Klasika, která nezklame! Linecké 10x jinak + vánoční dort jako bonus
Linecké cukroví je osvědčenou klasikou, která by neměla chybět na žádném stole. A milují ho snad úplně všichni. Je křehké, chutné, a jeho příprava je přitom tak snadná. Vyzkoušejte ho na různé způsoby.
Rybízová srdce
Autor: iStock
Doba odležení: 60 minut
Doba pečení: 6 - 7 minutBudete potřebovat (na 30 kusů):
- 70 g cukru moučka
- 210 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 140 g másla
- 1 lžičku strouhané citronové kůry
- rybízový džem na slepování
Postup:
Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte cukr, citronovou kůru, pokrájené máslo a žloutky a rychle zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na hodinu do chladu. Z těsta vyválejte plát asi 2 mm silný a vykrajujte z něj srdce. Do středů poloviny z nich pak vykrojte ještě malé srdce (nebo kolečko). Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě předehřáté na 175 °C asi 6 minut do růžova. Sundejte z plechu, nechte vychladnout a pak slepujte rybízovým džemem.Kakaové kytičky s koňakovým krémem
Kakaové kytičky s koňakovým krémemAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
Doba odležení: 60 minut
Doba pečení: 10 minutBudete potřebovat (na 40 až 50 kusů):
- 220 g hladké mouky
- 180 g másla
- 120 g cukru moučka
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
- 40 g kakaa
na krém:
- 200 g bílé čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 3 lžíce vaječného koňaku
Postup:
Máslo a žloutek ušlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte mouku smíchanou s pomerančovou kůrou a kakaem. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a vložte na hodinu do lednice. Pak na pomoučeném vále vyválejte plát a vykrajujte kytičky. U poloviny z nich vykrojte ještě kulatý střed. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí slepujte k sobě koňakovým krémem, který připravíte rozpuštěním čokolády ve vodní lázni, tu vyšlehejte s máslem, smetanou a koňakem.Náš tip:
Vykrájejte kolečka, slepte je, polejte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.Linecké placičky s ořechy
Linecké cukrovíAutor: Shutterstock.comDoba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 5 až 6 minutBudete potřebovat (na 50 kusů):
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce jemně mletých vlašských ořechů
- 220 g másla nebo hery
- 2 žloutky
- 1 lžičku citronové kůry
- malinový džem
Postup:
Na vál prosejte mouku a moučkový cukr. Přidejte jemně mleté ořechy, citronovou kůru, žloutky a nasekané změklé máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte v chladničce chvíli odležet. Pak těsto vyválejte a formičkami vykrajujte různé tvary. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 6 minut do růžova. Upečené kousky nechte vychladnout a slepujte džemem.Tip na oříškový krém:
* 150 g másla nebo hery
* 1 hrnek mletých oříšků
* půl hrnku cukru
* 100 ml mléka
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce rumu
Postup:
Oříšky spařte v mléce a nechte vychladnout. Vyšlehejte máslo nebo heru s cukrem, přidejte vanilkový cukr, rum a nakonec mléko s oříšky. Takto připraveným krémem slepujte koláčky k sobě.Banánky s ořechovým krémem
Banánky s krémemAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
Doba odležení: 30 minut
Doba pečení: 10 minutBudete potřebovat (na 40 kusů):
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- pár kapek vanilkové esence
na krém:
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g másla
- 30 g nastrouhané čokolády
- 1 žloutek
- 50 g cukru moučka
- 1 lžíci rumu
- čokoládovou polevu
Postup:
V míse smíchejte mouku, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr, vanilkovou esenci a vejce. Vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladu. Pak vykrajujte z těsta banánky a pečte na plechu v troubě předehřáté na 180 °C. Na krém smíchejte umleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Máslo ušlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Spojte s ořechy a čokoládou. Vychladlé banánky spojujte po dvou k sobě krémem a z poloviny namáčejte v čokoládě.Obdelníčky s vaječným likérem
Obdelníčky s vaječným krémemAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archivDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minutBudete potřebovat (na 60 kusů):
na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vrchovatou lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 lžíce vaječného likéru
- 200 g měkkého másla
- 2 žloutky
na náplň:
- 1 balení krémové náplně s příchutí vaječného koňaku Dr. Oetker
- 200 ml studeného mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- 125 g změklého másla
Postup:
