Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Chutné a přesto zdravé! 6 kuřecích polévek, kterým neodoláte

  • Poctivá kuřecí polévka pohladí po duši, zahřeje, i zažene hlad.
    16. března 2014 | 06:00

    "Magickou" sílu kuřecí polévky znaly už naše prababičky. Pohladí po duši, zahřeje, i zažene hlad. Je zdravá a plná proteinů. Nezáleží na tom, zda si ji dáte jako lehký oběd, nebo teplou večeři. Vyzkoušejte netradiční recepty, které vám zachutnají.

  • S jarní zeleninou

    Poctivá kuřecí polévka pohladí po duši, zahřeje, i zažene hlad.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 6 lžic olivového oleje
    • 4 karotky
    • 700 g jarní zeleniny (petržel, celer, kedlubna, pórek, hrášek, květák, brokolice, ředkvičky, jarní cibulka atd.)
    • čerstvý libeček
    • 2 l kuřecího vývaru
    • 200 g masa z vařeného kuřete bez kůže
    • sůl
    • mletý černý pepř
    • nastrouhaný muškátový oříšek
    • zelená petrželka

    Postup:
    Omytou zeleninu nakrájejte na nakrájené na jemné nudličky nebo plátky, květák rozeberte na růžičky. V hrnci rozehřejte olej a zeleninu na něm krátce orestujte. Zalijte vlažným vývarem, osolte, přidejte koření a nasekaný libeček a přiveďte k varu. Pak přidejte nasekané kuřecí maso a vše krátce povařte, stačí tři minuty. Podle chuti polévku dosolte. Na talíři dozdobte posypané sekanou zelenou petrželkou.

  • Pikantní s rajčaty a makaróny

    Polévka
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 300 g rajčat
    • 4 stroužky česneku
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 2 chilli papričky
    • 100 ml tomatové šťávy
    • 600 ml kuřecího vývaru
    • 200 g masa z vařeného kuřete bez kůže
    • 80 g nakrájených polosušených rajčat
    • bazalka
    • zelená petrželka
    • sůl
    • mletý černý pepř
    • 100 g krátkých makarónů

    Postup:
    Rajčata lehce nařízněte do kříže a krátce spařte ve vařící vodě. Pak je zchlaďte ve vodě s ledem, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájený česnek, přidejte nasekané chilli papričky, krátce orestujte a přidejte nakrájená rajčata. Za stálého míchání restujte asi 2 minuty. Vše pak zalijte tomatovou šťávou, kuřecím vývarem a krátce povařte. Přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso, pokrájené polosušená rajčata i s olejem a dochuťte solí, pepřem, nasekanou zelenou petrželkou a lístky bazalky. Nakonec do polévky vložte uvařené makaróny.

  • S kapustou a bramborami

    Kapustový hrnec
    Autor: Recepty z farmářského trhu
    Budete potřebovat:

    • 500 g brambor
    • 300 g kuřecího masa
    • hlávková kapusta
    • 30 g másla
    • 2 lžičky hladké mouky
    • 1 špetka kmínu
    • sůl
    • nastrouhaný muškátový oříšek
    • pepř černý mletý

    Postup:
    Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Maso nakrájejte na nudličky. Svrchní oschlé listy kapusty odstraňte. Ostatní odkrojte a nůžkami vystřihněte silné středy (žebra), kapustě tak bude stačit kratší doba k vaření. Kapustu nakrájejte na silnější proužky. Máslo rozpusťte ve větším hrnci na mírném ohni, zaprašte moukou a promíchejte. Jakmile jíška zpění a lehce zezlátne (jen do světla), přidejte kapustu a promíchejte. Restujte 2–3 minuty, až mouka lehce zhnědne a kapusta mírně zavadne. Zalijte studenou vodou, pořadně rozmíchejte a zvyšte plamen. Do tohoto základu přidejte brambory, sůl, koření a dolijte vodou tak, aby zelenina byla ponořená. Vařte doměkka. Když jsou brambory už téměř hotové a měkké, přidejte maso a provařte. Obvykle stačí 2–4 minuty podle velikosti kousků masa.

