Vyzkoušejte netradiční řízky! 5 receptů, které si zamilujete
Ať si dietologové třeba oči ukroutí, ale zřejmě se shodneme, že řízek je zkrátka řízek a na věky mu dokáže jen málokdo odolat. Podívaly jsme se na tuto stálici českého jídelníčku z jiného úhlu pohledu. Máme pro vás bezlepkové varianty, nečekané kombinace i verzi pečenou v troubě. A pořád to všechno chutná jako řízek! Vyberou si ti, kteří si dopřávají, i ti, kdo se s jídlem musí krotit.
Kuřecí prsa v mandlové krustě s třešňovou omáčkou (bezlepkové)
Kuřecí prsa v mandlové krustě s třešňovou omáčkouAutor: ShutterstockDoba vaření: 30 minut
4 porce
Potřebujete:
Na kuře:
- cca 0,5 kg kuřecích prsních řízků, lehce naklepaných
- 150 ml řeckého jogurtu
- ½ čajové lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 1 ¼ hrnku mandlových plátků nebo sekaných mandlí
Na omáčku:
- 1 čajovou lžičku olivového nebo rostlinného oleje
- ½ hrnku sladké cibule, na drobno pokrájené
- 1½ čajové lžičky čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
- ¼ čajové lžičky soli
- čerstvě meltý pepř
- ½ hrnku třešňového kompotu (nejlépe domácího)
- 3 polévkové lžíce balsamicového octa
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. A připravte si plech či pekáček vyložený pečícím papírem, který postříkejte olivovým či rostlinným olejem ve spreji. Pokud sprej nemáte, lekce papír potřete olejem pomocí mašlovačky.
V misce smíchejte řecký jogurt se solí a pepřem podle chuti. Ve směsi obalte jednotlivé kuřecí řízky. Mandle nasypte na talíř, důkladně v nich obalte jednotlivé řízky a naskládejte na pekáč. Pečte 15-20 minut (podle tloušťky řízků) doměkka. Krusta by měla být lehce dozlatova.
Během pečení si připravte omáčku. Rozpalte na pánvi olej a na něm nechte zesklovatět cibulku. Osolte, opepřete, přidejte tymián a ještě chvíli restujte. Přidejte kompot, balsamico a redukujte na mírném plameni, až bude omáčka hustá a trochu lepkavá.
Servírujte se salátem (skvělý je mix listových salátů s rukolou zakápnutý hořčičným dresinkem) či vařeným bramborem.
Kuřecí nudličky v sezamové krustě s asijským dipem (bezlepkové)
Kuřecí nudličky v sezamovo-ořechové krustěAutor: ShutterstockDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
4 porce
Potřebujete:
Dip:
- ¼ hrnku kvalitní sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 červená chilli paprička
- 1 stroužek česneku, rozlisovaný nebo utřený
- ½ čajové lžičky mletého zázvoru
Kuřecí nudličky:
- 1 bílek
- ¾ hrnku sezamových semínek
- 0,5 kg kuřecích nudliček z prsou
- sůl a pepř
- 2 polévkové lžíce sezamového oleje
Postup:
Všechny ingredience na omáčku smíchejte v misce a dejte do ledničky odležet.
Bílek vyšlehejte v misce do jemné pěny (ne do tuha). Do hlubokého talíře vysypte sezamová semínka. Se semínky můžete experimentovat a namíchat je třeba s dýňovými, konopnými či s ořechy, třeba kešu. Větší semínka a ořechy je však třeba nasekat. Kuřecí nudličky osušte ubrouskem, osolte a opepřete a po jednom obalte nejdříve v bílku a pak v semínkách.V hlubší pánvi rozpalte olej a osmažte obalené kuřecí nudličky dozlatova. Následně zbavte papírovou utěrkou přebytečného oleje a servírujte s dipem v malé misce. Jako příloha je vynikající jasmínová rýže.
