Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Manuál, jak získat alimenty + kupon na právní pomoc ZDARMA

15. listopadu 2011 | 06:00

Žen, které na své děti nedostávají výživné je neuvěřitelných 40 procent. Je tedy nejvyšší čas si říct, co se dá dělat pro to, aby vám na účet alimenty chodily pravidelně a nebyly směšně malé.

Na přípravě článku odborně spolupracoval JUDr. Pavel Novák, advokátní kancelář VILA ADVOKATA

JUDr. Pavel Novák
Autor: vila advokata

7 bodů, které nesmíte zanedbat:

1. Nepodceňujte čas na péči o dítě

Žena obvykle výši alimentů určí tak, že spočítá nároky dítěte a vydělí ji dvěma. Půlku pak má platit otec, půlku ona. Ale tak jednoduchá tato rovnice není. „Vyživovací povinnost lze splňovat nejen finančně, ale i osobní péčí. Obětujete čas, vaříte, perete, uklízíte, děláte s dítětem úkoly. O takové věci se chlap, který už není s vámi nestará, tudíž platí výživné,“ říká Pavel Novák.

Takže to není tak, že otec dává pět tisíc, proto vy jako matka budete dávat také pět. Vy totiž část „výživného“ plníte svou péčí. Jednoduchý příklad: jedno dítě potřebuje měsíčně pět tisíc na školné, kroužky, cesty do školy, nákup oblečení…

Ale to není všechno. „Vy do toho musíte započítat, že se s ním učíte, děláte mu snídani, vyzvedáváte ze školky… To se sice špatně oceňuje finančně, ale hodnotu to má. Takže nakonec částka, kterou dítě potřebuje je 10 000 a váš bývalý partner z toho musí zaplatit pět."

"A najednou zjistíte, že většina žen má malé alimenty, protože neoceňuje svoji péči o děti. Já vím, že to dělají z lásky k dítěti, ale ve vztahu k partnerovi to vypočítat musí. A soud by to měl zohlednit, ale vy mu to musíte říct. Zákon totiž říká, že výživné můžete kompenzovat svojí péčí,“ tvrdí právník.

2. Než o málo, radši neříkejte o nic

Důležité je stanovit, kolik bude partner na dítě platit, a tady bývá problém. Většina žen si raději říká o méně peněz. Některé se nechtějí hádat, jiné si prostě myslí, že zvládnou uživit své dítě bez větší pomoci. Ale to je špatně. „Uvědomte si, že řízení o výživném je takzvané nenávrhové.

To znamená, že soud není vázán tím, co chtějí obě strany. Pokud soudce dojde k závěru, že částka, kterou jste navrhli, je třeba nízká a není v zájmu dítěte, může stanovit úplně jinou cifru.

Příklad: Muž může ženě vyhrožovat, že jestli nepodepíše návrh na placení dvou stovek na dítě, něco jí provede. A ona, aby měla klid, tak to udělá. Pak je na soudci, aby řekl, že to je nesmysl, a stanovil úměrnou částku. Takže v některých případech je lepší, když žena nenavrhuje žádnou částku a nechá na soudci, aby ji určil on sám,“ radí Pavel Novák.

Někdy je s mužem těžká domluva.
Autor: profimedia.cz

3. Ukažte karty

Pokud chcete opravdu nechat správně určit, kolik peněz vám má otec na dítě posílat, snažte se být co nejupřímnější a popište soudu váš život co nejpodrobněji.

Pavel Novák to vysvětluje. „Nejen ekonomickou, ale hlavně reálnou situaci. Jde o to, jak žijete vy i děti. Například protože se s vámi manžel rozvedl, nemůžete dělat na směny, proto berete méně peněz. Možná vám teď musí vypomáhat babička nebo paní na hlídání. A to všechno něco stojí. I o tom mluvte!“

 

PRÁVNÍ POMOC ZDARMA

Nenechte své dítě okrádat! Došla vám trpělivost s neustálým počítáním, jak vyjít s penězi, a přitom vám váš bývalý partner neplatí výživné na dítě či děti? Využijte akci sdružení "Dostupné právo LRS", které pro vás zajistilo špičkovou a účinnou právní pomoc, a to zcela ZDARMA.

Potřebujete jen: * rozsudek s vyznačenou doložkou právní moci od soudu * lístek, na němž uvedete, za jaké období a kolik činí dluhy na alimentech * občanský průkaz * kupon na pomoc zdarma (viz. níže)

KUPON K VYTIŠTĚNÍ

(Tento kupon si kliknutím na něj zvětšte, uložte si ho a vytiskněte. Bez tohoto kuponu vám nemůže být poskytnuta právní pomoc zdarma.)

S tímto vytištěním kuponem můžete ZDARMA využít špičkovou právní pomoc Právní pohotovosti - LRS POINT v Obchodním centru Letňany.
Autor: archiv Blesu pro ženy

4. Používejte rozum

Jsme citlivky, které při rozvodu prolijí vany slz, místo abychom řešily praktické věci, ale to je problém. Pavel Novák dokonce tvrdí, že na rozvod byste se měla předem připravit.

