Nejlepší recepty: Mleté maso tak, jak ho neznáte!
Vyjmenovat z hlavy alespoň pět receptů z mletého masa nejspíš nebude problém. Co takhle ale zkusit trochu netradiční jídla? Například burgery s žampióny, nebo těstoviny s mletým a anasem?
- Budete potřebovat:
Bramboráky z mletého masa
- 500 g mletého masa
- 4 ks větších brambor
- 2 vejce
- Sůl
- Majoránka
- Koření na mleté maso
- Česnek
- Mletý kmín a pepř
- Hladká mouka – dle potřeby
Postup:
Oloupeme a nastrouháme brambory a vmícháme do nich všechno koření. Přidáme mleté maso a česnek, dle chuti. Vše důkladně promícháme. Pokud by nebyla směs dostatečně hutná, přidáme hladkou mouku. Následně uděláme placky, stejně jako u klasických bramboráků.
Bramboráky s mletým masem jsou syté, proto se doporučují jako hlavní jídlo.
- Budete potřebovat:
Zelňačka s mletým masem
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 450 g mletého masa
- ½ větší nasekané cibule
- 350 g nakrájeného zelí
- 400 g červených fazolí
- 500 ml vody
- 700 g rajčatového protlaku
- 4 kostky hovězího bujónu
- 1 ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup:
Osmahneme cibulku a přidáme mleté maso. To smažíme, dokud nezměkne. Následně cibuli s masem přesypeme do většího hrnce, přidáme zelí, fazole, vodu, protlak, bujón, kmín, sůl a pepř. Vše důkladně zamícháme a pozvolna vaříme.
Následně necháme vychladnout a dáme odležet do lednice na 4 – 5 hodin.
- Budete potřebovat:
Zapečené brambory s mletým masem
- 1 kg brambor, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 500 g mletého masa
- 1 nakrájená cibule
- 1 polévková lžíce rajčatového pyré
- 1 polévková lžíce Worcestrové omáčky
- 50 g másla
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 475 ml mléka
- 125 g sýru čedar
- 175 g žampiónů
- Sůl, pepř dle potřeby
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 °C. Do středně velkého hrnce nalijte vodu a ponořte brambory.Na pánvičce nechte rozehřát olej. Přidejte cibuli a mleté maso. Oboje osmažte do hněda. Pak přilijte rajčatové pyré a Worcestrovou omáčku. Vše důkladně promíchejte a chvíli povařte. Na vedlejší plotýnce rozhřejte máslo a přisypte mouku. Pořádně promíchejte a postupně přilívejte mléko. Vařte asi pět minut, dokud směs nezhoustne. Následně přidejte nastrouhaný čedar a ochuťte dle potřeby. Když máme vše připraveno a brambory uvařené, vezmeme si zapékací misku. Do ní vložíme polovinu brambor a na ně naneseme směs s mletým masem. Na směs položíme žampiony a zalijeme směsí s čedarem. Navrch naskládáme opět brambory. Navrch můžeme nastrouhat sýr, dle vlastního uvážení. V troubě pečeme 30 – 40 minut, dokud brambory lehce nezhnědnou.
- Budete potřebovat:
Burgery z mletého masa a žampiónů
- 1 malá nakrájená cibule
- 175 g žampiónů
- 500 g mletého masa
- 4 polévkové lžíce strouhanky
- 1 polévková lžíce koření
- 1 polévková lžíce rajčatového pyré
- Sůl a čerstvě namletý pepř
- Mouka na zahuštění
Postup:
Cibuli a žampióny nakrájíme na drobné kousky. Přidáme mleté maso, strouhanku, koření, pyré, sůl a pepř. Ručně vše promícháme, dokud směs nebude držet pevně pohromadě. Případně si můžeme dopomoct moukou. Ručně ze směsi vytváříme placičky, které následně osmažíme na pánvi, případně na grilu. Servírujeme v bulce s čerstvým salátem, rajčetem, případně dochucovadly dle vlastního uvážení.
- Budete potřebovat:
Těstoviny s mletým masem a ananasem
- 500 g těstovin
- 400 g mletého masa
- 1 pórek nakrájený na kolečka
- 2 lžíce olivového oleje
- 430 g ananasu z konzervy
- 3 lžíce kari
- Sůl, pepř
- 200 ml šlehačky
- 6 – 7 lžic kečupu
- 3 – 4 lžic rajčatového pyré
Postup:
Uvaříme těstoviny. Na pánvi osmahneme do hněda mleté maso a nakonec přidáme ananas. Pozor – schovejte si ale šťávu z plechovky. K ananasu a mletému přidáme pórek a pět minut povaříme. Nakonec přilijeme ananasovou šťávu. Přidáme kari, sůl, pepř, kečup a pyré a vše povaříme 5 – 8 minut. Před koncem vaření přidáme šlehačku a vmícháme do směsi.Servírujeme s uvařenými těstovinami.