Vyzkoušejte netradiční řízky! 5 receptů, které si zamilujete | Pro ženy | Blesk.cz

Vyzkoušejte netradiční řízky! 5 receptů, které si zamilujete

  • Vyzkoušejte některý z netradičních receptů na řízek!
    27. září 2014 | 06:00

    Ať si dietologové třeba oči ukroutí, ale zřejmě se shodneme, že řízek je zkrátka řízek a na věky mu dokáže jen málokdo odolat. Podívaly jsme se na tuto stálici českého jídelníčku z jiného úhlu pohledu. Máme pro vás bezlepkové varianty, nečekané kombinace i verzi pečenou v troubě. A pořád to všechno chutná jako řízek! Vyberou si ti, kteří si dopřávají, i ti, kdo se s jídlem musí krotit.

  • Kuřecí prsa v mandlové krustě s třešňovou omáčkou (bezlepkové)

    Kuřecí prsa v mandlové krustě s třešňovou omáčkou
    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 30 minut 

    4 porce

    Potřebujete:

    Na kuře:

    • cca 0,5 kg kuřecích prsních řízků, lehce naklepaných
    • 150 ml řeckého jogurtu
    • ½ čajové lžičky soli
    • čerstvě mletý pepř
    • 1 ¼ hrnku mandlových plátků nebo sekaných mandlí

    Na omáčku:

    • 1 čajovou lžičku olivového nebo rostlinného oleje
    • ½ hrnku sladké cibule, na drobno pokrájené
    • 1½ čajové lžičky čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
    • ¼ čajové lžičky soli
    • čerstvě meltý pepř
    • ½ hrnku třešňového kompotu (nejlépe domácího)
    • 3 polévkové lžíce balsamicového octa

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180°C. A připravte si plech či pekáček vyložený pečícím papírem, který postříkejte olivovým či rostlinným olejem ve spreji. Pokud sprej nemáte, lekce papír potřete olejem pomocí mašlovačky.

    V misce smíchejte řecký jogurt se solí a pepřem podle chuti. Ve směsi obalte jednotlivé kuřecí řízky. Mandle nasypte na talíř, důkladně v nich obalte jednotlivé řízky a naskládejte na pekáč. Pečte 15-20 minut (podle tloušťky řízků) doměkka. Krusta by měla být lehce dozlatova.

    Během pečení si připravte omáčku. Rozpalte na pánvi olej a na něm nechte zesklovatět cibulku. Osolte, opepřete, přidejte tymián a ještě chvíli restujte. Přidejte kompot, balsamico a redukujte na mírném plameni, až bude omáčka hustá a trochu lepkavá.

    Servírujte se salátem (skvělý je mix listových salátů s rukolou zakápnutý hořčičným dresinkem) či vařeným bramborem.

  • Kuřecí nudličky v sezamové krustě s asijským dipem (bezlepkové)

    Kuřecí nudličky v sezamovo-ořechové krustě

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 15 minut

    4 porce

    Potřebujete:

    Dip:

    • ¼ hrnku kvalitní sojové omáčky
    • 2 polévkové lžíce jablečného octa
    • 1 polévková lžíce sezamového oleje
    • 1 červená chilli paprička
    • 1 stroužek česneku, rozlisovaný nebo utřený
    • ½ čajové lžičky mletého zázvoru

    Kuřecí nudličky:

    • 1 bílek
    • ¾ hrnku sezamových semínek
    • 0,5 kg kuřecích nudliček z prsou
    • sůl a pepř
    • 2 polévkové lžíce sezamového oleje

    Postup:

    Všechny ingredience na omáčku smíchejte v misce a dejte do ledničky odležet.

    Bílek vyšlehejte v misce do jemné pěny (ne do tuha). Do hlubokého talíře vysypte sezamová semínka. Se semínky můžete experimentovat a namíchat je třeba s dýňovými, konopnými či s ořechy, třeba kešu. Větší semínka a ořechy je však třeba nasekat. Kuřecí nudličky osušte ubrouskem, osolte a opepřete a po jednom obalte nejdříve v bílku a pak v semínkách.V hlubší pánvi rozpalte olej a osmažte obalené kuřecí nudličky dozlatova. Následně zbavte papírovou utěrkou přebytečného oleje a servírujte s dipem v malé misce. Jako příloha je vynikající jasmínová rýže. 

  • Pečené kuřecí paličky v krustě z cornflakes (bezlepkové)

    Vyzkoušejte některý z netradičních receptů na řízek!

