Velikonoční beránek 3x jinak: Zkuste banánového nebo s kokosem!
K Velikonocům patří neodmyslitelně sladký beránek. Ať už ho letos budete péct poprvé, nebo v tom máte bohatou praxi, můžete vyzkoušet netradiční recepty, které jsme pro vás vybraly.
Medový beránek
Receptů na beránka jsou tisíce!Autor: Orea HotelsPotřebujete:
- 1 špetka citronové kůry
- 100 g cukru krupice
- 1 ks kypřicí prášek do pečiva
- 13 g másla čerstvého
- 100 g včelího medu
- 120 g polohrubé mouky
- 113 g pšeničné mouky hladké T 650
- 1 polévková lžíce mouky pšeničné hrubé
- 1 hrst vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 3 vejce slepičí
- 2 polévkové lžíce pitné vody
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a medem. Přilijeme vodu, přidáme citronovou kůru, koření a rum. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do žloutkové směsi spolu s moukou a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme nasekané oříšky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Beránka pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 50 minut.Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 50 minutVideo krok za krokem:
Autor, inspirace: milujivareni.cz
Beránek z banánového těsta
Banánový beránekAutor: milujivareni.czPotřebujete:
- 250 g banánů
- 250 g cukru moučkového
- 1 cukr vanilka
- 250 g Hery
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 250 g mouky pšeničné hladké
- 4 vejce slepičí
- 1 polévková lžíce čerstvého másla
- 2 polévkové lžíce mouky pšeničné hrubé
Postup:
Banány rozmixujeme, z bílků ušleháme pevný sníh. Změklou Heru utřeme s prosátým cukrem, přidáme postupně žloutky, vanilkový cukr, banány a mouku s kypřicím práškem. Na závěr do těsta „zabalíme“ sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Beránka pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Zda je beránek upečený, ověříme vpíchnutím špejle do těsta. Pokud se na špejli těsto nelepí, je beránek upečený.
Tip navíc:
Podle vlastního uvážení můžeme vychladlého beránka polít čokoládovou nebo bílkovou polevou.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 45 minut
Autor a inspirace: milujivareni.cz
Kokosový beránek
Velikonoční beránekAutor: SHUTTERSTOCK.COMPotřebujete:
- 180 g cukru moučkového
- 1 cukr vanilka
- 1 polévková lžíce rozinek
- 100 g kokosu – mletého (Kopra)
- 0,5 balení kypřicího prášku do pečiva
- 250 g čerstvého másla
- 100 ml mléka polotučného
- 250 g mouky polohrubé
- 250 g jemného tvarohu
- 3 slepičí vejce
Postup:
Na kousky nakrájené máslo (200g) utřeme s oběma cukry a vejci do pěny. Mlékem zředíme tvaroh, přidáme k pěně a vmícháme mouku s kypřicím práškem a 50 g kokosu. Formu na beránka vymažeme zbylým máslem a vysypeme zbylým kokosem. Pečeme 40 až 45 minut ve středně vyhřáté troubě. Beránka po vyklopení ozdobíme v místě očí rozinkami.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 45 minut
Video krok za krokem: