5 receptů na netradiční burgery, se kterými zabodujete | Pro ženy | Blesk.cz

5 receptů na netradiční burgery, se kterými zabodujete

  • description
    description
    description
    description
    4. července 2014 | 10:50

    Okouzlete hosty domácími burgery, na které jen tak nezapomenou. Na své si přijdou gurmáni, milovníci ryb, dietáři i vegetariáni či příznivci hovězí klasiky. Takže grily rozpálit a hurá na to!

  • Lososový burger s bazalkovou omáčkou

    Potřebujete:


    Na burger:

    Lososový burger

     

    • cca 300g lososa (ocasní část)
    • 
2 šalotky
    • 2 plátky toastového chleba bez kůrky

    • 1 bílek,
    • čerstvou bazalku
    • sůl, pepř



     

    Na bazalkovou omáčku:

     

    • majonézu (nejlépe domácí),
    • čerstvou bazalku,
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžičku šťávy z limetky
    • kůru z limetky
    • sůl, pepř

     

    Jak na to?


    Lososa zbaveného kůže a tuku pokrájíme na malé kostičky. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, natrhanou bazalku, na kostičky nakrájené tousty, sůl a pepř. Bílek našleháme a vmícháme do směsi. Necháme chvíli odstát v lednici.
 Bazalkovou omáčku smícháme z majonézy, nasekané bazalky, šťávy a kůry z limetky. Osolíme, opepříme a přidáme jeden utřený stroužek česneku. 
Místo majonézy lze použít i zakysanou smetanu. Burgery můžeme opéct na rozpáleném grilu nebo na pánvi s trochou oleje z obou stran cca 3 minuty.

  • Thajský krůtí burger s mangovou majonézou

    Potřebujete:

     

    Na burger:

    Thajský krůtí burger s mangovou majonézou

    • 500 g mletého krůtího masa
    • 50 g čerstvé strouhanky (rozmixujte toustový chleba)
    • 3 lžíce červené kari pasty
    • 4 jarní najemno nakrájené cibulky
    • 1 rozšlehané vejce
    • sůl
    • 2 lžíce slunečnicového oleje

     

    Na mangovou majonézu:

    • 1⁄2 velkého zralého nadrobno nakrájeného manga
    • 3 lžíce majonézy
    • 2 lžíce lime pickle nebo mangového čatní (k dostání např. v Marks & Spencer)
    • hrst čerstvého koriandru
    • nahrubo nasekaného

     

    Na mangovou salsu:

    • 1⁄2 velkého zralého na drobno nakrájeného manga
    • hrst čerstvého nahrubo nasekaného koriandru
    • šťávu z 1⁄2 limety
    • 1 čerstvou semen zbavenou a na drobno nasekanou chilli papričku

     

    K podávání:

    • 4 dýňové bulky nebo ciabatty
    • hrst listů z minisalátu baby gem
    • 1⁄2 salátové okurky
    • oloupané a nakrájené na plátky
    • 4 masitá rajčata, nakrájená na plátky


    Jak na to?


    Promíchejte mleté maso, strouhanku, kari pastu, jarní cibulku, vejce a osolte. Ze směsi vytvoříte burgery, které nechte 20 minut odpočinout v lednici. Salsu a majonézu vytvoříte jednoduše, stačí dobře promíchat přísady. V případě majonézy doporučujeme mango rozmixovat. Dosolte podle chuti.

    Burgery potřete olejem a grilujte 7 minut z každé strany. Pečivo rozkrojte a krátce opečte na grilu. Naplňte salátem, okurkou a rajčaty, přidejte burger a mangovou majonézu a salsu a přiklopte.

  • Hovězí burger s koriandrem

    Potřebujete:



    koriandr burger

    • 1 malou červenou cibuli
    • 1 vejce, 2 lžičky vody
    • 1/2 malé cibule
    • 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
    • 2 lžičky mletých paprik Jalapeňos
    • 1 lžičku mletého koriandru
    • 1/2 lžičky drceného římského kmínu
    • 1/2 lžičky soli
    • 1/2 lžičky pepře
    • 450g libového mletého hovězího
    • rajčata
    • slanina


    Jak na to?


