Klasika, která nezklame! Linecké 10x jinak + vánoční dort jako bonus | Pro ženy | Blesk.cz

Klasika, která nezklame! Linecké 10x jinak + vánoční dort jako bonus

  • Linecké cukroví je osvědčenou klasikou a milují ho snad úplně všichni.
    30. listopadu 2014 | 06:00

    Linecké cukroví je osvědčenou klasikou, která by neměla chybět na žádném stole. A milují ho snad úplně všichni. Je křehké, chutné, a jeho příprava je přitom tak snadná. Vyzkoušejte ho na různé způsoby.

  • Rybízová srdce

    Linecká srdíčka
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba odležení: 60 minut
    Doba pečení: 6 - 7 minut


    Budete potřebovat (na 30 kusů):


    • 70 g cukru moučka
    • 210 g hladké mouky
    • 2 žloutky
    • 140 g másla
    • 1 lžičku strouhané citronové kůry
    • rybízový džem na slepování


    Postup:
    Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte cukr, citronovou kůru, pokrájené máslo a žloutky a rychle zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na hodinu do chladu. Z těsta vyválejte plát asi 2 mm silný a vykrajujte z něj srdce. Do středů poloviny z nich pak vykrojte ještě malé srdce (nebo kolečko). Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě předehřáté na 175 °C asi 6 minut do růžova. Sundejte z plechu, nechte vychladnout a pak slepujte rybízovým džemem.

  • Kakaové kytičky s koňakovým krémem


    Kakaové kytičky s koňakovým krémem
    Doba přípravy: 50 minut
    Doba odležení: 60 minut
    Doba pečení: 10 minut


    Budete potřebovat (na 40 až 50 kusů):


    • 220 g hladké mouky
    • 180 g másla
    • 120 g cukru moučka
    • 1 žloutek
    • 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry
    • 40 g kakaa

    na krém:


    • 200 g bílé čokolády
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 50 g másla
    • 3 lžíce vaječného koňaku


    Postup:
    Máslo a žloutek ušlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte mouku smíchanou s pomerančovou kůrou a kakaem. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a vložte na hodinu do lednice. Pak na pomoučeném vále vyválejte plát a vykrajujte kytičky. U poloviny z nich vykrojte ještě kulatý střed. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí slepujte k sobě koňakovým krémem, který připravíte rozpuštěním čokolády ve vodní lázni, tu vyšlehejte s máslem, smetanou a koňakem.

     

    Náš tip:
    Vykrájejte kolečka, slepte je, polejte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.

  • Linecké placičky s ořechy

    Linecké cukroví

     

    Doba přípravy: 50 minut
    Doba pečení: 5 až 6 minut

     

    Budete potřebovat (na 50 kusů):

     

    • 300 g hladké mouky
    • 100 g cukru moučka
    • 2 lžíce jemně mletých vlašských ořechů
    • 220 g másla nebo hery
    • 2 žloutky
    • 1 lžičku citronové kůry
    • malinový džem


    Postup:
    Na vál prosejte mouku a moučkový cukr. Přidejte jemně mleté ořechy, citronovou kůru, žloutky a nasekané změklé máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte v chladničce chvíli odležet. Pak těsto vyválejte a formičkami vykrajujte různé tvary. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 6 minut do růžova. Upečené kousky nechte vychladnout a slepujte džemem.

     

     Tip na oříškový krém:


    * 150 g másla nebo hery
    * 1 hrnek mletých oříšků
    * půl hrnku cukru
    * 100 ml mléka
    * 1 vanilkový cukr
    * 2 lžíce rumu


    Postup:
    Oříšky spařte v mléce a nechte vychladnout. Vyšlehejte máslo nebo heru s cukrem, přidejte vanilkový cukr, rum a nakonec mléko s oříšky. Takto připraveným krémem slepujte koláčky k sobě.

  • Banánky s ořechovým krémem


    Banánky s krémem
    Doba přípravy: 50 minut
    Doba odležení: 30 minut
    Doba pečení: 10 minut


    Budete potřebovat (na 40 kusů):


    • 300 g hladké mouky
    • 200 g másla
    • 100 g cukru moučka
    • 1 vejce
    • 1 vanilkový cukr
    • pár kapek vanilkové esence


    na krém:


    • 50 g vlašských ořechů
    • 150 g másla
    • 30 g nastrouhané čokolády
    • 1 žloutek
    • 50 g cukru moučka
    • 1 lžíci rumu
    • čokoládovou polevu


    Postup:
    V míse smíchejte mouku, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr, vanilkovou esenci a vejce. Vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladu. Pak vykrajujte z těsta banánky a pečte na plechu v troubě předehřáté na 180 °C. Na krém smíchejte umleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Máslo ušlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Spojte s ořechy a čokoládou. Vychladlé banánky spojujte po dvou k sobě krémem a z poloviny namáčejte v čokoládě.

  • Obdelníčky s vaječným likérem

    Obdelníčky s vaječným krémem

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

     

    Budete potřebovat (na 60 kusů):


    na těsto:


    • 400 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 vrchovatou lžičku kypřicího prášku do pečiva
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 2 lžíce vaječného likéru
    • 200 g měkkého másla
    • 2 žloutky


    na náplň:


    • 1 balení krémové náplně s příchutí vaječného koňaku Dr. Oetker
    • 200 ml studeného mléka
    • 3 lžíce moučkového cukru
    • 125 g změklého másla


    Postup:
    Na těsto si na vále pomocí nože promíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte likér, máslo a žloutky. Nožem zpracujte a pak rukou vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na tenčí plát a formičkou vykrajujte třeba obdélníky. Na polovině vykrojených kousků ještě menší formičkou nebo náprstkem vykrojte středy. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Náplň připravte s mlékem, cukrem a máslem podle návodu na obalu. Nevykrájené kousky namažte náplní a lehce ke každé přimáčkněte ty s otvorem. Odložte na 2 hodiny do chladničky a před servírováním pocukrujte moučkovým cukrem.

  • Křehké sněhové vločky


    Křehké linecké vločky

     

    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 10 minut

     

    Budete potřebovat (na 60 kusů):


    na těsto:


    • 300 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 200 g másla
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 žloutky
    • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry


    na polevu:


    • 1 bílek
    • 2 lžíce citronové šťávy nebo 2 lžíce rumu
    • 250 g moučkového cukru

     

    na ozdobení:


    • cukrové perličky


    Postup:
    Mouku prosejte s moučkovým cukrem, přidejte na malé kousky nakrájené změklé máslo, vanilkový cukr, žloutky a citronovou kůru. Vše rukama zpracujte na vále na hladké těsto. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky. Troubu zahřejte na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj tvary. Dejte je na suchý plech a pečte asi 10 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a přemístěte na vál. Na polevu utřete v míse všechny přísady do zhoustnutí a polijte jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdobte perličkou.

  • Kakaová srdíčka s polevou

    Čokoládová srdíčka
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba odležení: 12 hodin
    Doba pečení: 10 až 12 minut

     

    Budete potřebovat (na 50 kusů):

     

    * 250 g hladké mouky
    * 180 g cukru moučka
    * 130 g másla nebo rostlinného tuku
    * 3 lžíce kakaa
    * 5 lžic mletých ořechů
    * 100 g strouhané hořké čokolády
    * 2 žloutky
    * čokoládovou polevu

     

    Postup:
    Mouku smíchejte s kakaem, cukrem a ořechy. Přidejte máslo, čokoládu a žloutky. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte chladit do druhého dne. Na pomoučeném vále pak vykrajujte srdíčka nebo jiné tvary. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlé pečivo pak ozdobte polevou z bílé čokolády.

     

    Náš tip:
    Do těsta můžete přidat trochu rumu nebo strouhané citronové kůry.

  • Linecká šachovnice


    Linecká šachovnice
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 15 minut

     

    Budete potřebovat (na 40 kusů):

     

    • 125 g hery
    • 80 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 2 žloutky
    • 220 g hladké mouky
    • 2 lžíce kakaa
    • 1 lžíci mléka

     

    Postup:
    Z hery, moučkového a vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a žloutků ušlehejte hustý krém. Postupně zapracujte mouku. Těsto poté rozdělte na dva díly a do jednoho zapracujte kakao. Každou polovinu rozdělte na další poloviny, vyválejte hada a spojte tak, aby měl strukturu šachovnice. Rukama vytvořte tvar tak, abyste měla dlouhý obdélník. Nechte důkladně vychladnout a poté krájejte půlcentimetrové kousky, na kterých by vám měl vzniknout šachovnicový vzor. Pečivo skládejte na pečicí papír a upečte ve vyhřáté troubě.

  • Linecké koláčky s čokoládou

    Linecké
    Doba přípravy: 60 minut
    Doba odležení: 2 až 8 hodin
    Doba pečení: 10 minut

     

    Budete potřebovat (na 40 kusů):


    • 100 g cukru moučka
    • 200 g másla
    • 300 g hladké mouky
    • 2 žloutky
    • 1 lžičku citronové kůry
    • oříškovo-čokoládovou pomazánku (nutellu)


    Postup:
    Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte změklé máslo, moučkový cukr a žloutky a vypracujte hladké a vláčné těsto. Nechte ho několik hodin v chladničce uležet. Pak těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte různé tvary cukroví. Do poloviny z nich vykrojte uprostřed malé kolečko nebo kytičku. Kousky rozložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 10 minut. Upečené cukroví sundejte opatrně z plechu, nechte vychladnout a po dvou slepujte čokoládovou pomazánkou.

  • Linecké hvězdičky s višněmi

    Linecké
    Budete potřebovat (na 30 kusů):


    • 200 g hery
    • 300 g hladké mouky
    • 1 vanilkový cukr
    • 120 g moučkového cukru
    • rybízovou marmeládu
    • 3 žloutky
    • 100 g sušených višní
    • višňovou marmeládu


    Postup:
    Mouku nasypejte na vál, přidejte cukr, pokrájenou heru, žloutky, na kousky pokrájené višně a vypracujte vláčné těsto. Nechte v chladu odpočinout do druhého dne. Vyválejte tenký plát a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Pečte ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí slepte višňovou marmeládou nebo krémem.

  • Linecký vánoční dort


    Linecký vánoční dort
    Budete potřebovat (na kulatou koláčovou formu):

     

    • 200 g hladké mouky
    • 100 g mletých ořechů nebo mandlí
    • 80 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vejce
    • 100 g másla
    • 200 g rybízového džemu
    • mouku na posypání válu
    • moučkový cukr na posypání

     

    Postup:
    Smíchejte mouku, oříšky (nebo mandle) a cukr. Přidejte na kousky nakrájené máslo, vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočinout. Formu vyložte pečicím papírem, těsto vyválejte a vykrojte kruh. Přeneste ho do formy a propíchejte vidličkou. Navrch rozetřete džem a povrch ozdobte zbytky těsta, ze kterých jste vykrájela hvězdy různých velikostí. Dejte péct do vyhřáté trouby.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.