Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 rad pro rodiče: Ohlídejte si, kde vaše děti surfují!

Víte, jaké stránky si vaše dítě na internetu prohlíží?
8. října 2011 | 06:00

V dnešní době je výjimkou vidět venku partu dětí honících se za mičudou nebo hrajících vybíjenou. Všechny do jednoho vysedávají nejraději u „kompu“. Je to módní trend a nejspíš s ním nic neuděláte. Snažte se proto alespoň o to, abyste měli přehled, jaké internetové stránky vaši potomci nejčastěji navštěvují.

Kdysi počítačový magnát Bill Gates prohlásil, že svým dětem denně dopřává dvě hodiny před obrazovkou počítače, pak jim ho nemilosrdně vypíná. Připustil ale také, že mu není rozhodně jedno, co jeho potomky zajímá a na jakých stránkách tráví nejvíce času. Můžete to dělat podobně.

Stačí, když přijmete za vlastní naše níže uvedené desatero. „Stejně jako děti učíme pravidlům bezpečnosti na silnici nebo v komunikaci s cizími lidmi, je důležité zvyšovat i jejich internetovou gramotnost a postupně je učit, jak bezpečně a odpovědně používat internet," říká Taťána le Moigne, ředitelka českého Googlu, a všem rodičům radí:

1. Počítač umístěte na viditelné místo. Pokud ho budete mít v místě, kde se často pohybujete, můžete po očku sledovat aktivity svých dětí.

2. Stránky, které navštívily, si snadno prohlédnete v historii prohlížeče. Se staršími dětmi je třeba mluvit o tom, jaké stránky jsou z vašeho pohledu nepřijatelné. Dobrou volbou je používat filtrovací nástroje jako Google Safe Search – ten rozliší stránky se sexuálním obsahem a blokuje je, takže se vůbec nezobrazí ve výsledcích vyhledávání.

3. Zlaté pravidlo elektronické komunikace zní: Pokud byste něco někomu neřekli do očí, tak mu to neposílejte SMS zprávou, e-mailem, po chatu, ani to nedávejte jako komentář na svoji stránku. To se snažte vštípit i své dceři či synovi.
4. To, že něco najdete na internetu, ještě neznamená, že to je pravda. Děti by se měly učit odlišovat spolehlivé zdroje od nespolehlivých i to, že je nutné informace nalezené na internetu ověřovat.

5. Pochopitelně není možné mít pubescenty na internetu stále pod dohledem. Proto je potřeba je postupně učit zásadám internetové bezpečnosti, aby dokázali internet používat odpovědně i tehdy, když budou sami.

Děti dnes umí s počítačem lépe, než lecjaký dospělý.
Autor: profimedia.cz

6. Většina nejoblíbenějších stránek je vybavená jednoduchými nástroji, které uživatelům umožňují označit nevhodný obsah, jež na stránku umístil někdo jiný. Je důležité, aby děti věděly, jak takový obsah označit, pokud by se s ním náhodou setkaly. Proto jim ukažte, jak například na YouTube nebo jiné stránce, kam uživatelé můžou nahrávat svůj vlastní obsah, označovat příspěvky, které jsou nevhodné.

7. Hodně stránek využívajících obsah vytvořený uživatelem, včetně stránek jako YouTube, Blogger nebo sociální sítě, mají funkce, kterými může uživatel rozhodovat o tom, kdo si bude moct prohlížet osobní blogy, videa a profily. Používání těchto funkcí je obzvlášt důležité, pokud vy nebo vaši potomci na internet umisťujete soukromé a citlivé informace, jako jsou jména, adresy nebo telefonní čísla.

8. Zní to banálně, ale neustále teenagerům opakujte, aby svá hesla nikomu nesdělovali. Také jim zdůrazňujte, že na veřejně dostupných počítačích – ve škole nebo v knihovně – musejí vždy odmítnout volbu „Pamatovat heslo na tomto počítači“. A když odcházejí od počítače, je dobré prohlížeč pro jistotu zavřít.

9. Klaďte dětem na srdce, aby si rozhodně nedomlouvaly schůzky s lidmi na internetu a stejně tak aby si s nimi nevyměňovaly osobní informace, protože nemusejí být těmi, za koho se vydávají.

10. Používejte antivirový software a pravidelně ho aktualizujte. Poučte potomky, že nemají stahovat nic ze stránek, kde si uživatelé vyměňují soubory. Stejně tak jim zdůrazňujte, že nemají přijímat žádné soubory nebo otevírat přílohy od neznámých lidí.

 

Dobrý tip:

Další triky pro nastavení vašeho vyhledávače naleznete také na http://www.google.cz/familysafety/
Autor: kač, Kbak