Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Teplé dietní saláty pro mrazivé zimní večery

  • Nenechte vaše hubnutí zahálet! V zimě si pochutnejte na teplých salátech.
    27. listopadu 2013 | 14:30

    V létě se hubne snáz, díky záplavě čerstvého ovoce a zeleniny plné vody, která vás nejen zasytí, ale také osvěží. V zimě ale na chroupání ledového salátu nemáme náladu a dieta dostává na frak. Co ale místo guláše a svíčkové vyzkoušet božské teplé saláty?

  • Salát s bramborami a grilovanou paprikou

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Na 2-3 porce budete potřebovat:
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 300g menších brambor
  • 150g zelených fazolových lusků
  • půl svazku jarní cibulky
  • hrst listové petrželové nati
  • nadrobno nasekaný stroužek česneku
  • čajovou lžičku sušeného oregána nebo hrst čerstvých lístků
  • lžíci vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • kůru a šťávu z půlky citronu
  • sůl, pepř

Postup:

Na rozpáleném grilu nebo na pánvi opečte rozpůlené a očištěné papriky asi 8 minut - než se na slupce začnou tvořit puchýřky. Poté je zavřete do igelitového sáčku a nechte asi 10 minut vychladnout.

Mezi tím uvařte očištěné brambory i se slupkou, nakrájejte je na čtvrtky a dejte do salátové mísy. Fazolové lusky vložte do hrnce s vroucí vodou, vařte zhruba 2 minuty, slijte přepůlené je přidejte k bramborám.

Nyní vytáhněte papriky z pytlíku, sloupněte z nich kůži, nakrájejte na kousky a přidejte do mísy společně s česnekem a nahrubo nasekanou janí cibulkou a  petželovou natí.

Na zálivku smíchejte oregano, citronovou kůru a šťávu, bílé víno a olivový olej. Dochuťte solí a pepřem a přelijte zálivkou ještě teplou zeleninu.

  • Čočkový salát s pečenou dýní

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 400g máslové dýně, očištěné a nakrájené na kostky
    • lžíci olivového oleje
    • utřený stroužek česneku
    • lžičku sušeného tymiánu neo lžíci čerstvých tymiánových lístků
    • lžičku balsamikového octa
    • lžíci hrubozrnné hořčice
    • 400g vařené čočky
    • půlku červené cibule
    • hrst špenátových lístků
    • 100g přepůlených chery rajčat
    • 40g sýra s modrou plísní

    Postup:

    Předehřejte troubu na 200°C. V pevném igelitovém sáčku promíchejte lžíci olivového oleje, česnek, tymián a dýni  a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba 25-30 minut.

    Smíchejte balsamikový ocet, lžičku olivového oleje, hrubozrnnou hořčici a lžíci vlažné vody a zálivku přelijte do mísy společně s teplou čočkou, nasekanou červenou cibulí, čerstvým špenátem a cherry rajčátky.

    Ochucený čočkový salát rozdělte na talíře, přidejte dýni a posypte rozdrobeným sýrem s modrou plísní.

  • Kuřecí salát s pestem z petrželky a vlašských ořechů

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Na 2-3 porce budete potřebovat:

    • 3 kuřecí prsa
    • 2 utřené stroužky česneku
    • nadrobno nasekaná šalotka
    • 50 ml suchího bílého vína nebo 2 lžíce vinného octa
    • 2 hrsti listové petrželové nati
    • sůl, pepř
    • 50g vyloupaných vlašských ořechů
    • dvě lžíce olivového oleje
    • 50g nastrouhaného parmazánu
    • lžíci zakysané smetany
    • lžíce citronové šťávy
    • dvě lžíce nadrobno pokrájených sušených rajčat

    Postup:

    Do pánve dejte kuřecí prsa, jeden stroužek česneku, šalotku víno a hrst nasekané petrželky a přelijte vodou nebo kuřecím vývarem, zhruba 1cm nad maso. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Poté okamžitě odstavte z plotýnky, zakryjte a nechte stát zhruba 15-20 minut.

    Mezi tím si připravte pesto. V kuchyňském mixéru smíchejte hrst nasekané petrželky,utřený stroužek česneku, vlašské ořechy a olivový olej, dokud z nich nevytvoříte hladkou pastu. Poté přidejte parmazán a ještě jednou promíchejte. Pastu promíchejte se zakysanou smetanou, kousky sušených rajčat a lžící citrónové šťávy. Ochuťte solí a pepřem.

    Kuře vytáhněte z hrnce, ještě horké nakrájejte na kousky a v míse smíchejte s pestem. Posypte nasekanými ořechy, lístky petrželky a parmazánem a podávejte.

  • Autor: brig
    Diskuse ke článku
    .