Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Budoucí středoškoláci se bojí nové školy víc než prvňáci

Váš navenek sebevědomý puberťák může mít před prvním dnem v nové škole rozklepaná kolena. Mějte pro jeho strach pochopení
29. srpna 2014 | 06:00

Zatímco malých prvňáků se každý vyptává, zda se těší do školy a rodiče se jim to snaží všelijak usnadnit, u starších potomků už nad tím nikdo tolik nedumá. Přitom třeba nástup na střední školu není žádná legrace. Dospívající se bojí nejen toho, zda zvládnou učení, ale možní ještě víc přemýšlí o tom, jak se uvedou mezi spolužáky a jestli na nové škole najdou nové kamarády. 

Jak se cítíte, když jdete úplně poprvé do kolektivu nějakých lidí, které neznáte? Ať už jde o novou práci nebo třeba první lekci orientálního tance? Patrně se bojíte nejen toho, jak se uvedete třeba po pracovní stránce nebo zda nebudete za nešiku, ale zároveň řešíte i to, jak vás bude vnímat vaše okolí. A vaši teenageři, kteří letos nastupují poprvé na střední školu, jsou na tom hodně podobně. 

"Svým způsobem to řeší mnohem více, než malé děti, které jdou do první třídy," tvrdí středoškolská kantorka Veronika Dohnalová. Protože malé děti se jednak do školy většinou těší, navíc je jim jedno, co si o nich okolí myslí, respektive to ještě tolik neprožívají. 

Oproti tomu teenageři přirozeně kladou velký důraz na oblečení a mohou tak strávit hodiny přemýšlením nad tím, jaký styl prvního září zvolit. Raději jim do toho nemluvte. 

Dcera je vyděšená, že škola začíná pobytem v přírodě, píše čtenářka

...
Autor: Shutterstock.com
Do redakce napsala například čtenářka, jejíž dcera nastupuje na jedno pražské gymnázium  - nečeká ji přitom klasické první září. S novými spolužáky se sejde už v neděli, aby spolu odjeli stmelovací poznávací pobyt do Jizerských hor. 

"Nejsme sportovní rodina, dcera na to ani nemá potřebné vybavení, ale je to povinné. Ona se přitom bojí, že bude vypadat jako hastroš a že se navíc znemožní při sportovních hrách, které jsou na programu, ačkoli jinak je to šikovná a sympatická holka," píše matka dospívající slečny. 

Na druhou stranu, jsou středoškoláci, kteří by si přesně takový úvod školního roku přáli, zatímco je děsí představa, že školní rok začne tím, že se učitel už druhého září pustí do opakování ze střední školy. Tak rychle se to podle kantorky Dohnalové asi nestane, ale na druhou stranu, je pravda, že na střední škole, zvláště na gymnáziích, průmyslovkách nebo třeba obchodních akademiích, se s výukou v ostrém tempu začíná poměrně brzy. 

Nabídněte dítěti možnost doučování

Autor: Shutterstock.com
Počítejte také s tím, že vaše dítě může mít v nějakém předmětu slušné mezery, ačkoli na základní škole patřilo mezi dobré žáky - každá škola totiž učí jiným tempem a ne všechno se mohlo stihnout probrat. Nebo to dítě zrovna nepochopilo, jen to na konci povinné školní docházky už nikdo moc neřešil. 

Předem o tom s potomkem promluvte, nestrašte ho tím, ani mu to nevyčítejte - takové věci se prostě stávají. Lépe uděláte, když jim nabídnete možnost doučování, stačí sehnat například studenta vyššího ročníku nebo vysokoškoláka, kteří si budou chtít přivydělat. Pokud počínající průšvih odhalíte včas, je naděje, že doučování bude potřeba jen pár měsíců a pak už se váš středoškolák chytí a bude učivo zvládat.