Teplé dietní saláty pro mrazivé zimní večery
V létě se hubne snáz, díky záplavě čerstvého ovoce a zeleniny plné vody, která vás nejen zasytí, ale také osvěží. V zimě ale na chroupání ledového salátu nemáme náladu a dieta dostává na frak. Co ale místo guláše a svíčkové vyzkoušet božské teplé saláty?
Salát s bramborami a grilovanou paprikou
...Autor: shutterstock.com- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 300g menších brambor
- 150g zelených fazolových lusků
- půl svazku jarní cibulky
- hrst listové petrželové nati
- nadrobno nasekaný stroužek česneku
- čajovou lžičku sušeného oregána nebo hrst čerstvých lístků
- lžíci vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- kůru a šťávu z půlky citronu
- sůl, pepř
Postup:
Na rozpáleném grilu nebo na pánvi opečte rozpůlené a očištěné papriky asi 8 minut - než se na slupce začnou tvořit puchýřky. Poté je zavřete do igelitového sáčku a nechte asi 10 minut vychladnout.
Mezi tím uvařte očištěné brambory i se slupkou, nakrájejte je na čtvrtky a dejte do salátové mísy. Fazolové lusky vložte do hrnce s vroucí vodou, vařte zhruba 2 minuty, slijte přepůlené je přidejte k bramborám.
Nyní vytáhněte papriky z pytlíku, sloupněte z nich kůži, nakrájejte na kousky a přidejte do mísy společně s česnekem a nahrubo nasekanou janí cibulkou a petželovou natí.
Na zálivku smíchejte oregano, citronovou kůru a šťávu, bílé víno a olivový olej. Dochuťte solí a pepřem a přelijte zálivkou ještě teplou zeleninu.
Čočkový salát s pečenou dýní
...Autor: shutterstock.com- 400g máslové dýně, očištěné a nakrájené na kostky
- lžíci olivového oleje
- utřený stroužek česneku
- lžičku sušeného tymiánu neo lžíci čerstvých tymiánových lístků
- lžičku balsamikového octa
- lžíci hrubozrnné hořčice
- 400g vařené čočky
- půlku červené cibule
- hrst špenátových lístků
- 100g přepůlených chery rajčat
- 40g sýra s modrou plísní
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. V pevném igelitovém sáčku promíchejte lžíci olivového oleje, česnek, tymián a dýni a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba 25-30 minut.
Smíchejte balsamikový ocet, lžičku olivového oleje, hrubozrnnou hořčici a lžíci vlažné vody a zálivku přelijte do mísy společně s teplou čočkou, nasekanou červenou cibulí, čerstvým špenátem a cherry rajčátky.
Ochucený čočkový salát rozdělte na talíře, přidejte dýni a posypte rozdrobeným sýrem s modrou plísní.
Kuřecí salát s pestem z petrželky a vlašských ořechů
...Autor: shutterstock.com- 3 kuřecí prsa
- 2 utřené stroužky česneku
- nadrobno nasekaná šalotka
- 50 ml suchího bílého vína nebo 2 lžíce vinného octa
- 2 hrsti listové petrželové nati
- sůl, pepř
- 50g vyloupaných vlašských ořechů
- dvě lžíce olivového oleje
- 50g nastrouhaného parmazánu
- lžíci zakysané smetany
- lžíce citronové šťávy
- dvě lžíce nadrobno pokrájených sušených rajčat
Postup:
Do pánve dejte kuřecí prsa, jeden stroužek česneku, šalotku víno a hrst nasekané petrželky a přelijte vodou nebo kuřecím vývarem, zhruba 1cm nad maso. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Poté okamžitě odstavte z plotýnky, zakryjte a nechte stát zhruba 15-20 minut.
Mezi tím si připravte pesto. V kuchyňském mixéru smíchejte hrst nasekané petrželky,utřený stroužek česneku, vlašské ořechy a olivový olej, dokud z nich nevytvoříte hladkou pastu. Poté přidejte parmazán a ještě jednou promíchejte. Pastu promíchejte se zakysanou smetanou, kousky sušených rajčat a lžící citrónové šťávy. Ochuťte solí a pepřem.
Kuře vytáhněte z hrnce, ještě horké nakrájejte na kousky a v míse smíchejte s pestem. Posypte nasekanými ořechy, lístky petrželky a parmazánem a podávejte.