Nejlepší recepty: Mleté maso tak, jak ho neznáte! | Pro ženy | Blesk.cz

Nejlepší recepty: Mleté maso tak, jak ho neznáte!

  • Mleté maso je stálicí nejen české kuchyně.
    17. května 2014 | 06:00

    Vyjmenovat z hlavy alespoň pět receptů z mletého masa nejspíš nebude problém. Co takhle ale zkusit trochu netradiční jídla? Například burgery s žampióny, nebo těstoviny s mletým a anasem? 

  • Bramboráky z mletého masa

    Budete potřebovat:

    • 500 g mletého masa
    • 4 ks větších brambor
    • 2 vejce
    • Sůl
    • Majoránka
    • Koření na mleté maso
    • Česnek
    • Mletý kmín a pepř
    • Hladká mouka – dle potřeby 

    Postup:

    Oloupeme a nastrouháme brambory a vmícháme do nich všechno koření. Přidáme mleté maso a česnek, dle chuti. Vše důkladně promícháme. Pokud by nebyla směs dostatečně hutná, přidáme hladkou mouku. Následně uděláme placky, stejně jako u klasických bramboráků.

    Bramboráky s mletým masem jsou syté, proto se doporučují jako hlavní jídlo. 

  • Zelňačka s mletým masem

    Budete potřebovat: 

    • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
    • 450 g mletého masa
    • ½ větší nasekané cibule
    • 350 g nakrájeného zelí
    • 400 g červených fazolí
    • 500 ml vody
    •  700 g rajčatového protlaku
    • 4 kostky hovězího bujónu
    • 1 ½ lžičky mletého kmínu
    • 1 lžička soli
    • 1 lžička pepře 

    Postup:

    Osmahneme cibulku a přidáme mleté maso. To smažíme, dokud nezměkne. Následně cibuli s masem přesypeme do většího hrnce, přidáme zelí, fazole, vodu, protlak, bujón, kmín, sůl a pepř. Vše důkladně zamícháme a pozvolna vaříme.

    Následně necháme vychladnout a dáme odležet do lednice na 4 – 5 hodin. 

  • Zapečené brambory s mletým masem

    Budete potřebovat:

    • 1 kg brambor, oloupané a nakrájené na tenké plátky
    • 1 polévková lžíce olivového oleje
    • 500 g mletého masa
    • 1 nakrájená cibule
    • 1 polévková lžíce rajčatového pyré
    • 1 polévková lžíce Worcestrové omáčky
    • 50 g másla
    • 4 polévkové lžíce hladké mouky
    • 475 ml mléka
    • 125 g sýru čedar
    • 175 g žampiónů
    • Sůl, pepř dle potřeby 

    Postup:

    Předehřejte si troubu na 180 °C. Do středně velkého hrnce nalijte vodu a ponořte brambory.Na pánvičce nechte rozehřát olej. Přidejte cibuli a mleté maso. Oboje osmažte do hněda. Pak přilijte rajčatové pyré a Worcestrovou omáčku. Vše důkladně promíchejte a chvíli povařte. Na vedlejší plotýnce rozhřejte máslo a přisypte mouku. Pořádně promíchejte a postupně přilívejte mléko. Vařte asi pět minut, dokud směs nezhoustne. Následně přidejte nastrouhaný čedar a ochuťte dle potřeby. Když máme vše připraveno a brambory uvařené, vezmeme si zapékací misku. Do ní vložíme polovinu brambor a na ně naneseme směs s mletým masem. Na směs položíme žampiony a zalijeme směsí s čedarem. Navrch naskládáme opět brambory. Navrch můžeme nastrouhat sýr, dle vlastního uvážení. V troubě pečeme 30 – 40 minut, dokud brambory lehce nezhnědnou.

  • Burgery z mletého masa a žampiónů

    Budete potřebovat:

    • 1 malá nakrájená cibule
    • 175 g žampiónů
    • 500 g mletého masa
    • 4 polévkové lžíce strouhanky
    • 1 polévková lžíce koření
    • 1 polévková lžíce rajčatového pyré
    • Sůl a čerstvě namletý pepř
    • Mouka na zahuštění

    Postup:

    Cibuli a žampióny nakrájíme na drobné kousky. Přidáme mleté maso, strouhanku, koření, pyré, sůl a pepř. Ručně vše promícháme, dokud směs nebude držet pevně pohromadě. Případně si můžeme dopomoct moukou. Ručně ze směsi vytváříme placičky, které následně osmažíme na pánvi, případně na grilu. Servírujeme v bulce s čerstvým salátem, rajčetem, případně dochucovadly dle vlastního uvážení. 

  • Těstoviny s mletým masem a ananasem

    Budete potřebovat:

    • 500 g těstovin
    • 400 g mletého masa
    • 1 pórek nakrájený na kolečka
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 430 g ananasu z konzervy
    • 3 lžíce kari
    • Sůl, pepř
    • 200 ml šlehačky
    • 6 – 7 lžic kečupu
    • 3 – 4 lžic rajčatového pyré

    Postup:

    Uvaříme těstoviny. Na pánvi osmahneme do hněda mleté maso a nakonec přidáme ananas. Pozor – schovejte si ale šťávu z plechovky. K ananasu a mletému přidáme pórek a pět minut povaříme. Nakonec přilijeme ananasovou šťávu. Přidáme kari, sůl, pepř, kečup a pyré a vše povaříme 5 – 8 minut. Před koncem vaření přidáme šlehačku a vmícháme do směsi.Servírujeme s uvařenými těstovinami. 



Diskuse ke článku
.