Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Vynikající červená řepa: Skvělé recepty za pár kaček!

  • Červená řepa je neprávem opomíjená královna podzimní kuchyně!
    25. října 2014 | 06:00

    Červenou řepu zná většina znás jen nakládanou, v lepším případě jako ingredienci v oblíbeném boršči. Ale tato zelenina, která je dostupná v podstatě po celý rok, má mnohem větší potenciál. Obsahuje celou řadu vitamínů, má nízký obsah kalorií a co víc, stojí pár korun. Vybraly jsme pro vás jednoduché recepty, které si zamilujete.

  • Řepný koláš s kozím sýrem a tymiánem

    Slaný koláč s červenou řepou a kozím sýrem
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 10 min.
    Doba vaření: 1 hodina

    Potřebujete:
    (4 porce)

    • 4 středně velké červené řepy
    • 2 pláty listového těsta
    • 100 g čerstvého kozího sýru
    • 1 ½ čerstvého tymiánu, na jemno nasekaného
    • 2 čajové lžičky medu
    • 1 polévkovou lžíci olivového oleje

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180°C. Omyjte řepu a každou zabalte do několika vrstev alobalu. Rozložte do pekáčku a pečte 40-45 minut. Nechte vychladnout, oloupejte na nakrájejte na tenké plátky.
    Těsto vyválejte. Tvar volte podle potřeby. Pokud budete péci v koláčové kulaté formě válejte do tvaru kruhu, pokud na plechu, tvarujte těsto do obdélníku. V obou případech si nechte cca 2,5 cm ze všech stran, které přesahují pečící nádobu. Plech či formu vyložte pečícím papírem. Vložte těsto a z přesahujících krajů vytvořte zvýšené okraje. Na těsto poskládejte řepu, měla by zakrývat celou plochu koláče. Tymián, med a olivový olej smíchejte v misce a rovnoměrně směsí potřete řepu. Posypte rozdroleným kozím sýrem. Pečte 15-20 minut, než budou okraje koláče do zlata upečené.

  • Řepné čokoládové brownies

    Čokoládové brownies s červenou řepou
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 15 min.
    Doba vaření: 40 minut

    Potřebujete:
    (15-20 kousků)

    • 500g celých hlíz červené řepy (3-4 kusy)
    • 100g másla
    • 200g kvalitní hořké čokolády (70% kakaa
    • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
    • 250g hnědého cukru
    • 3 vejce
    • 100g hladké mouky
    • 25g kakaa

    Postup:

    Pokud máte, nasaďte si gumové rukavice, abyste předešla nežádoucímu zbarvení rukou. Řepu oloupejte a na hrubo nastrouhejte do velké mísy. Přidejte trochu vody, zakryjte potravinovou folií a dejte do mikrovlnné trouby na nejvyšší program na 12 minut.

    Předehřejte troubu na 180°C. Pekáč vymažte máslem, Čokoládu nastrouhejte nahrubo a máslo nakrájejte na kostky. Řepu přeceďte a vymačkejte z ní všechnu tekutinu. V míse smíchejte s čokoládou, máslem a vanilkovým extraktem. Rozmixujte do hladka. V další misce vyšlehejte cukr s vejci do pěny. Následně vmíchejte do řepné směsi. Použijte vařečku a opatrně obracejte směs tak, aby se v ní udrželo co nejvíce vzduchu. Přidejte mouku a kakao a opatrně vmíchejte. Těsto vlijte do připraveného vymazaného pekáče a pečte 25 minut. Koláč by měl mít lesklou krustu, ale uvnitř být vlhký. Nechte vychladnout a nakrájejte na kostky.

  • Pečená kořenová zelenina s citrusy a bramborem

    Pečená kořenová zelenina s červenou řepou
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Potřebujete:

    (4 porce)

    • 2 červené řepy
    • 2 velké mrkve
    • 4 větší brambory
    • 2 cibule
    • 1 velký pomeranč
    • 1 citron
    • 2 stroužky česneku
    • olivový olej
    • snítka rozmarýnu, na jemno nasekaný
    • sůl, pepř
    • 1 bílý jogurt
    • 1 svazek jarní cibulky, na jemno nasekané

    Postup:

    Troubu rozehřejte na na 180°C. Řepu oloupejte a pokrájejte na kolečka silná cca 0,5 cm. Mrkev oloupejte a podélně rozkrájejte na čtvrtiny, případně příčně na polovinu. Cibuli oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a rozdělte jednotlivé vrstvy. Brambory umyjte a rozkrojte na čtvrtiny. Máte-li doma, můžete přidat i celer. Citrusy omyjte a rozkrojte na půl. Polovinu nakrájejte na kolečka. Vše včetně česneku vložte do pekáčku,ideálně s nepřilnavým povrchem. Pokapejte olivovým olejem, šťávou z poloviny pomeranče a poloviny citronu, osolte a opepřete a posypte rozmarýnem. Pečte cca 40 minut až zelenina změkne.
    Podávejte s dresingem z jogurtu a jarní cibulky.


  • Salát z pečené červení řepy s modrým sýrem a ořechy

    Salát z červené řepy a modrého sýru
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Potřebujete:

    (4 porce)

    • 6 středně velkých červených řep
    • 2 hrnky baby špenátu
    • 1 svazek rukoly
    • pražené mandle nebo vlašské ořechy
    • olivový olej
    • sůl, pepř

    Na dresing:

    • šťáva z 1 citronu
    • olivový olej
    • 1 čajová lžička medu 
    • sul, pepř

    Postup:

    Troubu předehřejte na 200°C. Řepy zabalte do alobalu, vložte do pekáčku a pečte 40 - 45 minut (podle velikosti). Nechte zchladnout. Mezi tím si připravte dresing. V misce smíchejte šťávu z citronu s medem a olivovým olejem. Osolte a opepřete.
    Vychladlou řepu nakrájejte na kostičky. V salátové míse promíchejte s baby špenáte, rukolou a zalijte dresingem. Rukama prohoďte, abydresink obalil zeleninu. Posypte rozdroleným modrým sýrem a nasekanými ořechy či mandlemi.

  • Studená řepná polévka s kefírem, koprem a vejcem

    Studená řepná polévka s kefírem a vařeným vejcem
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 40 minut

    Potřebujete:

    (4 porce)

    • 1 velkou nebo 2 malé červené řepy
    • 1 velkou salátovou okurku
    • 4 vejce
    • svazek čerstvého kopru
    • svazek jarní cibulky
    • 5 ředkviček
    • sůl
    • 700 ml kefíru

     

    Řepu zabalte do alobalu, vložte do pekáčku a pečte cca 40 minut. Mezi tím uvařte vejce natvrdo. Nechte řepu vychladnout a pak pokrájejte na kostky. Okurku oloupejte a pokrájejte na kostičky, stejně tak ředkvičky. Vše vložte do mísy, přidejte kefír a vše rozmixujte. Osolte a opepřete. Kopr a jarní cibulku nasekejte na jemno. Rozdělte polévku do misek. Posypte koprem a jarní cibulkou. Do každé misky vložte na půl rozkrojené vejce.

    Vyzkoušejte i další recepty z červené řepy.

Diskuse ke článku
.