8 originálních a levných receptů na mleté maso | Pro ženy | Blesk.cz

8 originálních a levných receptů na mleté maso

  • Vepřovo špenátové karbanátky
    31. ledna 2015 | 06:00

    Zapomeňte na sekanou a klasické karbanátky, z mletého masa můžete vyčarovat mnohem lahodnější speciality. Stačí si vybrat to správné maso a nechat si ho umlít podle potřeby. Pak už potřebujete jen pár nápadů, špetku koření a bylinek a mohou se dít zázraky.

  • Těstoviny s masovou směsí a houbami

     

    Mlete maso s hubami

    Doba přípravy: 30 minut 

    Doba pečení: 40 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 450 g mletého vepřového masa
    • 2 jarní cibulky
    • sůl, pepř
    • špetku sušeného česneku
    • lžíce paprikové pasty
    • 50 ml oleje
    • 1 cibuli
    • 1 lžíci másla
    • 100 g hub
    • 1 lžíci nasekaných bylinek

     

    Postup:

     

    Maso osolte, opepřete, dochuťte sušeným česnekem, paprikovou pastou a dobře promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte masovou směs a opékejte doměkka. Na jiné pánvi poduste na másle houby s kolečky jarní cibulky. Maso dejte na talíře, ozdobte podušenými houbami a posypejte bylinkami. Podávejte s těstovinami.

     

  • Masové kuličky se zelím

    Masové kuličky se zelím

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 6 osob): 

    • 300 g mletého vepřového masa
    • 150 g rýže
    • 1 vejce
    • sůl, pepř
    • 1 cibuli
    • 500 g kysaného zelí
    • 1/2 lžičky kmínu
    • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
    • cukr, ocet
    • olej
    • 1 lžíci hladké mouky 

    Postup:

    Rýži povařte v osolené vodě asi 10 minut. Slijte ji a nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, rýži, vejce, osolte a opepřete. Směs promíchejte a vytvarujte z ní malé kuličky. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky osmahněte. Pak je dejte do tukem vymazaného pekáče. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji. Přidejte propláchnuté zelí a krátce ho poduste. Dochuťte solí, kmínem, paprikou, cukrem a octem. Poloměkké zelí přidejte ke kuličkám a vše dejte péct na 30 minut do trouby. Po upečení masové kuličky vyjměte, zelí dejte do hrnce a zahustěte ho moukou. Pak ještě 5 minut povařte a přidejte k němu zpátky maso. 

     

  • Krůtí bochánky s okurkovou salsou

     

    Krůtí bochánky s okurkovou salsou

    Doba přípravy: 15 min

    Doba vaření:  8 min

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): 

    Na bochánky:

    • 500 g mletého krůtího masa
    • 100 g strouhanky
    • 4 nasekané jarní cibulky
    • 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
    • malou hrst jemně nasekané čerstvé bazalky
    • 15 ml sójové omáčky
    • 1 až 2 stroužky nasekaného česneku
    • špetku chilli
    • mořskou sůl
    • čerstvě mletý černý pepř

    Na salsu:

    • 300 g nahrubo nastrouhané okurky
    • trochu nasekaného čerstvého kopru
    • špetku najemno nasekané papričky jalapeňo
    • mořskou sůl
    • pepř
    • 80 až 100 ml olivového oleje 

    Postup:

    V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6 až 8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a uložte do lednice. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Můžete použít jak venkovní či elektrický gril, tak grilovací pánev vymazanou špekem. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíře a servírujte s okurkovou salsou.

  • Mexická rýže

     

    Mexická rýže

    Doba přípravy: 30 minut 

    Doba smažení: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): 

    • 100 g mletého masa
    • 1 cibuli
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 100 g dlouhozrnné rýže
    • 2 stroužky česneku
    • 100 g nakrájených rajčat
    • 1 nakrájenou zelenou papriku
    • 2 nasekané chilli papričky
    • 200 ml kuřecího vývaru
    • 2 lžíce mraženého hrášku
    • sůl, pepř
    • parmezán na posypání

    Postup:

    Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli. Přidejte mleté maso a 2 minuty ho opékejte. Přidejte rýži a míchejte dalších 5 minut. Do směsi přidejte prolisovaný česnek, rajčata, papriku a chilli papričky. Podlijte vývarem a duste 15 minut na mírném ohni. Odstavte, osolte, opepřete a vmíchejte hrášek. Směs stáhněte z ohně, přiklopte a nechte ještě 10 minut stát. Hotový pokrm posypejte strouhaným parmezánem.

