Nejlepší sendviče z celého světa: Ochutnejte Francii, Kubu nebo Kanadu
Milujete sendviče? Ochutnejte ty nejzajímavější ze světa a připravte si je jako lehký oběd nebo jako pohoštění pro přátele.
Vietnamský sendvič Bahn Mi
Sendvič Bahn MiAutor: Shutterstock.comIngredience na 2 porce
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
1 lžíce jablečného octa
4 lžíce cukru
špetka soli
3 lžíce chilli-česnekové omáčky
400 g vepřové panenky
3 lžičky majonézy
2 bílé bagety
½ salátové okurky nakrájené na tenké plátky
Čerstvý koriandr
1 nakrájená paprička jalapeňoJak na to:
Smíchejte nastrouhanou mrkev, jablečný ocet, cukr, sůl a 1 lžíci chilli-česnekové omáčky a nechte 15 minut stát. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C, do pekáčku dejte vepřovou panenku, osolte a potřete směsí zbylé chilli-česnekové omáčky, soli a cukru, pečte 20 minut.
Podélně rozpůlené bagety potřete majonézou, poklaďte tence nařezanými plátky pečené vepřové panenky a mrkví. Přidejte plátky okurky, lístky čerstvého koriandru a přidejte kousek pikantní papričky jalapeňo. Přiklopte druhou stranou bagety a už zbývá jen si pochutnat.Řecký falafel v pita chlebu
Řecký falafel v pita chlebuAutor: Shutterstock.comIngredience pro 2 osoby
¼ šálku najemno nakrájené červené cibulky
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička mletého římského kmínu
½ lžičky sladké papriky
¼ lžičky čerstvého mletého pepře
špetka soli
500 g konzervované cizrny
1 plátek celozrnného chleba pokrájený na malé kousky
1 vejce
1 bílek
2 lžíce olivového oleje
2 celozrnné pita chleby
1 šálek rukoly
½ šálku strouhané salátové okurky
4 lžíce bílého jogurtuJak na to:
Cibulku, hořčici, kmín, papriku a pepř se solí dejte společně s cizrnou, chlebem a vejci do mixéru a dobře promixujte. Na pánvi rozpalte olivový olej, z rozmixované směsi tvořte malé placičky a smažte je asi 4 minutky.
Mezitím smíchejte jogurt s okurkou, osolte a opepřete. Vložte do chleba vždy několik osmažených placiček, přidejte rukolu a pokapejte zálivkou.Francouzský sendvič Croque-madame
Francouzský sendvič Croque-madameAutor: Shutterstock.comIngredience pro 2 osoby
2 lžíce másla
4 plátky bílého toastového chleba
4 plátky šunky
2 lžíce dijonské hořčice
1 šálek strouhaného sýru ementál
2 vejceMornay omáčka
1 lžíce másla
1 lžíce polohrubé mouky
1 šálek mléka
Špetka soli
Čerstvý pepř
Muškátový oříšek
½ šálku strouhaného sýru ementálJak na to:
Rozehřejte pánev a nechte na ní rozpustit máslo. Dijonskou hořčicí pomažte všechny 4 plátky toastového chleba, poklaďte je šunkou a posypte strouhaným sýrem. Přiklopte a pořádně stlačte. Opékejte sendviče na másle dozlatova, dokud se nezačne sýr uvnitř rozpouštět.
Připravte si omáčku. Na rozpálené pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte do něj mouku a povařte asi 1 minutu. Přilijte mléko a metličkou šlehejte asi 2 minuty. Přidejte koření, odstavte ze sporáku a přisypte nastrouhaný sýr.
Pokapejte sendviče omáčkou, rozklepněte na každý jedno vejce a dejte na 2-3 minutky do trouby rozpálené na 200 °C.Lisované kubánské sendviče
Lisovaný kubánský sendvičAutor: Shutterstock.comIngredience pro 2 osoby
2 bagety
6 lžic plnotučné hořčice
400 g vepřové panenky
2 lžíce olivového oleje
špetka soli
čerstvý pepř
4 plátky šunky
4 plátky sýra
2 lžíce sekaného kopru
2 lžíce másla
2 kyselé okurky nakrájené na plátkyJak na to:
Vepřovou panenku osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Pečte na
200 °C po dobu 20 minut. Bagety podélně rozřízněte, potřete hořčicí a poklaďte plátkem sýra, tenkými plátky vepřové panenky, šunkou, okurkou a opět sýrem. Nakonec přiklopte a pořádně stlačte.
Rozehřejte na pánvi máslo a 2-3 minuty každou opékejte dozlatova.Kanadský sendvič s uzeným masem
Kanadský sendvič s uzeným masemAutor: Shutterstock.comIngredience pro 2 osoby
2 plátky žitného chleba
200 g na plátky nakrájeného uzeného bůčku
pepř
sůl
2 lžíce plnotučné hořčice
2 kyselé okurky nakrájené na plátky
2 lžíce másla
1 rajče nakrájené na kolečkaJak na to:
Plátky žitného chleba potřete hořčicí, poklaďte uzeným bůčkem, osolte, opepřete a přidejte na plátky nakrájenou okurku a rajče. Přiklopte druhým chlebem a přeřízněte na polovinu. Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo a každý sendvič 2-3 minuty opékejte, dokud nebude mít zlatou barvu a křupavou kůrku.