Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Studentem angličtiny již od tří měsíců: Honzíku, this is a truck!

26. září 2011 | 05:13

Víte, že i nemluvně se může učit cizí jazyk? Děti, které sotva dají dohromady českou větu, umějí říct anglicky »to je modré auto«. Rozumějí lektorce a na její pokyn v cizí řeči hbitě skládají barevné kostky. Tak to chodí ve školičkách, které vyučují podle metody anglické lingvistky Helen Doron. V Česku jich najdete hned několik.

V Třeboradicích na hranici Prahy je nenápadná vilka s velkou zahradou plnou skluzavek a dětských hraček. Když sem přijedeme, několik maminek už si dává kávu, zatímco jejich děti v herně zkoušejí odolnost plastových náklaďáků. Je těsně před hodinou angličtiny a my jsme zvědaví, jak taková batolata mohou zvládnout cizí jazyk, když sotva začínají s tím mateřským.

Děti to milují

„My sem chodíme od Radkových 19 měsíců a musím říct, že děti to učení milují. O lekcích jsem se dozvěděla od kamarádky a dnes, po půlroce, oceňuji, že syn zvládá už jednoduchá slovíčka, a dokonce i počítat v angličtině,“ svěřuje se jedna z maminek. Zdá se, že nepřehání, protože za chvíli se děti radostně hrnou do učebny a viditelně se na lektorku těší.

„Nevybíráme záměrně rodilé mluvčí, protože ti by se hůře dorozumívali s dětmi, mohla by vzniknout jazyková bariéra,“ vysvětluje manažerka výukového centra Markéta Vaníčková. Heslem této školičky je angličtina od tří měsíců. A pokud vás zajímá, kolik za výuku zaplatíte, je to 12 000 Kč za školní rok…

Opravdu škola hrou

Jsme na první lekci těsně po prázdninách, a tak děti šplhají maminkám po hlavách, jsou v neustálém pohybu a chvílemi samozřejmě jakoukoliv výuku ignorují. Patrika například baví prolézat tunelem, pak chvíli rozvazuje mamince tkaničku na šatech, ale za chvíli se uklidní a reaguje na písničku, kterou lektorka pouští z magnetofonu. Je ale zajímavé, že těmhle přibližně dvouletým prckům vůbec nedělá problém rozumět angličtině.

Někdy se nesoustředí, ale vždycky vědí, co se po nich chce. Nejvíc je baví stavět z kostek věže, dávat správné tvary do správných otvorů. Každé z těchto batolat ví, co má vzít do ruky, když se řekne star, circle nebo triangl… Zjišťujeme, že takhle by se docela dobře učilo i dospělým.

Domácí úkoly pro batolata

Jazyková metoda Helen Doron je založena na pravidelném poslechu a pozitivním upevňování nabytých znalostí. „Součástí výuky jsou cédéčka, která dostanou maminky domů a dvakrát denně je po dvaceti minutách pouštějí dětem. Ty pak přijdou sem do kurzu a už jsou v obraze – znají písničky a říkanky,“ vysvětluje Markéta Vaníčková. My ještě zamíříme na souběžný kurz pro děti, které už se angličtině věnují zhruba rok. Je třeba říct, že tady už pro ně vůbec není problém označit červené auto, modrý vlak nebo žlutý náklaďák.

Lektorka neustále střídá aktivity, takže děti se ani chvilku nenudí. Všechny rozumí pokynu – najít modrou pastelku a namalovat s ní nebe. Za chvíli si zase notují krátkou písničku. Angličtinu berou stejně samozřejmě jako české pokyny od maminek. Ty se ovšem do vyučování jinak nevkládají, jen usměrňují přebytek dětské energie. Tihle druháci, kterým je dva a půl až tři roky, už působí docela soustředěným dojmem.

Netrápíte je!

Pokud máte hrůzu z toho, že by se vaše miminko mělo trápit nějakým učením, můžeme vás ujistit, že tuhle školu opravdu milují. Obzvlášť proto, že si při ní vlastně nepřetržitě hrají. Kromě toho získávají první kamarády. Ostatně odborníci takhle brzkou výuku doporučují. Ve druhém roce života se totiž vytvářejí v mozku jazyková centra, a proto je také učení cizích jazyků souběžně s mateřským tak snadné. Zkušenosti dokazují, že některé děti, které v češtině zadrhávají, v angličtině mluví plynně a při příchodu do první třídy mají mnohem méně problémů s pozorností než jejich vrstevníci. Takže – vezměte batolata do školy!

Autor: Zuzana Pšenicová, Kbali