
Milujeme ho přes 60 let, chutná pořád stejně. Jak vznikl fenomén Míša?
Tvarohový, poctivý, ikonický. Nanuk Míša si získal srdce několika generací, jeho receptura ovšem zůstává stejná. Víte, kde se Míša narodil, kdy získal dřívko a kde se vyrábí dnes? Přinášíme vám sedm sladkých zajímavostí o české legendě mezi nanuky.
1/7: Míša se zrodil v pražských Vysočanech
Dnes sice vzniká v Třebíči, ale kořeny má Míša v Praze. První tvarohové nanuky se začaly vyrábět už v 50. letech v továrně Laktos ve Vysočanech. Tehdy ještě nikdo netušil, že právě tam vzniká budoucí legenda.
Autor: Unilever2/7: Původní výroba byla pořádná fuška
Dnešní tovární automatizace by tehdejší pracovnice asi udivila. Míšova směs se dřív připravovala ručně – stejně jako plnění do forem i balení. Přesto dokázalo osmnáct šikovných žen vyrobit každý den zhruba tisíc nanuků.
Autor: Unilever3/7: První Míšové vypadali trochu jinak
Žádné dřívko, žádná čokoládová poleva. První verze nanuku Míša byla menší, kvádrovitého tvaru a zabalená v papíru s kresbou bílého medvěda. I tak si ale našla své fanoušky.
Autor: Unilever4/7: Tradiční Míša se narodil v roce 1962
Rok 1962 znamenal průlom. Tvarohový základ dostal dřívko a kakaovou polevu – a zrodil se Míša tak, jak ho známe dnes. Díky tomuto vylepšení si ho zamilovalo celé Československo.
Autor: Zmrzlina-Míša.cz5/7: Receptura se drží přes 60 let
Tvaroh, smetana, cukr. Nic víc, nic míň. Základní složení zůstává už víc než šest dekád stejné. Každoročně se na výrobu nanuků Míša spotřebuje přibližně 730 tun tvarohu, 150 tun smetany a čtvrt milionu kilogramů polevy.
Autor: Profimedia6/7: Dnes se Míša vyrábí v Třebíči
Současným domovem slavného nanuku je továrna Tipafrost v Třebíči. Pokud tudy projíždíte, můžete se zastavit i v podnikové prodejně a dopřát si legendu přímo u zdroje.
Autor: Unilever7/7: Míša je nejmilovanější český nanuk
Je to tak – Míša je číslo jedna. V loňském roce byl nejprodávanějším značkovým nanukem v Česku a každoročně se ho vyrobí přes 35 milionů kusů. Nejvíc frčí klasický tvarohový Míša s kakaovou polevou. A není divu – co je dobré, to se nemění.
Autor: Profimedia