Pátek 25. září 2020
Svátek slaví Zlata, zítra Andrea
Zataženo, déšť 16°C

Božské řízky desetkrát jinak. Vychutnejte si je!

  • Řízky mají v naší zemi tradici.
    8. března 2014 | 06:00

    Je čas na změnu! Smažené vepřové a kuřecí řízky mají v naší zemi tradici. S kaší, brambory nebo salátem o víkendu provoní většinu domácností. Zkuste ale tentokrát své blízké překvapit a připravte jim řízky podle našich receptů. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

  • Řízky v pikantní marinádě

    Proč je český vepřový řízek proti německému menší a tužší? (Ilustrační foto)
    Budete potřebovat:

    • 600 g vepřových nebo drůbežích řízků
    • 4 vejce
    • 2 lžíce majolky
    • 2 lžíce solamylu
    • 2 lžíce mleté papriky
    • 1 lžíce maggi
    • 5 stroužků česneku utřeného se solí

    Postup:
    V misce důkladně smíchejte vejce, majolku, solamyl, mletou papriku, maggi a utřený česnek a vytvořte marinádu. Řízky omyjte, osušte, naklepejte a vložte do připravené marinády. Pečlivě je v ní "vykoupejte" a nechte je přes noc odležet. Druhý den řízky smažte na rozpáleném oleji z obou stran asi 3 – 4 minuty. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší.

  • Kuřecí řízky s citronem a šlehačkou


    Řízek
    Budete potřebovat:

    • 4 kuřecí řízky
    • 1 citron
    • olej
    • 250 ml smetany na šlehání
    • sůl
    • pepř
    • bazalka (sušená nebo čerstvá)

    Postup:
    Řízky tence naklepejte a podle chuti osolte a opepřete. Dobře omytý citron oloupejte a okrájejte i bílou slupku.Nakrájejte ho na tenká kolečka.Na každý řízek položte dva plátky citronu, maso přeložíte a sešpendlete párátkem. Na rozpáleném tuku řízky z každé strany asi 8 minut opečte, aby získaly zlatavou barvu. Na opečené řízky nalijte smetanu a vařte dokud nezhoustne. Nakonec omáčku osolte. Při podávání můžete maso posypat sušenou nebo čerstvou bazalkou.

  • Přírodní vepřové řízky s ořechy


    Řízky
    Budete potřebovat:

    • 4 plátky vepřové kýty (po 100 – 150 g)
    • 100 ml oleje
    • 100 g jader vlašských ořechů
    • 150 g cibule
    • 1 lžíce hladké mouky
    • česnek
    • zelená petrželka
    • sůl
    • pepř

    Postup:
    Plátky vepřové kýty zlehka naklepejte, po okrajích nařízněte, osolte, opepřete, obalte v mouce a zprudka opečte na oleji. Opečené řízky vyndejte a do oleje přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaná ořechová jádra a na plátky nakrájený česnek. Vše společně osmahněte. Řízky servírujte s kopečkem cibulovo-ořechové směsi a vše posypejte sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.

  • Kuřecí řízky s mozarellou a rajčaty


    Řízek
    Budete potřebovat:

    • 600 g kuřecích řízků
    • 2 rajčata
    • 1 mozarella
    • oregano
    • pepř
    • sůl
    • olej

    Postup:
    Kuřecí řízky zlehka naklepejte, podle chuti osolte a opepřete. Zprudka je pak opečte asi 3 minuty z jedné i z druhé strany. Nakrájejte si mozarellu a rajčata na tenké plátky. Do zapékací mísy dejte rajčata, na ně mozarellu a na ní opečené řízky. Posypejte oreganem. Polijte výpekem, který vám zůstal po smažení masa. Dejte zakryté do trouby dusit asi na 10 minut, dokud rajčata nepustí trošku šťávy. Po 10 minutách odkryjte a nechte ještě 5 minut péct.