  • Indická kořeněná


    Indická kořeněná kuřecí polévka
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 800 g kuřete s kostí (paličky nebo hřbety)
    • 1 mrkev nakrájená na kolečka
    • 10 malých nových brambor
    • 1/2 hrnku mraženého hrášku
    • 2 cibule nakrájené nahrubo
    • 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru (nakrájený nadrobno)
    • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
    • 5 cm celé skořice
    • 1-2 zelené chilli papričky
    • 4 zelené kardamomy
    • 3 hřebíčky
    • 20 kari listů
    • 1 lžička celého pepře
    • 1/2 lžičky hořčičných semínek
    • 1/4 lžičky garam masaly
    • 1 bobkový list
    • špetka kurkumy
    • sůl
    • olej
    • máslo

    Postup:
    Na rozehřátém oleji s máslem osmažte hořčičné semínko, dokud nezačne praskat. Přidejtee bobkový list a prohřejte. Přidejtee česnek, skořici a kardamom. Po 30 sekundách přidejte zázvor, kurkumu, hřebíčky, kari listy, cibuli a zelené chilli papričky. Za stálého míchání restujte asi 2 minuty. Přidejte kuře a smažte ještě asi další 3 minuty. Zalejt vodou, přidejte nakrájenou mrkev, celé dobře vydrhnuté brambory (ve slupce), osolte a vařte doměkka. Ke konci přidejte hrášek, čerstvý zázvor nakrájený na proužky a poprášte garam masalou. Společně pak ještě chvilku povařte. Podávejte s indickými chlebovými plackami.

  • Gruzínská s ořechy

    Gruzínská kuřecí polévka s ořechy
    Autor: Isifa
    Budete potřebovat:

    • 1/2 kuřete
    • 1 a 1/2 l vody
    • špetka šafránu
    • 1 cibule
    • 60 g másla
    • 40 g hladké mouky
    • 50 g vlašských ořechů
    • nať z jarní cibulky
    • 2 žloutky
    • 1/2 citronu
    • sůl
    • pepř černý mletý
    • zelená petrželka

    Postup:
    Kuře dobře umyjte a očistěte. Vložte jej do studené vody, osolte, přidejte šafrán. Vařte doměkka. Uvařené maso vyndejte, vykostěte a nakrájejte ho na menší kousky. Nadobno nakrájenou cibuli na rozehřátém másle zpěňte, přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku. Tu zalijte vývarem, dobře promíchejte a na mírném ohni vařte 45 minut. Pak vývar proceďte a vložte do něj kuřecí maso. Ořechy posekejte nahrubo. Cibulovou nať nakrájejte. oboje pak vložte do polévky a nechte ji chvíli projít varem. Mezitím si rozšlehejte žloutky s citrónovou šťávou a přilejte do polévky. Před podáváním dozdobte nakrájenou petrželovou natí.

  • Ramen - japonská nudlová

    Ramen - japonská kuřecí polévka s nudlemi
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 750 ml kuřecího vývaru
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 a 1/2 pórku
    • 1 mrkev
    • 2 cm čerstvého zázvoru
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 160 g "kudrnatých" pšeničných nudlí
    • 1 větší kuřecí prsíčko
    • 6 plodnic hlívy ústřičné
    • 2 natvrdo uvařená vajíčka
    • 1 jarní cibulka
    • sůl
    • pepř černý mletý

    Postup:
    Nejprve si připravte vývar. Na rozpáleném oleji krátce osmahněte na kolečka nakrájený pórek. Přidejte nakrájenou mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše restujte po dobu asi 2 až 3 minut. Přilijte kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochuťte solí a pepřem. Uveďte do varu a nechte vařit 15 až 20 minut.
    Pak vývar sceďte do jiného hrnce a znovu uveďte k varu.
    Do jiného hrnce s vařicím vývarem vložte kuřecí prsíčky vcelku a celé plodnicemi hlívy. Teplotu udržujte na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut. Maso tak zůstane šťavnaté. Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjměte a uložte stranou. Do teplého vývaru vložte nudle a uveďte ho k varu. Nudle vařte jen asi 3 minuty.
    Uvařená kuřecí prsíčka nakrájejte na tenké plátky, oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpulte.
    Polévku podávejte tak, že nudle nandejte do misek na polévku a naběračkou přelijte vývarem. Na jednu stranu vložíte houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládejte plátky kuřecího masa.
    Nakonec vše posypejte nasekanou  jarní cibulkou.

Klíčová slova:  recept, kuřecí polévka, dieta, hubnutí
Diskuse ke článku
.