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 30 minut

    4 porce

    Potřebujete:

    • 4 kuřecí paličky i s kostí, zbavené kůže
    • špetka soli a čerstvě mletého pepře
    • 1 velké vejce
    • 2 hrnky rozdrcených kukuřičných lupínků
    • 1 polévková lžíce olivového oleje
    • 1/2 čajové lžičky kajenského pepře

    Postup:

    Předehřejte troubu na 200°C. Kuřecí paličky osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete.  V menší misce vyšlehejte vejce s jednou polévkovou lžící vody. V hlubokém talíři například polévkovou lžící rozlámejte kukuřičné lupínky.

    Paličky po jedné namáčejte do rozšlehaného vejce a obalujte v kukuřičné drti. Prsty trochu přimáčkněte, aby krusta držela na kuřeti. Paličky skládejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Pečte cca 30 minut dozlatova. Před podávání osolte.

  • Kuřecí řízky s estragonem

    Kuřecí prsa s estragonem

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 20 minut

    4 porce

    Potřebujete:

    • 4 kuřecí prsa, naklepaná
    • 1/4 lžičky soli
    • 1/4 hrnku polohrubé mouky
    • 1/4 hrnku polotučného mléka
    • 1 velké vejce
    • 1 hrnek strouhanky z bílého toustového chleba bez kůrek (můžete koupit v obchodech s japonskými potravinami (panko), nebo si udělat sami viz. níže)
    • 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého estragonu (můžete však použít i petržel, či jiné bylinky, které máte po ruce)
    • 1/2 lžička sušeného mletého česneku
    • 4 lžíce olivového oleje

    Postup:

    Panko strouhanka je japonská specialita. Od běžné se liší tím, že je z bílého toustového chleba bez kůrek. Je proto nadýchanější, než běžná. Snadno si ji připravíte ze ztvrdlého toastového chleba nebo z čerstvého, který rozmixujete bez kůrek v mixeru a pak dáte na plechu na pár minutek proschnout do trouby. Ale stejně vám poslouží i běžná domácí strouhanka.

    Kuřecí prsa osolte a opepřete. V jedné misce rozšlehejte vejce s mlékem. Do druhé vysypte mouku a ve třetí promíchejte hotovou strouhanku s estragonem a sušeným česnekem. Nejdříve kuře obalíme v mouce, pak ve směsi vajec a mléka a nakonec bohatě ve strouhance s bylinkami a kořením.

    Následně rozpalte olej v pánvi a osmažte řízky z obou stran dozlatova. Doporučujeme servírovat se šťouchanými bramborami.

  • Skotská vejce

    Skotská vejce

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 30 minut

    8 porcí

    Potřebujete:

    • 12 velkých vajec
    • 800 g mletého masa (směs)
    • 1 svazeček čerstvé pažitky, jemně nasekané
    • 1 svazeček čerstvé petržele, jemně nasekané
    • 1 celý muškátový oříšek
    • 1 lžíci anglické hořčice v prášku (seženete např. v Marks&Spencer)
    • mořská sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • hladkou mouku
    • 150 g strouhanky
    • 2 litry rostlinného oleje

    Postup:

    Nejprve dejte vejce do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte cca 3 - 4 minuty a znovu vraťte do studené vody. Až zchladnou opatrně je oloupejte.

    V míse smíchejte mleté maso se dvěma vejci, pažitkou a petrželí (pokud máte můžete přidat i koriandr). Přidejte koření - anglickou hořčici a muškátový oříšek. Osolte a opepřete. Směs rukama propracujte a rozdělte na 8 stejných částí.

    Připravte si trojobal. Na jeden talíř mouku, na druhý strouhanku a do misky 2 rozšlehaná vejce s kapkou mléka či vody.  

    Nejdříve si pomoučněte ruce. Z jedné porce udělejte oválnou placku, vejce nejdříve obalte v mouce, pak vložte doprostřed placky a opatrně obalte masem a vytvořte kouli. Tu následně obalte v mouce, pak vajíčku a nakonec ve strouhance. To samé udělejte s ostatními vejci. Smažíme buď v hluboké pánvi, tak aby koule v rozpáleném oleji co nejvíce plavaly, nebo ve fritéze. Máte-li strach, že nebude maso hotové, dejte dozlatova usmažené koule ještě na pár minut do vyhřáté trouby. Servírujte rozkrojené třeba se šťouchanými bramborami.

Diskuse ke článku
.
1080p 720p 360p
DesktopMobile