5 originální receptů z mletého masa. Levné a rychlé!
Třeba takový hrnec chilli con carne, ten je pro sychravé dny jako dělaný. No a sekaná, burger nebo masové kuličky, to jsou ideální rychlé večeře. A ještě vám neudělají průvan v peněžence.
Pikantní karbanátky
Pikantní karbanátkyAutor: Shutterstock.comDoba pečení: 15 minut
Budete potřebovat:
(pro 4 osoby):
- 3 hrnky mletého masa
- 1 housku
- 1 hrnek mléka
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 4 plátky slaniny
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 6 lžic oleje
- 1 vejce
- 5 lžic strouhanky
- sůl, pepř, chilli
- olej na smažení
Postup:
Housku namočte v mléce a pak vymačkejte. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte a zeleninu nakrájejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a usmažte ji na 1 lžíci oleje. Škvarky vyjměte a na tuku orestujte zeleninu. Přidejte česnek a petrželku. Zeleninu pak smíchejte s masem, vejcem, žemlí, škvarky, solí, pepřem a chilli podle chuti. Vytvarujte karbanátky, obalte je ve strouhance a pečte dozlatova.
Plněné karbanátky
plněné karbanátkyAutor: ShutterstockDoba pečení: 15 minut
Budete potřebovat:
(pro 4 osoby):
- 3 hrnky mletého masa
- 2 vejce
- 2 hrnky nakrájených čerstvých rohlíků
- 4 lžíce smetany
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku strouhanky
- sůl, pepř, majoránku
- strouhanku, mouku a vejce na trojobal
NA NÁPLŇ:
- 1 hrnek jemně nasekaných párků
- 1 hrnek nasekaných vařených vajec
- 1/2 hrnku strouhaného sýra
Postup:
Z masa a ostatních přísad vypracujte směs jako na karbanátky. Vytvarujte koule a dovnitř vmáčkněte trochu připravené směsi. Pak je obalte v mouce, vejci, strouhance a na oleji usmažte dozlatova. Hotové karbanátky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Chilli con carne
chilli con carneAutor: ShutterstockDoba vaření: 1 hodinu
Budete potřebovat:
(pro 4 osoby):
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g konzervovaných rajčat, nasekaných
- 400 g sterilovaných červených fazolí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
- 1 konzervu sterilované kukuřice
- 1 čerstvou červenou paprika, zbavenou semínek a nakrájenou
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžičku sušené sladké papriky
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 chilli papričku
- 300 ml vývaru
- 1⁄2 lžíce sušené majoránky
- 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády
- sůl, pepř
- 2 lžičky rajčatového protlaku
Postup:
V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nasekanou cibuli. Přidejte nakrájenou papriku, prolisovaný česnek, sušenou papriku a kmín. Chvilku ještě opékejte, pak stáhněte plamen, přidejte maso a důkladně ho osmahnětě. Pak přilejte vývar, konzervovaná rajčata, čokoládu, majoránku a podle chuti osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu a nechte ji probublávat. Občas promíchejte. Nakonec přidejte okapané fazole, kukuřici, 1 nasekanou chilli papričku a přiveďte znovu k varu.
Sekaná
Sekaná z dobrého mletého masa je výborná.Autor: Shutterstock.comDoba pečení: 60 minut
Budete potřebovat:
(pro 6 až 8 osob):
- 600 g mixu mletého masa (hovězí a vepřové)
- 2 housky
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- 50 g špeku
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci nasekaných bylinek
Postup:
Housku nakrájejte na kousky a namočte v troše mléka. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek. V jiné pánvi opečte na kostičky nakrájený špek. Housku důkladně vyždímejte a ve velké míse smíchejte s masem. Přidejte cibuli, česnek, nakrájenou petrželku, vejce, sůl, majoránku a špek. Vše dobře promíchejte a dejte do formy vyložené pečicím papírem. Sekanou pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 200 °C.
Kuličky v tomatové omáčce
Masové kuličky jsou skvělé a moc nestojíAutor: Dušan KřístekDoba vaření: 40 minut
Budete potřebovat:
(pro 4 osoby):
- 500 g mletého masa
- 2 najemno nasekané cibule
- 250 g grilovacích klobásek
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 vejce
- 30g strouhanky
- 1 nasekanou chilli papričku
- sůl, pepř
Na omáčku:
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 800 g konzervovaných loupaných rajčat
- 250 ml červeného vína
- sůl, pepř
Postup:
V hluboké pánvi osmahněte 2 cibule a 1 prolisovaný česnek. Dejte do mísy, přidejte klobásy vymačkané ze střívek, mleté maso, vejce, strouhanku, chilli papričku a oregano. Podle potřeby osolte, opepřete a vytvarujte kuličky. Poté je na pánvi osmahněte dozlatova a dejte stranou. Do pánve přidejte trochu oleje, zbývající cibuli, česnek a orestujte. Přidejte víno, protlak a rajčata. Promíchejte a omáčku chvilku povařte. Přidejte kuličky a vařte 30 až 40 minut.