Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vybavení pro školáky: Levně!

Sešity, vodovky, tužky, fixy... Drobné položky, na kterých ale můžete ušetřit stovky korun.
22. srpna 2009 | 05:00

Už za deset dní usednou školáci a studenti po dvouměsíčním volnu do lavic. Rodiče tak v těchto dnech začínají horečně kupovat sešity, pravítka, tužky, fixy a další vybavení. Kde se ale opravdu vyplatí nakupovat, aby díra v rodinném rozpočtu byla co nejmenší?

Porovnali jsme ceny dvou desítek položek! A nestačili se divit! Jen na sešitech můžete ušetřit až 300 korun!

Sešity jsou pravděpodobně tím, čeho budete kupovat nejvíc. Záleží na škole, ale v průměru se pořizuje okolo 15 sešitů formátu A5 a 10 velikosti A4.

Na sešitech tak můžete ušetřit přes tři stovky. Zatímco v nejdražším ze srovnávaných obchodů byste zaplatili 487,50 Kč, v Tescu necháte jen 157,50 Kč.

Než začnete utrácet, je dobré si zjistit, co vlastně opravdu musíte koupit. Rodiče většinou dostávají už před prázdninami seznam pomůcek, které budou děti potřebovat, některé školy mají seznamy pomůcek na internetu. Díky příspěvkům od státu, radnic nebo sponzorů dostávají v některých školách alespoň část věcí na uvítanou zdarma a někde můžou dostat pomůcky třeba až v hodnotě tisíc korun.

Řada škol má také dohody s různými obchodníky, od kterých nakupuje sešity pro žáky a další potřeby hromadně s množstevní slevou.

Tipy, kde nakoupit výhodně

Sešit A4, 40 stran
Tesco – 9,90 Kč
V Tescu dále výhodně nakoupíte například fixy, velké balení pastelek nebo plnicí pero.

Sešit A5, 40 stran
Globus a Tesco – 3,90 Kč
V Globusu dále výhodně nakoupíte například nůžky, sadu pravítek nebo dvoupatrový penál.

Obaly na sešity A5
Interspar a Albert – 1,90 Kč
V Intersparu dále výhodně nakoupíte například kružítka, dřevěné tužky nebo geometrickou sadu.

Obaly na sešity A4
Albert – 2,90 Kč
V Albertu dále výhodně nakoupíte například vodovky, obyčejný penál nebo přezůvky s protiskluzovou úpravou.

Tipy Blesku na výhodný nákup

Tipy Blesku na výhodný nákup
Autor: red

Na co dát při nákupu potřeb do školy pozor

Při nákupu výbavy do školy byste dnes už neměli narazit na jedovaté vodové barvy, kterými lze otrávit králíky. Přesto jsou některé výrobky plné zdraví škodlivých látek. Občanské sdružení Arnika proto varuje především před výrobky z PVC. Ty jsou často z Číny a obsahují zdraví škodlivé ftaláty.

V Evropské unii a USA je používání ftalátů ve výrobcích určených dětem zakázané. PVC se nedá na první pohled poznat od jiných plastů. Informace o tom, že výrobek obsahuje PVC musí být uvedená slovně písmeny PVC, V nebo slovem vinyl v návodu nebo příbalovém letáku anebo na visačce. Pokud je na ní v trojúhelníku trojka, pak to znamená, že ve výrobku je PVC.

Ftaláty se z PVC uvolňují už při ohýbání. Ještě horší situace nastane, když dítě daný předmět strká do pusy. Proto se je to snažte co nejdříve odnaučit.

Nebezpečné pomůcky

Taková je např. žlutá mazací guma ve tvaru rozříznutého citronu. Téměř 40 procent tvoří rizikový ftalát DEHP. Ten negativně působí na štítnou žlázu, játra a ledviny. Ořezávátko na tužky ve tvaru zajíce obsahuje skoro pětinu ftalátů, které můžou být karcinogenní.

● Ftaláty se občas objevují i v propisovačkách nezvyklých tvarů.

● Některé zvýrazňovače, které si lidé přivážejí z Německa, obsahují zdraví škodlivé benzeny.

● U plnicích per je důležité prozkoumat víčka. Pokud je uzávěr příliš malý, hrozí nebezpečí, že ho dítě spolkne.

● Pozor si dávejte i při koupi oblečení. Česká obchodní inspekce varuje třeba před červenou bundou s bílými kolečky velikosti 98 cm s textilní šňůrou na stažení u kapuce označené jako GLOS STORY. Pro dítě je zde nebezpečí udušení nebo poranění v případě, že se tkanička zadrhne.

Příspěvky pro rodiče: Kolik peněz můžete dostat od státu

Pastelkovné sice bylo od loňska zrušeno, ale požádat můžete za určitých podmínek o jiné dávky. Jak, to radí Jaroslava Kučerová ze sociálního odboru Prahy 9.

Přídavek na dítě

Nejrozšířenější je přídavek na dítě. Ten je do 6 let 500, do 15 let 610 a do 26 let v případě, že dítě studuje, 700 Kč. Rodina s jedním dítětem má na přídavek nárok, pokud její čistý měsíční příjem nepřekročí 16 992 Kč.

Rodičovský příspěvek

Pokud váš příjem včetně rodičovského příspěvku a přídavku na dítě činí pouze životní minimum (3126 korun), dostanete na dítě do šesti let 800 korun, na potomka od šesti do patnácti let 980 korun a na dítě či studenta do 26 let 1125 korun.

Pokud máte příjem ve výši 1,6násobku životního minima (5001,60), tak se příspěvky krátí na 320 korun u nejmladších, 392 u starších nebo 450 korun u nejstarších dětí.

Kdo dosáhne dvojnásobku životního minima (6252 korun), nárok na příspěvek nemá.

Pomoc v hmotné nouzi

Na zaplacení školy v přírodě, kroužku nebo jiné aktivity spojené se vzděláním je možné si na městském nebo obecním úřadě zažádat o pomoc v hmotné nouzi. Tady se každá žádost posuzuje individuálně. V odůvodněných případech může dávka pokrýt náklady na kroužek nebo školu v plné výši. Maximálně lze ale takto během jednoho roku vyplatit 31 260 Kč.

Sociální příplatek pro rodiny

Nárok na něj mají rodiny, jejichž příjmy nedosahují dvojnásobku životního minima. V případě dvou dospělých a jednoho dítěte do 6 let je to částka 14 160 Kč. Kdo má méně, dostane na dítě do šesti let 320, od 6 do 15 let 392 a na studenta až do 26 let 450 Kč. Pokud je příjem 7080 Kč, pak je výše stanovena na nejmladší dítě 800, na starší 980 a na nejstarší 1125 korun.

Příspěvek na bydlení

Touto dávkou stát přispívá na náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nízkými příjmy. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu přihlášený v něm k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny včetně dávek nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. V případě, že ani tato částka nestačí, může rodina ještě požádat o doplatek na bydlení.

Příspěvek na živobytí

Tento příspěvek má pomoci rodinám, které mají zvýšené náklady na živobytí například kvůli dietě, kterou má dítě předepsanou od lékaře. 300 Kč může dostat ten, kdo si aktivně hledá práci, aby se mu pokryly náklady na telefony a dopravu za potenciálními zaměstnavateli. O 600 korun víc dostane člověk, který příspěvek na živobytí už pobírá a je rok v evidenci úřadu práce.

Autor: Martin Karlík