Pondělí 18. listopadu 2024
Svátek slaví Romana, zítra Alžběta
Oblačno, déšť 6°C

5 originální receptů z mletého masa. Levné a rychlé!

  • Sekaná z dobrého mletého masa je výborná.
    26. října 2014 | 06:00

    Třeba takový hrnec chilli con carne, ten je pro sychravé dny jako dělaný. No a sekaná, burger nebo masové kuličky, to jsou ideální rychlé večeře. A ještě vám neudělají průvan v peněžence.

  • Pikantní karbanátky

    Pikantní karbanátky
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 15 minut 

    Budete potřebovat: 

    (pro 4 osoby):

    • 3 hrnky mletého masa
    • 1 housku
    • 1 hrnek mléka
    • 1 cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • 1 mrkev
    • 1/4 celeru
    • 4 plátky slaniny
    • 1 lžíci nasekané petrželky
    • 6 lžic oleje
    • 1 vejce
    • 5 lžic strouhanky
    • sůl, pepř, chilli
    • olej na smažení

     

    Postup:

    Housku namočte v mléce a pak vymačkejte. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte a zeleninu nakrájejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a usmažte ji na 1 lžíci oleje. Škvarky vyjměte a na tuku orestujte zeleninu. Přidejte česnek a petrželku. Zeleninu pak smíchejte s masem, vejcem, žemlí, škvarky, solí, pepřem a chilli podle chuti. Vytvarujte karbanátky, obalte je ve strouhance a pečte dozlatova.

     

  • Plněné karbanátky

    plněné karbanátky
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat:

    (pro 4 osoby):

    • 3 hrnky mletého masa
    • 2 vejce
    • 2 hrnky nakrájených čerstvých rohlíků
    • 4 lžíce smetany
    • 1 cibuli
    • 2 stroužky česneku
    • 1/2 hrnku strouhanky
    • sůl, pepř, majoránku
    • strouhanku, mouku a vejce na trojobal

    NA NÁPLŇ:

    • 1 hrnek jemně nasekaných párků
    • 1 hrnek nasekaných vařených vajec
    • 1/2 hrnku strouhaného sýra

     

    Postup:

    Z masa a ostatních přísad vypracujte směs jako na karbanátky. Vytvarujte koule a dovnitř vmáčkněte trochu připravené směsi. Pak je obalte v mouce, vejci, strouhance a na oleji usmažte dozlatova. Hotové karbanátky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

     

  • Chilli con carne

    chilli con carne
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 1 hodinu

    Budete potřebovat: 

    (pro 4 osoby):

    • 500 g mletého hovězího masa
    • 400 g konzervovaných rajčat, nasekaných
    • 400 g sterilovaných červených fazolí
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
    • 1 konzervu sterilované kukuřice
    • 1 čerstvou červenou paprika, zbavenou semínek a nakrájenou
    • 1 prolisovaný stroužek česneku
    • 1 lžičku sušené sladké papriky
    • 1 lžičku drceného kmínu
    • 1 chilli papričku
    • 300 ml vývaru
    • 1⁄2 lžíce sušené majoránky
    • 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády
    • sůl, pepř
    • 2 lžičky rajčatového protlaku

     

    Postup:

    V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nasekanou cibuli. Přidejte nakrájenou papriku, prolisovaný česnek, sušenou papriku a kmín. Chvilku ještě opékejte, pak stáhněte plamen, přidejte maso a důkladně ho osmahnětě. Pak přilejte vývar, konzervovaná rajčata, čokoládu, majoránku a podle chuti osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu a nechte ji probublávat. Občas promíchejte. Nakonec přidejte okapané fazole, kukuřici, 1 nasekanou chilli papričku a přiveďte znovu k varu.

     

  • Sekaná

    Sekaná z dobrého mletého masa je výborná.
    Autor: Shutterstock.com
    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 60 minut

    Budete potřebovat:

    (pro 6 až 8 osob):

    • 600 g mixu mletého masa (hovězí a vepřové)
    • 2 housky
    • 1 cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • 2 lžíce oleje
    • 1 vejce
    • 1/2 lžičky sušené majoránky
    • 50 g špeku
    • 1 lžičku soli
    • 1 lžíci nasekaných bylinek

     

    Postup:

    Housku nakrájejte na kousky a namočte v troše mléka. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek. V jiné pánvi opečte na kostičky nakrájený špek. Housku důkladně vyždímejte a ve velké míse smíchejte s masem. Přidejte cibuli, česnek, nakrájenou petrželku, vejce, sůl, majoránku a špek. Vše dobře promíchejte a dejte do formy vyložené pečicím papírem. Sekanou pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 200 °C.

     

  • Kuličky v tomatové omáčce

     

    Masové kuličky jsou skvělé a moc nestojí
    Autor: Dušan Křístek
    Doba přípravy: 30 minut

     Doba vaření: 40 minut

     Budete potřebovat:

    (pro 4 osoby):

    • 500 g mletého masa
    • 2 najemno nasekané cibule
    • 250 g grilovacích klobásek
    • 3 prolisované stroužky česneku
    • 1 lžičku sušeného oregana
    • 1 vejce
    • 30g strouhanky
    • 1 nasekanou chilli papričku
    • sůl, pepř

    Na omáčku:

    • 1 lžíci rajčatového protlaku
    • 800 g konzervovaných loupaných rajčat
    • 250 ml červeného vína
    • sůl, pepř

     

    Postup:

    V hluboké pánvi osmahněte 2 cibule a 1 prolisovaný česnek. Dejte do mísy, přidejte klobásy vymačkané ze střívek, mleté maso, vejce, strouhanku, chilli papričku a oregano. Podle potřeby osolte, opepřete a vytvarujte kuličky. Poté je na pánvi osmahněte dozlatova a dejte stranou. Do pánve přidejte trochu oleje, zbývající cibuli, česnek a orestujte. Přidejte víno, protlak a rajčata. Promíchejte a omáčku chvilku povařte. Přidejte kuličky a vařte 30 až 40 minut.

     

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.