  • Tortilly plněné mletým hovězím masem

     

    Mexicke tortily

    Doba přípravy: 50 minut 

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 300 g hladké mouky
    • 200 ml vody
    • špetku prášku do pečiva

    Na náplň:

    • 500 g mletého hovězího masa
    • 1 cibuli
    • 2 rajčata
    • 2 stroužky česneku
    • 1 papriku
    • 2 lžíce kečupu
    • sůl, pepř
    • čerstvý koriandr
    • olej

    Postup:

    V míse smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, vodu a vypracujte vláčné těsto. Pak ho rozdělte na 8 dílů a na pomoučeném vále vyválejte placky. Ty opečte na suché pánvi. Cibuli oloupejte a nakrájejte. V pánvi rozpalte olej, cibuli orestujte a přidejte maso. Zprudka ho opečte, přidejte nakrájená rajčata a papriku, prolisovaný česnek a chvíli míchejte. Dochuťte solí, pepřem, kečupem a směs vařte, dokud nezmizí tekutina. Nakonec vmíchejte hrst čerstvého koriandru. Tortillu naplňte hotovou směsí a stočte.

  • Špenátové karbanátky

     

    Vepřovo špenátové karbanátky

    Doba přípravy: 30 minut 

    Doba pečení: 20 minut

    Budete potřebovat (pro 6 osob): 

    • 500 g čerstvého špenátu
    • 200 g mletého vepřového masa
    • 150 ml mléka
    • 6 lžic strouhanky
    • 8 vajec
    • olej na smažení
    • sůl, pepř
    • 2 stroužky česneku
    • 100 g sýra s plísní

    Postup:

    Špenát opláchněte, osušte a nakrájejte nahrubo. V míse smíchejte maso s prolisovaným česnekem, osolte a opepřete. Přidejte strouhanku, mléko, 2 vejce a vše pořádně promíchejte. Ze směsi vytvarujte 6 placek a poskládejte je na tukem vymazaný plech. Do každé placky udělejte lžící prohlubeň a dejte je péct do trouby na 20 minut. Pak do každé prohlubně vyklepněte vejce, rozdrobte sýr a dejte karbanátky ještě na chvíli dopéct do trouby. Podávejte se zeleninovým salátem.

     

  • Masový koláč

    Masový koláč

    Doba přípravy: 30 minut 

    Doba pečení: 25 minut

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): 

    • 250 g hladké mouky
    • 150 g másla
    • sůl

    Na náplň:

    • 450 g míchaného mletého masa
    • 2 vejce
    • majoránku
    • pepř
    • sůl

    Postup:

    Z mouky, špetky soli, másla a trochy vody vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinku v chladu. Pak ho vyválejte na pomoučeném vále a vytvořte 2 placky ve velikosti plechu. V míse smíchejte maso, vejce, osolte, opepřete a dochuťte majoránkou. Plech vyložte tukem a na něj položte plát těsta. Potřete masovou směsí a zakryjte druhým plátem těsta. Povrch propíchejte vidličkou a dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C. 

  • Plněná kuřecí roláda

     

    Pečená kuřecí roláda plněná mletým masem

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 50 minut

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob): 

    • 1 celé kuře 
    • 500 g mletého vepřového masa 
    • 3 vejce 
    • 1 cibuli 
    • 300 g kořenové zeleniny 
    • 1 malou skleničku sterilované kapie 
    • 1 malou skleničku sterilovaného hrášku 
    • sůl, pepř 
    • 2 snítky tymiánu 
    • 1 lžičku mleté sladké papriky 
    • olej


    Postup:

    Kuře opláchněte, osušte a vykostěte tak, abyste nepoškodili kůži. Maso osolte a opepřete. Cibuli nasekejte najemno, kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Sterilovanou zeleninu slijte a nechte okapat. V hrnci rozpalte olej a orestujte cibuli. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte, opepřete, přidejte tymián, sladkou papriku a promíchejte. Krátce opečte a směs odstavte. Nakonec přidejte mleté maso, hrášek a vejce. Vykostěné kuře rozložte na pracovní desce kůží dolů a rovnoměrně na něj rozetřete polovinu masové náplně. Poklaďte kapiemi a přidejte druhou polovinu mletého masa. Pak roládu zaviňte a zavažte provázkem. Osolte, posypejte paprikou, potřete olejem a pečte přikrytou alobalem přibližně 50 minut.

     

Autor: pil/kok
Diskuse ke článku
.