Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejmenší zlatíčko v historii soutěže: Vyrostla z ní tahle krásná holčička

1. května 2013 | 10:00

Když se ve druhém ročníku soutěže Zlatíčka objevil v galerii snímek s »miniaturní« Nikolkou, byli jsme v redakci dojatí. Psal se rok 2010 a my chtěli vědět, za jakých okolností fotka vznikla. A teď, po třech letech, nás samozřejmě zajímalo, jak holčička vyrostla.

Kdybychom v druhém ročníku soutěže Zlatíčka měli soutěžní kategorii s názvem Nejmenší, Nikolka by určitě zvítězila. Bohužel, neměli jsme ji. I přesto tenhle prcek vyhrál. Navíc boj o to nejcennější. Boj o svůj život.

„Tenhle záběr vznikl ještě na jipce v podolské nemocnici, kde jsem trávila dva a půl měsíce po porodu. Tatínek přijel vždycky jen na chvilku, takže jsem ho s některým z miminek rychle vyfotila na památku. Já prakticky na fotkách z té doby nejsem,“ prozradila nám tenkrát Gabriela Burdová, matka Nikolky a jejího dvojčete Anne.

Anne s Nikolkou
Autor: archiv rodiny
Sestřičky z umělého oplodnění na svět přišly předčasně císařským řezem v sedmém měsíci těhotenství. Lékaři naštěstí předvídali, že by se děti mohly narodit dřív a předem posilovali jejich plíce kortikoidy. Proto nemusely být napojené na ventilátor. Přesto v nemocnici strávily téměř tři měsíce.

Dnes už jsou z nich velké slečny, které na podzim loňského roku nastoupily do školky. Poměrně složitý start do života neměl naštěstí žádné následky.

Niki a Anne
Autor: archiv rodiny
„Obě jsou neskutečně živé. Chvilku neposedí, neustále někam lezou, skáčou a běhají. Nikolka je neskutečný gurmán, často stojí u lednice nebo u skříně s pamlskama a pokřikuje, co všechno potřebuje. Miluje kabelky, má svou oblíbenou, se kterou dokonce spinká. Nosí v ní rtěnku, nefunkční mobilní telefon, ze kterého často "telefonuje" a svůj talisman malou opičku. Občas si tvrdě prosazuje "svůj názor", takže to chce velkou dávku trpělivosti,“ prozradila nám maminka.

Dozvěděli jsem se také, že obě dívky jsou pohybově nadané, i když Anne přeci jen o něco víc. Niky pro změnu moc ráda zpívá a je neuvěřitelný „talent“ na techniku. S notebookem i dotykovým telefonem si hravě poradí. A čím by chtěla být, až bude dospělá? „Obě holky si rády hrají na lékařky. Nikolka říká, že bude doktorkou, která operuje a Anne to samé, jen chce rodit miminka,“ řekla nám ještě paní Burdová.

Ta se i s děvčaty moc těší na jubilejní pátý ročník soutěže Zlatíčka, který začíná už v pondělí 29. dubna v pravé poledne. „Rádi se zúčastníme. Už s holkami vybíráme ty nejhezčí fotky,“ dodala.

Přihlášku, podrobné informace i pravidla soutěže
naleznete ZDE