Skvělou italskou pizzu zvládnete i doma!
Chystáte se o víkendu zajít do nejbližší pizzerie na pěkně upečenou křupavou pizzu? Zůstaňte raději doma a zkuste si ji upéct sami. Vyhlášený pizzař Jan Šafránek z pražské pizzerie Rotella vám poradí, jak zadělat těsto, uvařit tomatové sugo a připravit ty nejznámější pizzy.
Margherita
PizzaAutor: Shutterstock.com
Na pizza těsto -
500 g pšeničné mouky
špetka cukru
30 g droždí
200 ml vody
4 lžíce olivového oleje extra virgin
sůlNa sugo -
100 g rajčat
12 lístků čerstvé bazalky
trošku olivového oleje
sůlDále potřebujeme –
150 g mozzarelly
lístky čerstvé bazalkyPostup:
Droždí rozmícháme v trošce vlažné vody a přidáme špetku cukru. Vytvoříme kvásek, který necháme v teple stát půl hodiny. Potom přidáme mouku, sůl, olej a vlažnou vodu a zaděláme těsto. Pořádně propracováváme (asi 10 minut), až je těsto vláčné. Rozdělíme na čtyři díly a z každého vytvoříme pizzu: na pomoučené ploše vyválíme koláče na tloušťku půl centimetru. Na plech položíme pečicí papír a na něj dáme pizzy. Rajčata oloupeme a zbavíme jader, uvaříme ve vodě doměkka a rozmixujeme. Dochutíme solí, čerstvou bazalkou a přidáme pár kapek oleje. Vychladlé sugo rozetřeme v tenké vrstvě na vytvarované těsto a na něj položíme nakrájenou mozzarellu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 280 ᵒC 10 až15 minut podle potřeby. Nakonec ozdobíme lístky bazalky.Quattro Formaggi
PizzaAutor: Shutterstock.com
těsto na pizzu
500 ml 35% smetany
240g mozzarelly
240g gorgonzoly
240g ricotty
120g parmazánuPostup:
Rozválené těsto položíme na plech na pečicí papír, natrháme mozzarellu, gorgonzolu a přidáme několik lžiček ricotty, zakapeme smetanou a pečeme při 280 ᵒC zhruba 10 minut. Po upečení přidáme hobliny parmazánu.Frutti di Mare
PizzaAutor: Shutterstock.com
těsto na pizzu
500 ml rajčatového suga
400 g mozzarelly
400g mořských plodů
1 citron
2 stroužky česneku
2 ml bílého vína
olivový olej extra Virginie
čerstvá bazalkaPostup:
Rozválené těsto potřeme tenkou vrstvu suga a přidáme natrhanou mozzarellu. Na pánvi orestujeme na oleji mořské plody, přidáme česnek nakrájený na plátky, zalijeme bílým vínem, necháme zredukovat a zakápneme šťávou z citronu. Vychladlou orestovanou směs rozložíme na pizzu a při 280 ᵒC pečeme 10 minut. Zdobíme citronem a snítkou bazalky.Možná (ne)víte
PizzaAutor: Shutterstock.com