Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Deset let se nevyspíte! Pravdy o rodičovství, které bezdětným neříkejte

  • Rodičovství je to nejlepší, co vás může potkat...Většinou.
    12. května 2014 | 14:20

    Každý rodič vám řekne, že život s dětmi není to, co býval před nimi. Málo kdo je ovšem ochoten narovinu přiznat, že život bez dětí byl v mnoha ohledech naprosto skvělý. Až se tedy budete zase rozhodovat, kdy založíte rodinu, pamatujte, že mít děti je sice úžasné, ale stále existuje pár skutečností, které vám většina rodičů škodolibě zatajuje:

  • Nevíte, jaké to je, dokud v tom nežijete

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Pokud nejste učitelem ve škole či mateřské školce, pravděpodobně jste se ani nepřiblížili pocitu, jak to je starat se každý den o dítě. A to ani v případě, že jste mimořádně ochotná tetička, která si ratolesti svých sourozenců či kamarádek klidně vezme na odpoledne nebo i na měsíc.

    Nemáte-li dítě doma denně a není-li nositelem vašich genů, pravděpodobně vás nedokáže dohnat do naprosté nepříčetnosti, nemusíte se vyrovnávat s desítkami dětských chorob ani kupovat každého čtvrt roku nové oblečení a boty. A to je jen vrcholek ledovce!

  • Dítě vám změní CELÝ život

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Ano, je nám jasné, že i bez našich dobře míněných, nevyžádaných a neskutečně otravných rad byste pravděpodobně nenechali dítě zadusit se s igelitkou na hlavě a k prvním narozeninám mu nedali sadu nabitých pistolí, ale věřte nám, vážně si nedokážete představit, jak moc vám dítě změní celý váš dokonalý, pohodlný a samostatný život. My si to (bohužel) taky nedokázali představit.
  • Vaše plány na výchovu jsou úplně k ničemu

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Jen co na těhotenském testu spatříte dvě čárky, nakupte si spoustu literatury o těhotenství a nejlepší (hlavně tolerantní a nenásilné) výchově dětí, zapište se na spoustu předporodních kurzů, sepište si porodní plán a udělejte si velmi jasnou představu o tom, co vaše dítě bude moci a co ne a jakým způsobem ho plánujete vychovávat.

    Nebo se na to vykašlete a ušetřete si spoustu času, který můžete věnovat sami sobě. Naprosto NIC z toho, co si totiž naplánujete, se nestane. Například já se dnes dlouhé minuty směji tomu, jak jsem si kdysi plánovala, že při vykonávání ryze soukromých aktivit na toaletě budu mít dveře zavřené a budu tam sama. V klidu.

  • Nevíte, co je únava

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Jste unavení, protože musíte každý den dělat přesčas? Představte si že děláte svoji práci zásadně v noci, protože přes den se věnujete dětem. Poté, co je vyzvednete ze školky (či školy), nakrmíte, uděláte úkoly, pohrajete si, znovu nakrmíte, vykoupete, uspíte, uklidíte ten nebetyčný bordel, zasednete k práci.

    V lepším případě skončíte o půlnoci, abyste mohli jít v jednu spát a vstáváte v šest, protože je potřeba vzbudit děti, odvést je do škol a s vyplazeným jazykem běžet do práce. Spánkový deficit 10 let? Žádný problém!

  • Přestaňte nás soudit!

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Stalo se vám někdy, že jste s přimhouřenýma očima sledovali matku, která na pokraji sil ječela na dítě v supermarketu, ať už konečně zavře "ústa"? Co je to za hroznou ženskou, říkali jste si... V momentě, kdy se stanete rodičem, změní se vaše uvažování na: "Ach bože, co ten zplozenec pekel té nebohé ženě udělal?"

    Věřte nám, vaše dítě vás dokáže pomalu dohnat k šílenství. Má vaše geny a ví jak na to. A dělá na tom takticky, protože ví, že ho neutlučete (i když jednou za čas budete opravdu moc, moc chtít). Takže nás, prosíme, nesuďte. I když své děti milujeme nejvíc na světě, máme pořád jen jedny nervy.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.