Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Nejlepší sendviče z celého světa: Ochutnejte Francii, Kubu nebo Kanadu

  • Budete se divit na kolik způsobů se dá dobrý sendvič připravit.
    26. září 2013 | 11:56

    Milujete sendviče? Ochutnejte ty nejzajímavější ze světa a připravte si je jako lehký oběd nebo jako pohoštění pro přátele.

  • Vietnamský sendvič Bahn Mi

    Sendvič Bahn Mi
    Autor: Shutterstock.com
    Skvělý vietnamský sendvič je lahodnou kombinací vepřové panenky, zeleniny, bylinek a čerstvé křupavé bagety.

    Ingredience na 2 porce

    1 nahrubo nastrouhaná mrkev
    1 lžíce jablečného octa
    4 lžíce cukru
    špetka soli
    3 lžíce chilli-česnekové omáčky
    400 g vepřové panenky
    3 lžičky majonézy
    2 bílé bagety
    ½ salátové okurky nakrájené na tenké plátky
    Čerstvý koriandr
    1 nakrájená paprička jalapeňo

    Jak na to:

    Smíchejte nastrouhanou mrkev, jablečný ocet, cukr, sůl a 1 lžíci chilli-česnekové omáčky a nechte 15 minut stát. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C, do pekáčku dejte vepřovou panenku, osolte a potřete směsí zbylé chilli-česnekové omáčky, soli a cukru, pečte 20 minut.
    Podélně rozpůlené bagety potřete majonézou, poklaďte tence nařezanými plátky pečené vepřové panenky a mrkví. Přidejte plátky okurky, lístky čerstvého koriandru a přidejte kousek pikantní papričky jalapeňo. Přiklopte druhou stranou bagety a už zbývá jen si pochutnat.

  • Řecký falafel v pita chlebu

    Řecký falafel v pita chlebu
    Autor: Shutterstock.com
    Pochoutku připomínající dovolenou v Řecku či na Blízkém východě si můžete lehce připravit i doma, stačí jen mít ty správné suroviny.

    Ingredience pro 2 osoby

    ¼ šálku najemno nakrájené červené cibulky
    1 lžíce dijonské hořčice
    1 lžička mletého římského kmínu
    ½ lžičky sladké papriky
    ¼ lžičky čerstvého mletého pepře
    špetka soli
    500 g konzervované cizrny
    1 plátek celozrnného chleba pokrájený na malé kousky
    1 vejce
    1 bílek
    2 lžíce olivového oleje
    2 celozrnné pita chleby
    1 šálek rukoly
    ½ šálku strouhané salátové okurky
    4 lžíce bílého jogurtu

    Jak na to:

    Cibulku, hořčici, kmín, papriku a pepř se solí dejte společně s cizrnou, chlebem a vejci do mixéru a dobře promixujte. Na pánvi rozpalte olivový olej, z rozmixované směsi tvořte malé placičky a smažte je asi 4 minutky.
     Mezitím smíchejte jogurt s okurkou, osolte a opepřete. Vložte do chleba vždy několik osmažených placiček, přidejte rukolu a pokapejte zálivkou.

     

  • Francouzský sendvič Croque-madame

    Francouzský sendvič Croque-madame
    Autor: Shutterstock.com
    Francouzský twist sendvič s šunkou a sýrem, namáčený ve vajíčku a opékaný na másle bude skvělou snídaní i obědem.

    Ingredience pro 2 osoby

    2 lžíce másla
    4 plátky bílého toastového chleba
    4 plátky šunky
    2 lžíce dijonské hořčice
    1 šálek strouhaného sýru ementál
    2 vejce

    Mornay omáčka
    1 lžíce másla
    1 lžíce polohrubé mouky
    1 šálek mléka
    Špetka soli
    Čerstvý pepř
    Muškátový oříšek
    ½ šálku strouhaného sýru ementál

    Jak na to:

    Rozehřejte pánev a nechte na ní rozpustit máslo. Dijonskou hořčicí pomažte všechny 4 plátky toastového chleba, poklaďte je šunkou a posypte strouhaným sýrem. Přiklopte a pořádně stlačte. Opékejte sendviče na másle dozlatova, dokud se nezačne sýr uvnitř rozpouštět.
    Připravte si omáčku. Na rozpálené pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte do něj mouku a povařte asi 1 minutu. Přilijte mléko a metličkou šlehejte asi 2 minuty. Přidejte koření, odstavte ze sporáku a přisypte nastrouhaný sýr.
    Pokapejte sendviče omáčkou, rozklepněte na každý jedno vejce a dejte na 2-3 minutky do trouby rozpálené na 200 °C.

     

  • Lisované kubánské sendviče


    Lisovaný kubánský sendvič
    Autor: Shutterstock.com
    Skvělou základnou pro sendvič s vůní dálek, je pečená vepřová panenka v kombinaci se šunkou a sýrem.

    Ingredience pro 2 osoby

    2 bagety
    6 lžic plnotučné hořčice
    400 g vepřové panenky
    2 lžíce olivového oleje
    špetka soli
    čerstvý pepř
    4 plátky šunky
    4 plátky sýra
    2 lžíce sekaného kopru
    2 lžíce másla
    2 kyselé okurky nakrájené na plátky

    Jak na to:

    Vepřovou panenku osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Pečte na
    200 °C po dobu 20 minut. Bagety podélně rozřízněte, potřete hořčicí a poklaďte plátkem sýra, tenkými plátky vepřové panenky, šunkou, okurkou a opět sýrem. Nakonec přiklopte a pořádně stlačte.
    Rozehřejte na pánvi máslo a 2-3 minuty každou opékejte dozlatova.

  • Kanadský sendvič s uzeným masem

    Kanadský sendvič s uzeným masem
    Autor: Shutterstock.com
    Vyzkoušejte sendvič, kteří milují kanadští hokejisté, oslní vás v něm uzený bůček v kombinaci s hořčicí.

    Ingredience pro 2 osoby

    2 plátky žitného chleba
    200 g na plátky nakrájeného uzeného bůčku
    pepř
    sůl
    2 lžíce plnotučné hořčice
    2 kyselé okurky nakrájené na plátky
    2 lžíce másla
    1 rajče nakrájené na kolečka

    Jak na to:

    Plátky žitného chleba potřete hořčicí, poklaďte uzeným bůčkem, osolte, opepřete a přidejte na plátky nakrájenou okurku a rajče. Přiklopte druhým chlebem a přeřízněte na polovinu. Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo a každý sendvič 2-3 minuty opékejte, dokud nebude mít zlatou barvu a křupavou kůrku.

Klíčová slova:  jídlo, recepty, sendvič, dieta
Diskuse ke článku
.