  • Milánské řízky


    Budete potřebovat:

    • 600 g telecí kýty (lze použít i vepřovou)
    • sůl
    • mletý pepř
    • 1 vejce
    • 50 g strouhaného parmazánu
    • hladká mouka
    • 150 g másla

    Postup:
    Přepusťte máslo, sesbírejte z něj vytvořenou pěnu (to je důležité, aby se vám později při smažení nepřepalovalo) a slijte. Z vejce, parmazánu a mouky si vymíchejte hladké těstíčko. Kýtu naporcujte a řízky přes fólii naklepejte. Osolte a opepřete. Se solí to ale nepřehánějte, protože parmazán je docela slaný. Řízky obalte v těstíčku a smažte na přepuštěném másle dozlatova.

  • Řízky v sýrovém kabátku


    Řízky
    Budete potřebovat:

    • 600 g řízků (vepřové, kuřecí nebo krůtí)
    • 2 dl mléka
    • 60 g strouhaného tvrdého sýra
    • 60 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 1 lžíce Solamylu
    • sůl
    • pepř
    • česnek
    • tuk na smažení

    Postup:
    Řízky naklepejte, osolte, opepřete a potřete rozetřeným česnekem. Z mléka, vajec, mouky, sýra, soli a Solamylu připravte těstíčko, ve kterém řízky obalte. Je-li těstíčko řídké, přidejte trochu mouky, je-li husté rozřeďte ho mlékem. Smažte ve vyšší vrstvě tuku do růžova.

  • Trochu jiné obrácené řízky


    Řízek
    Budete potřebovat:

    • 600 g vepřových řízků
    • 1 kostka bujonu
    • 1/2 litru vody
    • 1/4 kostky másla
    • vejce
    • strouhanka
    • olej na osmažení

    Postup:
    Řízky mírně naklepejte, osolte a opepřete. Obalte ve strouhance a pak se jí snažte do řízků co nejvíc paličkou „vbouchat“. Když maso neprosvítá, obalte řízky v rozšlehaném vajíčku a usmažte na oleji. Mezitím rozpusťte v 1/2 litru vařící vody bujon a máslo. Osmažené řízky vložte do zapékací misky a přelijte bujonem. Pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 160 stupňů, dokud se šťáva nezredukuje. Podávejte s bramborovou kaší.

  • Dušené kuřecí řízky s cibulí


    Kuřecí řízky
    Budete potřebovat:

    • 600 g kuřecích řízků
    • sůl
    • pepř
    • sladká paprika
    • máslo
    • 3 cibule

    Postup:
    Omyté kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme kuřecí řízky, na které dáme na kolečka nakrájenou cibuli. Přiklopíme pokličkou a po každé straně dusíme asi 5 minut. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou.

  • Křehké česnekové řízky


    Křupavé řízky zaručí na větší kousky čerstvě namletá strouhanka z měkkých rohlíků
    Budete potřebovat:

    • 8 menších prsních kuřecích řízků
    • 200 g bílého jogurtu
    • 2 celá vejce
    • 3 stroužky česneku
    • sůl
    • strouhanka
    • olej

    Postup:
    Nejdřív si připravte jogurtovou marinádu. Smíchejte bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek a sůl. Kuřecí řízky jemně naklepejte a vložte je do marinády. Naložené maso dejte alespoň na 1 až 2 hodiny do ledničky. Můžete ho v ní ale klidně nechat i přes noc. Pak už jen naložené maso obalte ve strouhance a na oleji osmažte.

  • Kuřecí řízky v bramborovém těstíčku


    Řízek
    Budete potřebovat:

    • 600 g kuřecích řízků
    • 350 g vařených brambor
    • 2 stroužky česneku
    • 5 až 7 lžic strouhanky
    • 6 až 7 vajec (podle velikosti)
    • sůl
    • pepř
    • hladká mouka
    • olej na smažení

    Postup:
    Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte najemno, přimíchejte vejce, prolisovaný česnek a strouhanku. Podle chuti osolte a opepřete. Těstíčko musí na řízkách držet, v případě potřeby uberte nebo přidejte strouhanku. Kuřecí prsa omyjte, osušte, naklepejte, osolte a obalte v hladké mouce. Pak namáčejte v těstíčku a pečte v rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Hotové řízky položte na ubrousky, které vysají přebytečný tuk.

Klíčová slova: recepty, řízky
Diskuse ke článku
.