Na těsto si na vále pomocí nože promíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte likér, máslo a žloutky. Nožem zpracujte a pak rukou vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na tenčí plát a formičkou vykrajujte třeba obdélníky. Na polovině vykrojených kousků ještě menší formičkou nebo náprstkem vykrojte středy. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Náplň připravte s mlékem, cukrem a máslem podle návodu na obalu. Nevykrájené kousky namažte náplní a lehce ke každé přimáčkněte ty s otvorem. Odložte na 2 hodiny do chladničky a před servírováním pocukrujte moučkovým cukrem.Křehké sněhové vločky
Křehké linecké vločkyAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archivDoba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 minutBudete potřebovat (na 60 kusů):
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
na polevu:
- 1 bílek
- 2 lžíce citronové šťávy nebo 2 lžíce rumu
- 250 g moučkového cukru
na ozdobení:
- cukrové perličky
Postup:
Mouku prosejte s moučkovým cukrem, přidejte na malé kousky nakrájené změklé máslo, vanilkový cukr, žloutky a citronovou kůru. Vše rukama zpracujte na vále na hladké těsto. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky. Troubu zahřejte na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj tvary. Dejte je na suchý plech a pečte asi 10 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a přemístěte na vál. Na polevu utřete v míse všechny přísady do zhoustnutí a polijte jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdobte perličkou.Kakaová srdíčka s polevou
Čokoládová srdíčkaAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
Doba odležení: 12 hodin
Doba pečení: 10 až 12 minutBudete potřebovat (na 50 kusů):
* 250 g hladké mouky
* 180 g cukru moučka
* 130 g másla nebo rostlinného tuku
* 3 lžíce kakaa
* 5 lžic mletých ořechů
* 100 g strouhané hořké čokolády
* 2 žloutky
* čokoládovou polevuPostup:
Mouku smíchejte s kakaem, cukrem a ořechy. Přidejte máslo, čokoládu a žloutky. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte chladit do druhého dne. Na pomoučeném vále pak vykrajujte srdíčka nebo jiné tvary. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlé pečivo pak ozdobte polevou z bílé čokolády.Náš tip:
Do těsta můžete přidat trochu rumu nebo strouhané citronové kůry.Linecká šachovnice
Linecká šachovniceAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
Doba pečení: 15 minutBudete potřebovat (na 40 kusů):
- 125 g hery
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku citronové kůry
- 2 žloutky
- 220 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíci mléka
Postup:
Z hery, moučkového a vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a žloutků ušlehejte hustý krém. Postupně zapracujte mouku. Těsto poté rozdělte na dva díly a do jednoho zapracujte kakao. Každou polovinu rozdělte na další poloviny, vyválejte hada a spojte tak, aby měl strukturu šachovnice. Rukama vytvořte tvar tak, abyste měla dlouhý obdélník. Nechte důkladně vychladnout a poté krájejte půlcentimetrové kousky, na kterých by vám měl vzniknout šachovnicový vzor. Pečivo skládejte na pečicí papír a upečte ve vyhřáté troubě.Linecké koláčky s čokoládou
LineckéAutor: Shutterstock.com
Doba odležení: 2 až 8 hodin
Doba pečení: 10 minutBudete potřebovat (na 40 kusů):
- 100 g cukru moučka
- 200 g másla
- 300 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 lžičku citronové kůry
- oříškovo-čokoládovou pomazánku (nutellu)
Postup:
Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte změklé máslo, moučkový cukr a žloutky a vypracujte hladké a vláčné těsto. Nechte ho několik hodin v chladničce uležet. Pak těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte různé tvary cukroví. Do poloviny z nich vykrojte uprostřed malé kolečko nebo kytičku. Kousky rozložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 10 minut. Upečené cukroví sundejte opatrně z plechu, nechte vychladnout a po dvou slepujte čokoládovou pomazánkou.Linecké hvězdičky s višněmi
LineckéAutor: Shutterstock.com- 200 g hery
- 300 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 120 g moučkového cukru
- rybízovou marmeládu
- 3 žloutky
- 100 g sušených višní
- višňovou marmeládu
Postup:
Mouku nasypejte na vál, přidejte cukr, pokrájenou heru, žloutky, na kousky pokrájené višně a vypracujte vláčné těsto. Nechte v chladu odpočinout do druhého dne. Vyválejte tenký plát a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Pečte ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí slepte višňovou marmeládou nebo krémem.Linecký vánoční dort
Linecký vánoční dortAutor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv- 200 g hladké mouky
- 100 g mletých ořechů nebo mandlí
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 100 g másla
- 200 g rybízového džemu
- mouku na posypání válu
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Smíchejte mouku, oříšky (nebo mandle) a cukr. Přidejte na kousky nakrájené máslo, vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočinout. Formu vyložte pečicím papírem, těsto vyválejte a vykrojte kruh. Přeneste ho do formy a propíchejte vidličkou. Navrch rozetřete džem a povrch ozdobte zbytky těsta, ze kterých jste vykrájela hvězdy různých velikostí. Dejte péct do vyhřáté trouby.