Neděle 27. září 2020
Svátek slaví Jonáš, zítra je Den české státnosti / Václav
Zataženo, déšť 10°C

Velikonoční beránek 3x jinak: Zkuste banánového nebo s kokosem!

  • Receptů na beránka jsou tisíce!
    1. dubna 2015 | 06:00

    K Velikonocům patří neodmyslitelně sladký beránek. Ať už ho letos budete péct poprvé, nebo v tom máte bohatou praxi, můžete vyzkoušet netradiční recepty, které jsme pro vás vybraly.

  • Medový beránek

    Receptů na beránka jsou tisíce!

    Potřebujete: 

    • 1 špetka citronové kůry
    • 100 g cukru krupice
    • 1 ks kypřicí prášek do pečiva
    • 13 g másla čerstvého
    • 100 g včelího medu
    • 120 g polohrubé mouky
    • 113 g pšeničné mouky hladké T 650
    • 1 polévková lžíce mouky pšeničné hrubé
    • 1 hrst vlašských ořechů
    • 1 polévková lžíce rumu
    • 1 kávová lžička mleté skořice
    • 3 vejce slepičí
    • 2 polévkové lžíce pitné vody

    Postup:

    Žloutky utřeme s cukrem a medem. Přilijeme vodu, přidáme citronovou kůru, koření a rum. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do žloutkové směsi spolu s moukou a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme nasekané oříšky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Beránka pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 50 minut.

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba pečení: 50 minut  

    Video krok za krokem:

    Autor, inspirace:  milujivareni.cz

     

  • Beránek z banánového těsta

    Banánový beránek

    Potřebujete:

    • 250 g banánů
    • 250 g cukru moučkového
    • 1 cukr vanilka
    • 250 g Hery
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • 250 g mouky pšeničné hladké
    • 4 vejce slepičí
    • 1 polévková lžíce čerstvého másla
    • 2 polévkové lžíce mouky pšeničné hrubé

    Postup:

    Banány rozmixujeme, z bílků ušleháme pevný sníh. Změklou Heru utřeme s prosátým cukrem, přidáme postupně žloutky, vanilkový cukr, banány a mouku s kypřicím práškem. Na závěr do těsta „zabalíme“ sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Beránka pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Zda je beránek upečený, ověříme vpíchnutím špejle do těsta. Pokud se na špejli těsto nelepí, je beránek upečený.

    Tip navíc:

    Podle vlastního uvážení můžeme vychladlého beránka polít čokoládovou nebo bílkovou polevou.

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba pečení: 45 minut

    Autor a inspirace: milujivareni.cz

  • Kokosový beránek

    Velikonoční beránek

    Potřebujete:

    • 180 g cukru moučkového
    • 1 cukr vanilka
    • 1 polévková lžíce rozinek
    • 100 g kokosu – mletého (Kopra)
    • 0,5 balení kypřicího prášku do pečiva
    • 250 g čerstvého másla
    • 100 ml mléka polotučného
    • 250 g mouky polohrubé
    • 250 g jemného tvarohu
    • 3 slepičí vejce

    Postup:

    Na kousky nakrájené máslo (200g) utřeme s oběma cukry a vejci do pěny. Mlékem zředíme tvaroh, přidáme k pěně a vmícháme mouku s kypřicím práškem a 50 g kokosu. Formu na beránka vymažeme zbylým máslem a vysypeme zbylým kokosem. Pečeme 40 až 45 minut ve středně vyhřáté troubě. Beránka po vyklopení ozdobíme v místě očí rozinkami.

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba vaření: 45 minut

    Video krok za krokem: 

Autor: kok , pil
Diskuse ke článku
.