Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vynikající dezerty na neděli podle cukráře Josefa Vícha

Josef Vích je vyhlášený cukrář
5. května 2013 | 06:00

Milujete sladké? Rádi pečete a vymýšlíte sladká potěšení? Tentokrát jsme si pro vás připravili minirozhovor s cukrářem Josefem Víchem a jako bonus dva báječné dezerty! Dobrou chuť.

Zeptali jsme se mistra cukráře:

Máte sám rád sladkosti?
Rád je slabé slovo, proto tuhle práci dělám. I když znám cukráře, které sladké nejedí. V učení nám říkali, jak se toho přejíme a nebudeme to moct už ani vidět! Ovšem to opravdu není můj případ.

A který zákusek je váš nejoblíbenější?
S oblíbeností to mám pestré, ale nemám rád přeplácané chutě a takové ty moc navoněné dorty. Prostě sázka na jistotu je v mém případě krém z kvalitní čokolády, k tomu trochu vanilkového nadlehčeného žloutky, a čerstvé jahody.

Jaký dezert si rád připravíte doma?
Upřímně říkám, že představa toho, že po celodenním pečení přijdu domů a s chutí si půjdu upéct bábovku, opravdu, ale opravdu neodpovídá realitě. Na druhou stranu ale třeba velmi rád připravím pro přátele na večeři nějaký talířový dezert jako creme brulée, nebo horký fondant. Ale až poté, co dám péct nějaký opravdu velký kus masa.

Pistáciové mille feuille
Mille feuille
Autor: Archiv Josefa Vícha

Suroviny na korpus:
listové těsto
moučkový cukr
Na krém:
1 pistáciový pudink
trochu vody
200 g cukru krupice
500 ml mléka
500 ml smetany
250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
50 g nepražených pistácií
jahody
Postup:
Listové těsto vyválíme na moučkovém cukru do tenkého plátu, přendáme na plech, zatížíme dalším plechem, aby těsto nenaskočilo, a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Upečený plát rozkrojíme na tři stejně velké pásy. Mléko přivedeme k varu a přidáme pudink rozmíchaný v trošce studené vody, vaříme asi 10 minut, pak přidáme cukr a ještě mírně povaříme a odstavíme. Hotový pudink necháme v pokojové teplotě vychladnout a pak do něj zašleháme tuk a nasekané pistácie. Hotovým krémem spojíme jednotlivé listové pláty, necháme vychladit a pak nakrájíme na jednotlivé porce a dozdobíme jahodami.
Doba přípravy: 140 minut

Čokoládová smršť

Čokoládový dort
Autor: Archiv Josefa Vícha

Suroviny na korpus:
5 vajec
200 g cukru
400 g hořké čokolády
150 g kakaa
150 g hladké mouky
200 g Hery
Na krém:
500 ml smetany
400 g kvalitní hořké čokolády
2 žloutky
50 ml kvalitního tmavého rumu

Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do bílé pěny, Heru s čokoládou rozpustíme, dobře promícháme, zašleháme do vajec a nakonec přidáme mouku spojenou s kakaem, vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 40 minut. Korpus necháme dobře vychladnout a pak ho dvakrát podélně rozkrojíme. 150 ml smetany zahřejeme a v ní rozpustíme čokoládu, přidáme žloutky a čokoládový krém rychle vmícháme do vyšlehané zbylé smetany. Krémem plníme dortovou formu, prokládáme korpusy a hotový dort dáme vychladit. Rozpuštěnou, ale ne horkou čokoládu nalijeme do hlubší hranaté misky a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, pak nožem škrábeme jednotlivé hobliny a ozdobíme s nimi povrch dortu.
Doba přípravy: 90 minut

Josef Vích
Autor: Archiv Josefa Vícha


Josef Vích
•    Narodil se v roce 1983 v západočeských Žichovichích.
•    Vyučil se cukrářem v Klatovech.
•    Pracoval v restaurantu Kampa Park, Zlatá studna.
•    Má vlastní cukrářství na pražských Vinohradech.
•    Více informací najdete na zakazkove-cukrarstvi.cz.

Autor: oli