8 originálních a levných receptů na mleté maso
Zapomeňte na sekanou a klasické karbanátky, z mletého masa můžete vyčarovat mnohem lahodnější speciality. Stačí si vybrat to správné maso a nechat si ho umlít podle potřeby. Pak už potřebujete jen pár nápadů, špetku koření a bylinek a mohou se dít zázraky.
Těstoviny s masovou směsí a houbami
Mlete maso s hubamiAutor: Dušan KřístekDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 450 g mletého vepřového masa
- 2 jarní cibulky
- sůl, pepř
- špetku sušeného česneku
- lžíce paprikové pasty
- 50 ml oleje
- 1 cibuli
- 1 lžíci másla
- 100 g hub
- 1 lžíci nasekaných bylinek
Postup:
Maso osolte, opepřete, dochuťte sušeným česnekem, paprikovou pastou a dobře promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte masovou směs a opékejte doměkka. Na jiné pánvi poduste na másle houby s kolečky jarní cibulky. Maso dejte na talíře, ozdobte podušenými houbami a posypejte bylinkami. Podávejte s těstovinami.
Masové kuličky se zelím
Masové kuličky se zelímAutor: Dušan KřístekDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 6 osob):
- 300 g mletého vepřového masa
- 150 g rýže
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 1 cibuli
- 500 g kysaného zelí
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- cukr, ocet
- olej
- 1 lžíci hladké mouky
Postup:
Rýži povařte v osolené vodě asi 10 minut. Slijte ji a nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, rýži, vejce, osolte a opepřete. Směs promíchejte a vytvarujte z ní malé kuličky. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky osmahněte. Pak je dejte do tukem vymazaného pekáče. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji. Přidejte propláchnuté zelí a krátce ho poduste. Dochuťte solí, kmínem, paprikou, cukrem a octem. Poloměkké zelí přidejte ke kuličkám a vše dejte péct na 30 minut do trouby. Po upečení masové kuličky vyjměte, zelí dejte do hrnce a zahustěte ho moukou. Pak ještě 5 minut povařte a přidejte k němu zpátky maso.
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí bochánky s okurkovou salsouAutor: archivDoba přípravy: 15 min
Doba vaření: 8 min
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Na bochánky:
- 500 g mletého krůtího masa
- 100 g strouhanky
- 4 nasekané jarní cibulky
- 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- malou hrst jemně nasekané čerstvé bazalky
- 15 ml sójové omáčky
- 1 až 2 stroužky nasekaného česneku
- špetku chilli
- mořskou sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na salsu:
- 300 g nahrubo nastrouhané okurky
- trochu nasekaného čerstvého kopru
- špetku najemno nasekané papričky jalapeňo
- mořskou sůl
- pepř
- 80 až 100 ml olivového oleje
Postup:
V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6 až 8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a uložte do lednice. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Můžete použít jak venkovní či elektrický gril, tak grilovací pánev vymazanou špekem. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíře a servírujte s okurkovou salsou.
Mexická rýže
Mexická rýžeAutor: Dušan KřístekDoba přípravy: 30 minut
Doba smažení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 100 g mletého masa
- 1 cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g dlouhozrnné rýže
- 2 stroužky česneku
- 100 g nakrájených rajčat
- 1 nakrájenou zelenou papriku
- 2 nasekané chilli papričky
- 200 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce mraženého hrášku
- sůl, pepř
- parmezán na posypání
Postup:
Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli. Přidejte mleté maso a 2 minuty ho opékejte. Přidejte rýži a míchejte dalších 5 minut. Do směsi přidejte prolisovaný česnek, rajčata, papriku a chilli papričky. Podlijte vývarem a duste 15 minut na mírném ohni. Odstavte, osolte, opepřete a vmíchejte hrášek. Směs stáhněte z ohně, přiklopte a nechte ještě 10 minut stát. Hotový pokrm posypejte strouhaným parmezánem.
Tortilly plněné mletým hovězím masem
Mexicke tortilyAutor: Dušan KřístekDoba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 300 g hladké mouky
- 200 ml vody
- špetku prášku do pečiva
Na náplň:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibuli
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 papriku
- 2 lžíce kečupu
- sůl, pepř
- čerstvý koriandr
- olej
Postup:
V míse smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, vodu a vypracujte vláčné těsto. Pak ho rozdělte na 8 dílů a na pomoučeném vále vyválejte placky. Ty opečte na suché pánvi. Cibuli oloupejte a nakrájejte. V pánvi rozpalte olej, cibuli orestujte a přidejte maso. Zprudka ho opečte, přidejte nakrájená rajčata a papriku, prolisovaný česnek a chvíli míchejte. Dochuťte solí, pepřem, kečupem a směs vařte, dokud nezmizí tekutina. Nakonec vmíchejte hrst čerstvého koriandru. Tortillu naplňte hotovou směsí a stočte.
Špenátové karbanátky
Vepřovo špenátové karbanátkyAutor: Dušan KřístekDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (pro 6 osob):
- 500 g čerstvého špenátu
- 200 g mletého vepřového masa
- 150 ml mléka
- 6 lžic strouhanky
- 8 vajec
- olej na smažení
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- 100 g sýra s plísní
Postup:
Špenát opláchněte, osušte a nakrájejte nahrubo. V míse smíchejte maso s prolisovaným česnekem, osolte a opepřete. Přidejte strouhanku, mléko, 2 vejce a vše pořádně promíchejte. Ze směsi vytvarujte 6 placek a poskládejte je na tukem vymazaný plech. Do každé placky udělejte lžící prohlubeň a dejte je péct do trouby na 20 minut. Pak do každé prohlubně vyklepněte vejce, rozdrobte sýr a dejte karbanátky ještě na chvíli dopéct do trouby. Podávejte se zeleninovým salátem.
Masový koláč
Masový koláčAutor: Dušan KřístekDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- sůl
Na náplň:
- 450 g míchaného mletého masa
- 2 vejce
- majoránku
- pepř
- sůl
Postup:
Z mouky, špetky soli, másla a trochy vody vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinku v chladu. Pak ho vyválejte na pomoučeném vále a vytvořte 2 placky ve velikosti plechu. V míse smíchejte maso, vejce, osolte, opepřete a dochuťte majoránkou. Plech vyložte tukem a na něj položte plát těsta. Potřete masovou směsí a zakryjte druhým plátem těsta. Povrch propíchejte vidličkou a dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Plněná kuřecí roláda
Pečená kuřecí roláda plněná mletým masemAutor: Dušan KřístekDoba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 50 minut
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
- 1 celé kuře
- 500 g mletého vepřového masa
- 3 vejce
- 1 cibuli
- 300 g kořenové zeleniny
- 1 malou skleničku sterilované kapie
- 1 malou skleničku sterilovaného hrášku
- sůl, pepř
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- olej
Postup:Kuře opláchněte, osušte a vykostěte tak, abyste nepoškodili kůži. Maso osolte a opepřete. Cibuli nasekejte najemno, kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Sterilovanou zeleninu slijte a nechte okapat. V hrnci rozpalte olej a orestujte cibuli. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte, opepřete, přidejte tymián, sladkou papriku a promíchejte. Krátce opečte a směs odstavte. Nakonec přidejte mleté maso, hrášek a vejce. Vykostěné kuře rozložte na pracovní desce kůží dolů a rovnoměrně na něj rozetřete polovinu masové náplně. Poklaďte kapiemi a přidejte druhou polovinu mletého masa. Pak roládu zaviňte a zavažte provázkem. Osolte, posypejte paprikou, potřete olejem a pečte přikrytou alobalem přibližně 50 minut.