5 receptů na netradiční burgery, se kterými zabodujete
Okouzlete hosty domácími burgery, na které jen tak nezapomenou. Na své si přijdou gurmáni, milovníci ryb, dietáři i vegetariáni či příznivci hovězí klasiky. Takže grily rozpálit a hurá na to!
- Potřebujete:
Lososový burger s bazalkovou omáčkou
Na burger:
- cca 300g lososa (ocasní část)
- 2 šalotky
- 2 plátky toastového chleba bez kůrky
- 1 bílek,
- čerstvou bazalku
- sůl, pepř
Na bazalkovou omáčku:
- majonézu (nejlépe domácí),
- čerstvou bazalku,
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku šťávy z limetky
- kůru z limetky
- sůl, pepř
Jak na to?
Lososa zbaveného kůže a tuku pokrájíme na malé kostičky. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, natrhanou bazalku, na kostičky nakrájené tousty, sůl a pepř. Bílek našleháme a vmícháme do směsi. Necháme chvíli odstát v lednici. Bazalkovou omáčku smícháme z majonézy, nasekané bazalky, šťávy a kůry z limetky. Osolíme, opepříme a přidáme jeden utřený stroužek česneku. Místo majonézy lze použít i zakysanou smetanu. Burgery můžeme opéct na rozpáleném grilu nebo na pánvi s trochou oleje z obou stran cca 3 minuty.
Thajský krůtí burger s mangovou majonézou
Potřebujete:
Na burger:
- 500 g mletého krůtího masa
- 50 g čerstvé strouhanky (rozmixujte toustový chleba)
- 3 lžíce červené kari pasty
- 4 jarní najemno nakrájené cibulky
- 1 rozšlehané vejce
- sůl
- 2 lžíce slunečnicového oleje
Na mangovou majonézu:
- 1⁄2 velkého zralého nadrobno nakrájeného manga
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce lime pickle nebo mangového čatní (k dostání např. v Marks & Spencer)
- hrst čerstvého koriandru
- nahrubo nasekaného
Na mangovou salsu:
- 1⁄2 velkého zralého na drobno nakrájeného manga
- hrst čerstvého nahrubo nasekaného koriandru
- šťávu z 1⁄2 limety
- 1 čerstvou semen zbavenou a na drobno nasekanou chilli papričku
K podávání:
- 4 dýňové bulky nebo ciabatty
- hrst listů z minisalátu baby gem
- 1⁄2 salátové okurky
- oloupané a nakrájené na plátky
- 4 masitá rajčata, nakrájená na plátky
Jak na to?
Promíchejte mleté maso, strouhanku, kari pastu, jarní cibulku, vejce a osolte. Ze směsi vytvoříte burgery, které nechte 20 minut odpočinout v lednici. Salsu a majonézu vytvoříte jednoduše, stačí dobře promíchat přísady. V případě majonézy doporučujeme mango rozmixovat. Dosolte podle chuti.
Burgery potřete olejem a grilujte 7 minut z každé strany. Pečivo rozkrojte a krátce opečte na grilu. Naplňte salátem, okurkou a rajčaty, přidejte burger a mangovou majonézu a salsu a přiklopte.
- Potřebujete:
Hovězí burger s koriandrem
- 1 malou červenou cibuli
- 1 vejce, 2 lžičky vody
- 1/2 malé cibule
- 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- 2 lžičky mletých paprik Jalapeňos
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1/2 lžičky drceného římského kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 450g libového mletého hovězího
- rajčata
- slanina
Jak na to?
Červenou cibulku nakrájejte na co nejtenčí proužky, vložte na hodinu do misky se studenou vodou. Osušte a dejte do lednice. Klidně den předem.
Ve velké míse rozšlehejte vejce s vodou, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný čerstvý koriandr, jalapeňos, římský kmín, sůl a pepř a maso. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny složky spojily. Vytvořte ze směsi cca 2 cm silné kabanátky. Grilujte na středně rozpáleném grilu cca 6 minut z každé strany. Slaninu lehce opečte na grilu. Do bulky přidejte rajčata a červenou cibulku, maso, slaninu, případně salát, a sýr, můžete dochutit také dresinkem např. z tučného jogurtu. Vegetariánský burger z čočky a hub
Potřebujete:
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 3/4 hrnku nadrobno pokrájemé cibule
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 5 bulek se sezamem
- 170 g žampiónů (nelépe tmavých)
- 230 g černé čočky beluga
- 4 lžičky Dijonské hořčice
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky soli
- 1 velké lehce našlehané vejce
- 30 g kozího sýru
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 1/2 hrnku rukoly
Jak na to?
Čočku beluga povaříte v horké vodě (podle návodu). Pozor nesolte, ztratila by barvu. Jednu bulku rozmikujte na strouhanku. Na středně rozpálené pánvi osmažte na oleji cibuli a česnek, cca 3 minuty a pak odstavte. V míse smíchejte čočku, houby, 2 lžicky hořčice, koření a čerstvý tymián s osmaženou cibulkou a česnekem, přidejte rozšlehané vejce a zahustěte strouhankou. Ze směsi vytvořte cca 2 cm silné placičky a osmažte na středně rozpálené pánvi s olejem do zlatova.
Placičky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem, zasypte rozdrobeným kozím sýrem a dejte cca na dvě minuty zapéct do rozpálené trouby. Servírujeme v bulce s rukolou a dresinkem z majonézy a zbylé Dijonské hořčice.Hovězí burger s karamelizovanou cibulí a parmezánem
...Autor: ShutterstockPotřebujete:
Na karamelizovanou cibulku:- 2 červené najemno nakrájené cibule
- 50g másla
- 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
- 1 polévkovou lžíci balzamikového octa
Na burgery:
- 1 velkou červenou cibuli
- nakrájenou na jemné proužky
- 1 kg mletého hovězího masa
- sůl a čerstvě namletý pepř
- olivový olej,
- 4 velké hamburgerové bulky sypané sezamovými semínky,
- 4 větší nakládané okurky,
- 2 velká rajčata, nakrájená na plátky,
- ledový salát,
- strouhaný parmezán
Jak na to?
Na rozehřátém másle osmažte zlehka cibulku, aby změkla. Přidejte cukr a smažte dalších 4-5 minut, až zkaramelizuje. Pak přidejte balzamikový ocet. Vařte další 2-3 minuty, až bude mít směs konzistenci sirupu. Odstavte z ohně a nechte vystydnout. Následně vmíchejte do mletého masa a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Ze směsi vytvarujte karbanátky. Potřete olejem a smažte na středním plameni či středně rozpáleném grilu cca 3 - 4 minuty z každé strany, po té nechte chvilku odpočinout. Bulky nahřejte v troubě a vrstvěte v tomto pořadí: spodní strana housky, list salátu, maso, parmezán (povolí teplem z masa), čerstvá cibule, okurky, rajčata, vrchní strana housky.