Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mami, chci větší kapesné!

V dnešním komerčním světě je důležité naučit děti odolat reklamě.
18. července 2008 | 09:20

Naučte své děti, že peníze nepadají z nebe a že je důležité umět s penězi hospodařit. Máme pro vás pár rad, jak to děti naučit.

Rodiče dětem vštěpují morální zásady, vedou je k tomu, aby uměly slušně pozdravit, aby pustily sednout staršího člověka, ale stejně tak je třeba naučit děti hospodařit s penězi.

Čím dříve, tím lépe
Čím dříve začnete své dítě učit znát hodnotu peněz, tím lépe pro vás i pro něj. Myslete na to, že právě vy jste jeho vzorem a příkladem, který následuje. A v případě, že se nechováte k penězům, jako kdyby padaly z nebe, je pravděpodobné, že i vaše dítě zaujme v budoucnu k financím uvážlivý postoj. Být vzorem a mluvit s dítětem o penězích je obzvlášť důležité právě v dnešní době, kdy na nás ze všech stran křičí reklamy to svoje: "Kupte si mě!!!" Někdy je velmi těžké odolat dětským prosbám, ale nesmíte se nechat zaslepit láskou a plnit jim každé přání, později by se to zákonitě obrátilo proti vám. A nezapomínejte na velmi důležitou zásadu, která v dnešním komerčním světě už trochu upadá v zapomnění: za peníze nelze koupit všechno.

Rodinné hospodaření
Čím bude dítko starší, tím více ho zasvěcujte do rodinného hospodaření. Vysvětlete mu, že máte k dispozici určité množství peněz na jistou dobu a musíte zvážit, za co je utratíte. Mělo by vědět, jak je těžké rozhodnout se, jestli mu koupíte novou hračku, nebo půjdete do kina.

Víte, co si o nás myslí naše děti?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kapesné
Aby to lépe pochopilo, naučte dítě hospodařit s vlastním kapesným. Vysvětlete mu, že není v pořádku utratit ho celé najednou, ale že si musí částku rozložit na několik časových úseků. Postupně vysvětlujte výhody toho, když mu něco zůstane do budoucna. Existují rodiny, kde děti pravidelné kapesné nedostávají. Když něco potřebují, rodiče jim to koupí nebo jim jednorázově poskytnou požadovanou částku. Výše kapesného je individuální, nelze ji pevně určit. Odvíjí se od věku, zodpovědnosti, potřeb dítěte a hlavně od finančních možností konkrétní rodiny.

Chce čím dál víc
Vanda, matka 14letého chlapce si stěžuje: "Syn se domáhá stále vyššího kapesného. Dostane týdenní příděl peněz, ale v poslední době je utratí během prvních dnů a před víkendem chce další s tím, že jeho kamarádi mají dvakrát tolik. Nechci, aby se kvůli tomu cítil zahanben, ale nemůžu si dovolit dávat mu víc." Pokud má vaše dítě podobný přístup a argumentuje tím, že jeho spolužáci mají více, předložte mu váš rodinný rozpočet a vysvětlete, že vaše rodina zřejmě nemá takové příjmy jako rodiny spolužáků s vyšším kapesným. O výši kapesného si promluvte bez emocí, vysvětlete mu vaše finanční možnosti a zhodnoťte jeho potřeby. Připravte dítě na to, že pravděpodobně vždycky bude v jeho okolí nějaký spolužák, který bude mít vyšší kapesné. Můžete tak předejít pocitu nespravedlnosti nebo dokonce závisti. Trpělivě vysvětlujte, že hodnota člověka se neměří podle jeho příjmu.

Kapesné do banky
Zahrajte si se svými dětmi hru na peněžní ústav. Pokud dáváte dětem kapesné, založte si doma podobný účet jako ve skutečné bance. Stačí sešit nebo jen arch papíru, kam si budete zaznamenávat pravidelné prémie za trpělivost, tedy jakési úroky. Usnadníte jim tak cestu k tomu, aby pochopily zásady hospodaření s penězi. A především se naučí vytvářet si finanční rezervu, která se jim bude hodit například při nákupu dárků.

Bankovní konto? Proč ne?
Dnes už existují i skutečná konta pro děti, zpravidla jsou určená dětem mladším 15 let. Nepochybnou výhodou těchto kont je, že jejich založení a vedení bývá zadarmo. Banky mnohdy nabízejí dětem i zvýhodněné úročení, například s dětským Kontem RYBIČKA od Volksbank lze dosáhnout úročení vložených prostředků až 2,80 % ročně. Když je dítěti 10 let, získá bankovní kartu pro výběry kapesného z bankomatu. Může se tak starat o své peníze zcela samostatně a naučí se při hospodaření s penězi spoléhat samo na sebe.

Autor: Ladislava Protivanská