Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak vysvětlit dětem, že Ježíšek nemá peníze?

9. prosince 2009 | 05:00

Ježíšek má letos rozhodně hlouběji do kapsy. I když statistiky uvádějí, že průměrný Čech utratí za dárky kolem pěti tisíc a za jídlo další čtyři, bude skutečnost asi jiná.

Mnoho rodičů právě teď přemýšlí, jak dětem vysvětlit, že Ježíšek letos nebude mít peníze na všechno, co si přejí, nebo že jim nedonese ten vysněný dárek, o který si napsaly.

Podle odhadů se výrazné šetření týká asi čtvrtiny domácností v ČR. Právě období Vánoc pro ně bude velkým náporem na psychiku. Jak říct dětem, že má Ježíšek málo peněz a nesplní jim jejich přání? Blesk se ptal psychologů...

Co dělat, když nemám dostatek peněz na dárky?
Nevěřte tomu, že když dítě nedostane desítky drahých dárků, bude nešťastné. Pravdou je, že kvantita je důležitá, nesejde na tom, jestli stál dárek desetikorunu nebo tisíce.

Jak mám dítěti říct, že letos budou chudší Vánoce?
„Nemusíte jim to říkat. Sežeňte například bazarové dárky – kolo, hudební nástroj… Dárkové poukázky mohou být dobrou volbou pro adolescenty, kteří mohou využít povánoční slevy,“ říká dětská psycholožka Šárka Bínová. Podle ní je také dobrou metodou, aby děti obdarovaly druhé – poznají tak hodnotu peněz a pocit, že udělají radost.

„Pokud dítě věří v Ježíška, je zcela jasné, že jedině on může rozhodnout, co kdo dostane. Připravte děti na to, že nemusejí pod stromkem najít všechno, co si přejí – a to bez rozdílu věku…“, dodává psycholog Václav Mertin.

Jak dítěti vysvětlit, že si dárek, po kterém touží, nemůžeme dovolit?
„Děti většinou vnímají atmosféru rodiny a pochopí, že se něco děje, že chybí finance. Není dobré řešení si na Vánoce půjčit a nový rok zahájit splácením půjčky,“ varuje Bínová.

Je řešením koupit jen to, co bude dítě stejně potřebovat – oblečení, boty?
U dětí jde hlavně o tu atmosféru, o rozbalování, tajemství… A to splní i užitečnosti. Ale alespoň jedna drobnost čistě pro radost by tam měla být. A takové neposuzujte dospěláckým rozumem, ale prostě splňte sen,“ radí Mertin.

Můžeme dát dětem v rámci šetření společné dárky?
Václav Mertin si myslí, že to problém není: „Ale jen pokud jsou si blízko věkem a zájmy. Třeba nějakou encyklopedii, z které mohou čerpat a zabavit se společně. Pokud jsou ale hodně odlišné, vymyslete dárek pro každého zvlášť.“

7 triků, jak si poradit

1. Kupte několik druhů vánočního papíru a každý, byť i malý dárek, balte zvlášť, nešetřete na mašlích a ozdobách. Nestyďte se zabalit ani lízátko nebo žvýkačky, klidně i ovoce.

2. Pokud máte jen jeden větší dárek, přikupte maličkost, která s ním bude souviset a nechte ji dítě otevřít jako první. Když má tašku do školy, dejte mu nejdřív tužku, pak penál… Dítě tak udržíte napjaté a velkého dárku si bude víc vážit.

3. Podívejte se do antikvariátu na knížky, které jste četli jako malí – můžete o tom dětem vyprávět. Více dětem darujte třeba encyklopedii, kterou využijí do školy – a hned v ní začněte hledat. Výprodeje, obchody s drobnostmi za pár korun, to jsou místa, kam se vypravte.

4. Kupte hru nebo stavebnici a hned po rozbalení si ji zahrajte – společně prožité chvíle budou tím hlavním dojmem.

5. Vyrobte nějakou drobnost nebo kupte něco (modurit, korálky…), z čeho začnete hned vyrábět podle návrhu dítěte.

6. Pošlete dětem osobní dopis od Ježíška, ve kterém vysvětlíte, že i když byly hodné, nemůže jim letos splnit všechno, protože dětí je hodně. Právě tenhle dopis může být nejhezčím dárkem.

7. Spojte se s dalšími rodiči – jistě v pokojíčku svých dětí najdou hračky, které jsou skoro nové a leží ladem. Pak udělejte výměnu a máte dárků dost.

Lze poznat bezpečnou hračku?

Hledejte na hračce dvě písmena: CE. Měla by být jistotou, že je hračka nezávadná a nezpůsobí dítěti zdravotní újmu. Výrobek, který toto označení získá, je kontrolován a testován, čímž je zajištěna bezpečnost produktu dlouhodobě. O bezpečnosti napovídají i tato loga, která udělují Technický a zkušební ústav stavební Praha a Institut pro testování a certifikaci Zlín. O tom, že na trhu nejsou jen hračky, které jsou pro děti bezpečné, svědčí fakt, že v roce 2008 jich ČOI zakázala 91 501 kusů za bezmála 8 milionů Kč. Za prvních deset měsíců letošního roku byl zakázán prodej 17 147 kusů hraček.

450760:gallery:true:true

Krize má své výhody

„Vcelku mě těší, že letos po dlouhé době lidé budou více přemýšlet nad tím, že radost nejbližším udělají svou přítomností, společně stráveným časem, procházkou, návštěvou adventního koncertu. Je prima, že nad volbou, jaký dárek koupit, se bude muset více přemýšlet a alespoň se nebudou doma kupit předměty, které nepotřebujeme,“ říká dětská psycholožka Šárka Bínová.

Autor: vyr, jip