Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Recept dne: Marinovaný zelený chřest gratinovaný s parmezánem

Fotografie
2. května 2013 | 15:41

Kouzlo tohoto receptu spočívá v jeho jednoduchosti. Chřest totiž není třeba předem vařit. V chutné marinádě změkne sám.

Marinovaný zelený chřest gratinovaný s parmezánem

45 min. | 735 kJ/porce | 4 porce

Ingredience:

1 kg zeleného chřestu
parmezán dle chuti
2 PL másla

na marinádu:
panenský olivový olej
jemný ocet nebo pár kapek citronové šťávy
1 ČL medu
4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
hrubě mletá mořská sůl
drcený pepř
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)

Postup:
Chřest dobře omyjeme, zakrátíme mu konečky a spodní polovinu škrabkou oloupeme. Očištěný vyrovnáme do zapékací misky bohatě vymazané máslem. V misce si připravíme marinádu z olivového oleje, octa (nebo citronové šťávy), medu a čerstvě utřeného česneku. Přidáme nadrobno nasekané bylinky. Dobře rozmíchanou marinádou pokapeme připravený chřest a necháme ho tři hodiny odpočinout. Marinovaný chřest ochutíme hrubě mletou mořskou solí a drceným pepřem. Nakonec bohatě posypeme strouhaným parmezánem. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Náš tip:
Kupujte jen silný, pevný chřest s nezavadlými konci stonků. Čerstvý chřest musí být křehký, v žádném případě gumový. Při nákupu si prohlédněte, zda má jasně zelenou, nebo bílou barvu. Nesmíte na něm najít tmavé, nahnědlé skvrny.

Inspiraci na každý den hodiny

Další tisíce receptů naleznete na stránkách recepty.blesk.cz. Recepty jsou napsané pěkně přehledně krok po kroku! Díky naší internetové kuchařce budete hned vědět, kolik času vám vaření či pečení zabere, i kolik kalorií jednotlivé recepty obsahují.