Děti potřebují zabezpečit
Autor: profimedia.cz
„Když máte pocit, že to jde se vztahem z kopce, snažte se být co nejracionálnější. Zjistěte si, kolik manžel vydělává, kde má jaké kšefty… Nakonec chlapi jsou chlubílci a často se vytahují, že právě udělali obchod bez faktury, a to si pamatujte. A nebojte se to použít. Spousta mužů pak raději přistoupí na dohodu, než aby měli nepříjemnosti."

"Vím, že je to v rozjitřené situaci těžké, zvlášť když je žena opouštěná, ale zkuste to nebo požádejte o pomoc kamarádku, právníka či bezplatnou poradnu. Jedno z takových racionálních opatření je, že nezablokujete otci přístup k dětem, ale raději mu je co nejčastěji budete dávat."

"Jednak tím uděláte vstřícný krok, který on ocení, a pak mu dojde, jak náročné je o děti se starat a že raději „se vyplatí“ alimenty. Prostě dají víc peněz, jen aby měli klid.“

5. Odhalte ho

Máte problém s tím, že váš ex si přijede k soudu ve značkovém obleku s nejnovějším typem mobilu v ruce a tvrdí, že nemá ani korunu, proto nemůže platit? I s tím se dá něco dělat.
1075366:gallery:true:true„Chlap vám nemůže tvrdit, že nic nemá, když přijde v triku za čtyři tisíce. Nebojte se na to soudce upozornit. On možná převedl peníze nebo majetek na novou přítelkyni nebo maminku a tváří se, že je bez prostředků, ale nedokáže navenek snížit svou životní úroveň a standard."

"A na to vy musíte upozornit. Přijde s potvrzením, že vydělává 10 000 a má značkové boty, to je přece divné, ne? Problém je u soukromých firem, kdy se dají opravdu výše platu falšovat. Ale ani toho se bát nemusíte."

"Nechte si prokázat příjmy jeho firmy ne za poslední měsíc, ale tři roky zpátky, a ptejte se, jak je možné, že zrovna teď, v době rozvodu, mu poklesly na desetinu. Jak to, že před třemi lety bral čtyřicet tisíc a teď má jen deset,“ doporučuje právník.

6. Každé dva roky se ohlédněte

Stanovení výživného je nekonečný běh, který rozhodně nekončí jedním stáním. „Zákon říká, že je dobré požádat o změnu alimentů ve chvíli, kdy dojde ke změně poměrů, za nichž bylo stanoveno. Určitě doporučuji minimálně jednou za dva roky žádat o jeho zvýšení."

Matka udělá pro své dítě cokoliv.
Autor: profimedia.cz
"Sledujte, jak se mění potřeby dítěte, klidně si veďte měsíčník, kde budete zapisovat výdaje potomka (finanční i časové), a to vyhodnoťte. Možná už mu nestačí kopat do míče, ale už chce chodit na golf, třeba se zhoršil ve fyzice a vy musíte platit doučování. Pokud zjistíte, že je třeba alimenty zvýšit, zažádejte o to."

"Samozřejmě v případě, že váš bývalý partner bere děti na lyže, přispívá na školu, kupuje jim dárky, nemusíte o zvýšení žádat. To už záleží na vás. Naopak bych o to požádal ve chvíli, kdy se otec s dětmi v soudem stanovené době nestýká a jeho osobní péče je nulová.“

7. Když neplatí, bojujte

Je jedno, jestli vám ex dluží tisícovku, nebo půl milionu. Je to trestný čin a vy byste to tak neměla nechat. „I když se platba zdrží o měsíc, nahlaste to na sociálním odboru. Pokud neplatí delší dobu – kolem půl roku –, podejte trestní oznámení. V každém případě o alimenty bojujte,“ tvrdí Pavel Novák.

I kdyby se vymlouval, že už je zadlužený, vás to zajímat nemusí. Podle právníka mají alimenty přednost před ostatními dluhy a při exekuci je možné sáhnout i na prostředky, které by v jiných případech byly nepostižitelné.

 

Co musíte vědět
* Muži mají občas pocit, že rozvodem se jich péče o děti přestane týkat, a je třeba jim připomínat, že to tak není. Rozešli jste se, ale děti jsou pořád jeho.
* Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kolářová nechala vypracovat tabulku doporučení, podle kterých by se mohli řídit soudci při vypočítávání výše alimentů. Ale je na samotných soudcích, jestli to udělají, nebo strčí doporučení do šuplíku.
* Výživné není omezeno věkem. Pokud bude potomek studovat do čtyřiceti, má na ně nárok.
* Alimenty musíte dostávat, i když jste se nerozvedli, ale manžel s vámi nežije a peníze na děti vám sám dobrovolně, ve výši na které jste se shodli, nedává.

Autor: Majka Vinická, Kbak