    Červenou cibulku nakrájejte na co nejtenčí proužky, vložte na hodinu do misky se studenou vodou. Osušte a dejte do lednice. Klidně den předem.
    Ve velké míse rozšlehejte vejce s vodou, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný čerstvý koriandr, jalapeňos, římský kmín, sůl a pepř a maso. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny složky spojily. Vytvořte ze směsi cca 2 cm silné kabanátky. Grilujte na středně rozpáleném grilu cca 6 minut z každé strany. Slaninu lehce opečte na grilu. Do bulky přidejte rajčata a červenou cibulku, maso, slaninu, případně salát, a sýr, můžete dochutit také dresinkem např. z tučného jogurtu.

  • Vegetariánský burger z čočky a hub

    Potřebujete:


    • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
    • 3/4 hrnku nadrobno pokrájemé cibule
    • 2 stroužky nasekaného česneku
    • 5 bulek se sezamem
    • 170 g žampiónů (nelépe tmavých)
    • 230 g černé čočky beluga
    • 4 lžičky Dijonské hořčice
    • 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
    • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
    • 1/4 lžičky soli
    • 1 velké lehce našlehané vejce
    • 30 g kozího sýru
    • 2 polévkové lžíce majonézy
    • 1/2 hrnku rukoly


    Jak na to?

     


    Čočku beluga povaříte v horké vodě (podle návodu). Pozor nesolte, ztratila by barvu. Jednu bulku rozmikujte na strouhanku. Na středně rozpálené pánvi osmažte na oleji cibuli a česnek, cca 3 minuty a pak odstavte. V míse smíchejte čočku, houby, 2 lžicky hořčice, koření a čerstvý tymián s osmaženou cibulkou a česnekem, přidejte rozšlehané vejce a zahustěte strouhankou. Ze směsi vytvořte cca 2 cm silné placičky a osmažte na středně rozpálené pánvi s olejem do zlatova.
    Placičky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem, zasypte rozdrobeným kozím sýrem a dejte cca na dvě minuty zapéct do rozpálené trouby. Servírujeme v bulce s rukolou a dresinkem z majonézy a zbylé Dijonské hořčice.

  • Hovězí burger s karamelizovanou cibulí a parmezánem


    ...


    Potřebujete:


    Na karamelizovanou cibulku:

     

    • 2 červené najemno nakrájené cibule
    • 50g másla
    • 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
    • 1 polévkovou lžíci balzamikového octa

     

    Na burgery:

     

    • 1 velkou červenou cibuli
    • nakrájenou na jemné proužky
    • 1 kg mletého hovězího masa
    • sůl a čerstvě namletý pepř
    • olivový olej,
    • 4 velké hamburgerové bulky sypané sezamovými semínky,
    • 4 větší nakládané okurky, 
    • 2 velká rajčata, nakrájená na plátky,
    • ledový salát,
    • strouhaný parmezán

     


    Jak na to?

     

    Na rozehřátém másle osmažte zlehka cibulku, aby změkla. Přidejte cukr a smažte dalších 4-5 minut, až zkaramelizuje. Pak přidejte balzamikový ocet. Vařte další 2-3 minuty, až bude mít směs konzistenci sirupu. Odstavte z ohně a nechte vystydnout. Následně vmíchejte do mletého masa a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Ze směsi vytvarujte karbanátky. Potřete olejem a smažte na středním plameni či středně rozpáleném grilu cca 3 - 4 minuty z každé strany, po té nechte chvilku odpočinout. Bulky nahřejte v troubě a vrstvěte v tomto pořadí: spodní strana housky, list salátu, maso, parmezán (povolí teplem z masa), čerstvá cibule, okurky, rajčata, vrchní strana housky.

Klíčová slova: grilování, burger
Diskuse ke článku
.