Pečené kuřecí paličky v krustě z cornflakes (bezlepkové)
Vyzkoušejte některý z netradičních receptů na řízek!Autor: ShutterstockDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
4 porce
Potřebujete:
- 4 kuřecí paličky i s kostí, zbavené kůže
- špetka soli a čerstvě mletého pepře
- 1 velké vejce
- 2 hrnky rozdrcených kukuřičných lupínků
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky kajenského pepře
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. Kuřecí paličky osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. V menší misce vyšlehejte vejce s jednou polévkovou lžící vody. V hlubokém talíři například polévkovou lžící rozlámejte kukuřičné lupínky.
Paličky po jedné namáčejte do rozšlehaného vejce a obalujte v kukuřičné drti. Prsty trochu přimáčkněte, aby krusta držela na kuřeti. Paličky skládejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Pečte cca 30 minut dozlatova. Před podávání osolte.
Kuřecí řízky s estragonem
Kuřecí prsa s estragonemAutor: ShutterstockDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
4 porce
Potřebujete:
- 4 kuřecí prsa, naklepaná
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku polotučného mléka
- 1 velké vejce
- 1 hrnek strouhanky z bílého toustového chleba bez kůrek (můžete koupit v obchodech s japonskými potravinami (panko), nebo si udělat sami viz. níže)
- 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého estragonu (můžete však použít i petržel, či jiné bylinky, které máte po ruce)
- 1/2 lžička sušeného mletého česneku
- 4 lžíce olivového oleje
Postup:
Panko strouhanka je japonská specialita. Od běžné se liší tím, že je z bílého toustového chleba bez kůrek. Je proto nadýchanější, než běžná. Snadno si ji připravíte ze ztvrdlého toastového chleba nebo z čerstvého, který rozmixujete bez kůrek v mixeru a pak dáte na plechu na pár minutek proschnout do trouby. Ale stejně vám poslouží i běžná domácí strouhanka.
Kuřecí prsa osolte a opepřete. V jedné misce rozšlehejte vejce s mlékem. Do druhé vysypte mouku a ve třetí promíchejte hotovou strouhanku s estragonem a sušeným česnekem. Nejdříve kuře obalíme v mouce, pak ve směsi vajec a mléka a nakonec bohatě ve strouhance s bylinkami a kořením.
Následně rozpalte olej v pánvi a osmažte řízky z obou stran dozlatova. Doporučujeme servírovat se šťouchanými bramborami.
Skotská vejce
Skotská vejceAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
8 porcí
Potřebujete:
- 12 velkých vajec
- 800 g mletého masa (směs)
- 1 svazeček čerstvé pažitky, jemně nasekané
- 1 svazeček čerstvé petržele, jemně nasekané
- 1 celý muškátový oříšek
- 1 lžíci anglické hořčice v prášku (seženete např. v Marks&Spencer)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- hladkou mouku
- 150 g strouhanky
- 2 litry rostlinného oleje
Postup:
Nejprve dejte vejce do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte cca 3 - 4 minuty a znovu vraťte do studené vody. Až zchladnou opatrně je oloupejte.
V míse smíchejte mleté maso se dvěma vejci, pažitkou a petrželí (pokud máte můžete přidat i koriandr). Přidejte koření - anglickou hořčici a muškátový oříšek. Osolte a opepřete. Směs rukama propracujte a rozdělte na 8 stejných částí.
Připravte si trojobal. Na jeden talíř mouku, na druhý strouhanku a do misky 2 rozšlehaná vejce s kapkou mléka či vody.
Nejdříve si pomoučněte ruce. Z jedné porce udělejte oválnou placku, vejce nejdříve obalte v mouce, pak vložte doprostřed placky a opatrně obalte masem a vytvořte kouli. Tu následně obalte v mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhance. To samé udělejte s ostatními vejci. Smažíme buď v hluboké pánvi, tak aby koule v rozpáleném oleji co nejvíce plavaly, nebo ve fritéze. Máte-li strach, že nebude maso hotové, dejte dozlatova usmažené koule ještě na pár minut do vyhřáté trouby. Servírujte rozkrojené třeba se šťouchanými bramborami.