Božské řízky desetkrát jinak. Vychutnejte si je!
Je čas na změnu! Smažené vepřové a kuřecí řízky mají v naší zemi tradici. S kaší, brambory nebo salátem o víkendu provoní většinu domácností. Zkuste ale tentokrát své blízké překvapit a připravte jim řízky podle našich receptů. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Řízky v pikantní marinádě
Proč je český vepřový řízek proti německému menší a tužší? (Ilustrační foto)Autor: profimedia.cz- 600 g vepřových nebo drůbežích řízků
- 4 vejce
- 2 lžíce majolky
- 2 lžíce solamylu
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce maggi
- 5 stroužků česneku utřeného se solí
Postup:
V misce důkladně smíchejte vejce, majolku, solamyl, mletou papriku, maggi a utřený česnek a vytvořte marinádu. Řízky omyjte, osušte, naklepejte a vložte do připravené marinády. Pečlivě je v ní "vykoupejte" a nechte je přes noc odležet. Druhý den řízky smažte na rozpáleném oleji z obou stran asi 3 – 4 minuty. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší.Kuřecí řízky s citronem a šlehačkou
ŘízekAutor: Shutterstock.com- 4 kuřecí řízky
- 1 citron
- olej
- 250 ml smetany na šlehání
- sůl
- pepř
- bazalka (sušená nebo čerstvá)
Postup:
Řízky tence naklepejte a podle chuti osolte a opepřete. Dobře omytý citron oloupejte a okrájejte i bílou slupku.Nakrájejte ho na tenká kolečka.Na každý řízek položte dva plátky citronu, maso přeložíte a sešpendlete párátkem. Na rozpáleném tuku řízky z každé strany asi 8 minut opečte, aby získaly zlatavou barvu. Na opečené řízky nalijte smetanu a vařte dokud nezhoustne. Nakonec omáčku osolte. Při podávání můžete maso posypat sušenou nebo čerstvou bazalkou.Přírodní vepřové řízky s ořechy
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia- 4 plátky vepřové kýty (po 100 – 150 g)
- 100 ml oleje
- 100 g jader vlašských ořechů
- 150 g cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- česnek
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
Postup:
Plátky vepřové kýty zlehka naklepejte, po okrajích nařízněte, osolte, opepřete, obalte v mouce a zprudka opečte na oleji. Opečené řízky vyndejte a do oleje přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaná ořechová jádra a na plátky nakrájený česnek. Vše společně osmahněte. Řízky servírujte s kopečkem cibulovo-ořechové směsi a vše posypejte sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.Kuřecí řízky s mozarellou a rajčaty
ŘízekAutor: Shutterstock.com- 600 g kuřecích řízků
- 2 rajčata
- 1 mozarella
- oregano
- pepř
- sůl
- olej
Postup:
Kuřecí řízky zlehka naklepejte, podle chuti osolte a opepřete. Zprudka je pak opečte asi 3 minuty z jedné i z druhé strany. Nakrájejte si mozarellu a rajčata na tenké plátky. Do zapékací mísy dejte rajčata, na ně mozarellu a na ní opečené řízky. Posypejte oreganem. Polijte výpekem, který vám zůstal po smažení masa. Dejte zakryté do trouby dusit asi na 10 minut, dokud rajčata nepustí trošku šťávy. Po 10 minutách odkryjte a nechte ještě 5 minut péct.Milánské řízky
Budete potřebovat:- 600 g telecí kýty (lze použít i vepřovou)
- sůl
- mletý pepř
- 1 vejce
- 50 g strouhaného parmazánu
- hladká mouka
- 150 g másla
Postup:
Přepusťte máslo, sesbírejte z něj vytvořenou pěnu (to je důležité, aby se vám později při smažení nepřepalovalo) a slijte. Z vejce, parmazánu a mouky si vymíchejte hladké těstíčko. Kýtu naporcujte a řízky přes fólii naklepejte. Osolte a opepřete. Se solí to ale nepřehánějte, protože parmazán je docela slaný. Řízky obalte v těstíčku a smažte na přepuštěném másle dozlatova.Řízky v sýrovém kabátku
ŘízkyAutor: Isifa.com, Rezne, vydavatelství Ringier Slovakia- 600 g řízků (vepřové, kuřecí nebo krůtí)
- 2 dl mléka
- 60 g strouhaného tvrdého sýra
- 60 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce Solamylu
- sůl
- pepř
- česnek
- tuk na smažení
Postup:
Řízky naklepejte, osolte, opepřete a potřete rozetřeným česnekem. Z mléka, vajec, mouky, sýra, soli a Solamylu připravte těstíčko, ve kterém řízky obalte. Je-li těstíčko řídké, přidejte trochu mouky, je-li husté rozřeďte ho mlékem. Smažte ve vyšší vrstvě tuku do růžova.Trochu jiné obrácené řízky
ŘízekAutor: Shutterstock.com- 600 g vepřových řízků
- 1 kostka bujonu
- 1/2 litru vody
- 1/4 kostky másla
- vejce
- strouhanka
- olej na osmažení
Postup:
Řízky mírně naklepejte, osolte a opepřete. Obalte ve strouhance a pak se jí snažte do řízků co nejvíc paličkou „vbouchat“. Když maso neprosvítá, obalte řízky v rozšlehaném vajíčku a usmažte na oleji. Mezitím rozpusťte v 1/2 litru vařící vody bujon a máslo. Osmažené řízky vložte do zapékací misky a přelijte bujonem. Pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 160 stupňů, dokud se šťáva nezredukuje. Podávejte s bramborovou kaší.Dušené kuřecí řízky s cibulí
Kuřecí řízkyAutor: Shutterstock.com- 600 g kuřecích řízků
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- máslo
- 3 cibule
Postup:
Omyté kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme kuřecí řízky, na které dáme na kolečka nakrájenou cibuli. Přiklopíme pokličkou a po každé straně dusíme asi 5 minut. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou.Křehké česnekové řízky
Křupavé řízky zaručí na větší kousky čerstvě namletá strouhanka z měkkých rohlíkůAutor: profimedia.cz- 8 menších prsních kuřecích řízků
- 200 g bílého jogurtu
- 2 celá vejce
- 3 stroužky česneku
- sůl
- strouhanka
- olej
Postup:
Nejdřív si připravte jogurtovou marinádu. Smíchejte bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek a sůl. Kuřecí řízky jemně naklepejte a vložte je do marinády. Naložené maso dejte alespoň na 1 až 2 hodiny do ledničky. Můžete ho v ní ale klidně nechat i přes noc. Pak už jen naložené maso obalte ve strouhance a na oleji osmažte.Kuřecí řízky v bramborovém těstíčku
ŘízekAutor: Shutterstock.com- 600 g kuřecích řízků
- 350 g vařených brambor
- 2 stroužky česneku
- 5 až 7 lžic strouhanky
- 6 až 7 vajec (podle velikosti)
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- olej na smažení
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte najemno, přimíchejte vejce, prolisovaný česnek a strouhanku. Podle chuti osolte a opepřete. Těstíčko musí na řízkách držet, v případě potřeby uberte nebo přidejte strouhanku. Kuřecí prsa omyjte, osušte, naklepejte, osolte a obalte v hladké mouce. Pak namáčejte v těstíčku a pečte v rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Hotové řízky položte na ubrousky, které vysají přebytečný tuk.