Vynikající červená řepa: Skvělé recepty za pár kaček!
Červenou řepu zná většina znás jen nakládanou, v lepším případě jako ingredienci v oblíbeném boršči. Ale tato zelenina, která je dostupná v podstatě po celý rok, má mnohem větší potenciál. Obsahuje celou řadu vitamínů, má nízký obsah kalorií a co víc, stojí pár korun. Vybraly jsme pro vás jednoduché recepty, které si zamilujete.
Řepný koláš s kozím sýrem a tymiánem
Slaný koláč s červenou řepou a kozím sýremAutor: Shutterstock
Doba vaření: 1 hodinaPotřebujete:
(4 porce)- 4 středně velké červené řepy
- 2 pláty listového těsta
- 100 g čerstvého kozího sýru
- 1 ½ čerstvého tymiánu, na jemno nasekaného
- 2 čajové lžičky medu
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Omyjte řepu a každou zabalte do několika vrstev alobalu. Rozložte do pekáčku a pečte 40-45 minut. Nechte vychladnout, oloupejte na nakrájejte na tenké plátky.
Těsto vyválejte. Tvar volte podle potřeby. Pokud budete péci v koláčové kulaté formě válejte do tvaru kruhu, pokud na plechu, tvarujte těsto do obdélníku. V obou případech si nechte cca 2,5 cm ze všech stran, které přesahují pečící nádobu. Plech či formu vyložte pečícím papírem. Vložte těsto a z přesahujících krajů vytvořte zvýšené okraje. Na těsto poskládejte řepu, měla by zakrývat celou plochu koláče. Tymián, med a olivový olej smíchejte v misce a rovnoměrně směsí potřete řepu. Posypte rozdroleným kozím sýrem. Pečte 15-20 minut, než budou okraje koláče do zlata upečené.Řepné čokoládové brownies
Čokoládové brownies s červenou řepouAutor: Shutterstock
Doba vaření: 40 minutPotřebujete:
(15-20 kousků)- 500g celých hlíz červené řepy (3-4 kusy)
- 100g másla
- 200g kvalitní hořké čokolády (70% kakaa
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 250g hnědého cukru
- 3 vejce
- 100g hladké mouky
- 25g kakaa
Postup:
Pokud máte, nasaďte si gumové rukavice, abyste předešla nežádoucímu zbarvení rukou. Řepu oloupejte a na hrubo nastrouhejte do velké mísy. Přidejte trochu vody, zakryjte potravinovou folií a dejte do mikrovlnné trouby na nejvyšší program na 12 minut.
Předehřejte troubu na 180°C. Pekáč vymažte máslem, Čokoládu nastrouhejte nahrubo a máslo nakrájejte na kostky. Řepu přeceďte a vymačkejte z ní všechnu tekutinu. V míse smíchejte s čokoládou, máslem a vanilkovým extraktem. Rozmixujte do hladka. V další misce vyšlehejte cukr s vejci do pěny. Následně vmíchejte do řepné směsi. Použijte vařečku a opatrně obracejte směs tak, aby se v ní udrželo co nejvíce vzduchu. Přidejte mouku a kakao a opatrně vmíchejte. Těsto vlijte do připraveného vymazaného pekáče a pečte 25 minut. Koláč by měl mít lesklou krustu, ale uvnitř být vlhký. Nechte vychladnout a nakrájejte na kostky.
Pečená kořenová zelenina s citrusy a bramborem
Pečená kořenová zelenina s červenou řepouAutor: Shutterstock
Doba vaření: 40 minutPotřebujete:
(4 porce)
- 2 červené řepy
- 2 velké mrkve
- 4 větší brambory
- 2 cibule
- 1 velký pomeranč
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- snítka rozmarýnu, na jemno nasekaný
- sůl, pepř
- 1 bílý jogurt
- 1 svazek jarní cibulky, na jemno nasekané
Postup:
Troubu rozehřejte na na 180°C. Řepu oloupejte a pokrájejte na kolečka silná cca 0,5 cm. Mrkev oloupejte a podélně rozkrájejte na čtvrtiny, případně příčně na polovinu. Cibuli oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a rozdělte jednotlivé vrstvy. Brambory umyjte a rozkrojte na čtvrtiny. Máte-li doma, můžete přidat i celer. Citrusy omyjte a rozkrojte na půl. Polovinu nakrájejte na kolečka. Vše včetně česneku vložte do pekáčku,ideálně s nepřilnavým povrchem. Pokapejte olivovým olejem, šťávou z poloviny pomeranče a poloviny citronu, osolte a opepřete a posypte rozmarýnem. Pečte cca 40 minut až zelenina změkne.
Podávejte s dresingem z jogurtu a jarní cibulky.Salát z pečené červení řepy s modrým sýrem a ořechy
Salát z červené řepy a modrého sýruAutor: Shutterstock
Doba vaření: 40 minutPotřebujete:
(4 porce)
- 6 středně velkých červených řep
- 2 hrnky baby špenátu
- 1 svazek rukoly
- pražené mandle nebo vlašské ořechy
- olivový olej
- sůl, pepř
Na dresing:
- šťáva z 1 citronu
- olivový olej
- 1 čajová lžička medu
- sul, pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C. Řepy zabalte do alobalu, vložte do pekáčku a pečte 40 - 45 minut (podle velikosti). Nechte zchladnout. Mezi tím si připravte dresing. V misce smíchejte šťávu z citronu s medem a olivovým olejem. Osolte a opepřete.
Vychladlou řepu nakrájejte na kostičky. V salátové míse promíchejte s baby špenáte, rukolou a zalijte dresingem. Rukama prohoďte, abydresink obalil zeleninu. Posypte rozdroleným modrým sýrem a nasekanými ořechy či mandlemi.Studená řepná polévka s kefírem, koprem a vejcem
Studená řepná polévka s kefírem a vařeným vejcemAutor: Shutterstock
Doba vaření: 40 minutPotřebujete:
(4 porce)
- 1 velkou nebo 2 malé červené řepy
- 1 velkou salátovou okurku
- 4 vejce
- svazek čerstvého kopru
- svazek jarní cibulky
- 5 ředkviček
- sůl
- 700 ml kefíru
Řepu zabalte do alobalu, vložte do pekáčku a pečte cca 40 minut. Mezi tím uvařte vejce natvrdo. Nechte řepu vychladnout a pak pokrájejte na kostky. Okurku oloupejte a pokrájejte na kostičky, stejně tak ředkvičky. Vše vložte do mísy, přidejte kefír a vše rozmixujte. Osolte a opepřete. Kopr a jarní cibulku nasekejte na jemno. Rozdělte polévku do misek. Posypte koprem a jarní cibulkou. Do každé misky vložte na půl rozkrojené vejce.
Vyzkoušejte i další recepty z červené řepy.