Chutné a přesto zdravé! 6 kuřecích polévek, kterým neodoláte
"Magickou" sílu kuřecí polévky znaly už naše prababičky. Pohladí po duši, zahřeje, i zažene hlad. Je zdravá a plná proteinů. Nezáleží na tom, zda si ji dáte jako lehký oběd, nebo teplou večeři. Vyzkoušejte netradiční recepty, které vám zachutnají.
S jarní zeleninou
Poctivá kuřecí polévka pohladí po duši, zahřeje, i zažene hlad.Autor: Shutterstock.com- 6 lžic olivového oleje
- 4 karotky
- 700 g jarní zeleniny (petržel, celer, kedlubna, pórek, hrášek, květák, brokolice, ředkvičky, jarní cibulka atd.)
- čerstvý libeček
- 2 l kuřecího vývaru
- 200 g masa z vařeného kuřete bez kůže
- sůl
- mletý černý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- zelená petrželka
Postup:
Omytou zeleninu nakrájejte na nakrájené na jemné nudličky nebo plátky, květák rozeberte na růžičky. V hrnci rozehřejte olej a zeleninu na něm krátce orestujte. Zalijte vlažným vývarem, osolte, přidejte koření a nasekaný libeček a přiveďte k varu. Pak přidejte nasekané kuřecí maso a vše krátce povařte, stačí tři minuty. Podle chuti polévku dosolte. Na talíři dozdobte posypané sekanou zelenou petrželkou.Pikantní s rajčaty a makaróny
PolévkaAutor: Shutterstock.com- 300 g rajčat
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 chilli papričky
- 100 ml tomatové šťávy
- 600 ml kuřecího vývaru
- 200 g masa z vařeného kuřete bez kůže
- 80 g nakrájených polosušených rajčat
- bazalka
- zelená petrželka
- sůl
- mletý černý pepř
- 100 g krátkých makarónů
Postup:
Rajčata lehce nařízněte do kříže a krátce spařte ve vařící vodě. Pak je zchlaďte ve vodě s ledem, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájený česnek, přidejte nasekané chilli papričky, krátce orestujte a přidejte nakrájená rajčata. Za stálého míchání restujte asi 2 minuty. Vše pak zalijte tomatovou šťávou, kuřecím vývarem a krátce povařte. Přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso, pokrájené polosušená rajčata i s olejem a dochuťte solí, pepřem, nasekanou zelenou petrželkou a lístky bazalky. Nakonec do polévky vložte uvařené makaróny.S kapustou a bramborami
Kapustový hrnecAutor: Recepty z farmářského trhu- 500 g brambor
- 300 g kuřecího masa
- hlávková kapusta
- 30 g másla
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 špetka kmínu
- sůl
- nastrouhaný muškátový oříšek
- pepř černý mletý
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Maso nakrájejte na nudličky. Svrchní oschlé listy kapusty odstraňte. Ostatní odkrojte a nůžkami vystřihněte silné středy (žebra), kapustě tak bude stačit kratší doba k vaření. Kapustu nakrájejte na silnější proužky. Máslo rozpusťte ve větším hrnci na mírném ohni, zaprašte moukou a promíchejte. Jakmile jíška zpění a lehce zezlátne (jen do světla), přidejte kapustu a promíchejte. Restujte 2–3 minuty, až mouka lehce zhnědne a kapusta mírně zavadne. Zalijte studenou vodou, pořadně rozmíchejte a zvyšte plamen. Do tohoto základu přidejte brambory, sůl, koření a dolijte vodou tak, aby zelenina byla ponořená. Vařte doměkka. Když jsou brambory už téměř hotové a měkké, přidejte maso a provařte. Obvykle stačí 2–4 minuty podle velikosti kousků masa.Indická kořeněná
Indická kořeněná kuřecí polévkaAutor: Shutterstock.com- 800 g kuřete s kostí (paličky nebo hřbety)
- 1 mrkev nakrájená na kolečka
- 10 malých nových brambor
- 1/2 hrnku mraženého hrášku
- 2 cibule nakrájené nahrubo
