určitým způsobem mu nahrazuje tátu, který od rodiny před třemi lety odešel a se syny se už dva roky vůbec nestýká. Ve škole pak má Martin velkého pomocníka ve své asistentce Karin Koutové.

„Píšu mu zápisky, podávám knihy, učím ho jazyky. U Martina jsou určitě vidět pokroky. Hlavně angličtina mu jde, má dobrou výslovnost, takže tu cestu do Londýna bych mu i proto přála,“ přiznala Martinova asistentka. „Chtěl bych se tam jet podívat a navštívit hlavně muzea,“ upřesnil svoji touhu smrtelně nemocný bojovník.

Jak můžete přispět dětem

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč).



Autor: Jitka Žigová, apk
Video se připravuje ...