- 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru (nakrájený nadrobno)
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 5 cm celé skořice
- 1-2 zelené chilli papričky
- 4 zelené kardamomy
- 3 hřebíčky
- 20 kari listů
- 1 lžička celého pepře
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 1/4 lžičky garam masaly
- 1 bobkový list
- špetka kurkumy
- sůl
- olej
- máslo
Postup:
Na rozehřátém oleji s máslem osmažte hořčičné semínko, dokud nezačne praskat. Přidejtee bobkový list a prohřejte. Přidejtee česnek, skořici a kardamom. Po 30 sekundách přidejte zázvor, kurkumu, hřebíčky, kari listy, cibuli a zelené chilli papričky. Za stálého míchání restujte asi 2 minuty. Přidejte kuře a smažte ještě asi další 3 minuty. Zalejt vodou, přidejte nakrájenou mrkev, celé dobře vydrhnuté brambory (ve slupce), osolte a vařte doměkka. Ke konci přidejte hrášek, čerstvý zázvor nakrájený na proužky a poprášte garam masalou. Společně pak ještě chvilku povařte. Podávejte s indickými chlebovými plackami.Gruzínská s ořechy
Gruzínská kuřecí polévka s ořechyAutor: Isifa- 1/2 kuřete
- 1 a 1/2 l vody
- špetka šafránu
- 1 cibule
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 50 g vlašských ořechů
- nať z jarní cibulky
- 2 žloutky
- 1/2 citronu
- sůl
- pepř černý mletý
- zelená petrželka
Postup:
Kuře dobře umyjte a očistěte. Vložte jej do studené vody, osolte, přidejte šafrán. Vařte doměkka. Uvařené maso vyndejte, vykostěte a nakrájejte ho na menší kousky. Nadobno nakrájenou cibuli na rozehřátém másle zpěňte, přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku. Tu zalijte vývarem, dobře promíchejte a na mírném ohni vařte 45 minut. Pak vývar proceďte a vložte do něj kuřecí maso. Ořechy posekejte nahrubo. Cibulovou nať nakrájejte. oboje pak vložte do polévky a nechte ji chvíli projít varem. Mezitím si rozšlehejte žloutky s citrónovou šťávou a přilejte do polévky. Před podáváním dozdobte nakrájenou petrželovou natí.Ramen - japonská nudlová
Ramen - japonská kuřecí polévka s nudlemiAutor: Shutterstock.com- 750 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 a 1/2 pórku
- 1 mrkev
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 160 g "kudrnatých" pšeničných nudlí
- 1 větší kuřecí prsíčko
- 6 plodnic hlívy ústřičné
- 2 natvrdo uvařená vajíčka
- 1 jarní cibulka
- sůl
- pepř černý mletý
Postup:
Nejprve si připravte vývar. Na rozpáleném oleji krátce osmahněte na kolečka nakrájený pórek. Přidejte nakrájenou mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše restujte po dobu asi 2 až 3 minut. Přilijte kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochuťte solí a pepřem. Uveďte do varu a nechte vařit 15 až 20 minut.
Pak vývar sceďte do jiného hrnce a znovu uveďte k varu.
Do jiného hrnce s vařicím vývarem vložte kuřecí prsíčky vcelku a celé plodnicemi hlívy. Teplotu udržujte na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut. Maso tak zůstane šťavnaté. Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjměte a uložte stranou. Do teplého vývaru vložte nudle a uveďte ho k varu. Nudle vařte jen asi 3 minuty.
Uvařená kuřecí prsíčka nakrájejte na tenké plátky, oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpulte.
Polévku podávejte tak, že nudle nandejte do misek na polévku a naběračkou přelijte vývarem. Na jednu stranu vložíte houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládejte plátky kuřecího masa.
Nakonec vše posypejte nasekanou jarní cibulkou.