Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Brzké těhotenství a vydřené medaile. Jak šel čas se sportovní legendou Štěpánkou Hilgertovou?

8. srpna 2024 | 06:00

Bývalá vodní slalomářka a kajakářka Štěpánka Hilgertová, rozená Prošková, to před opakovaným ziskem vítězných kovů neměla vůbec snadné. Oba její rodiče bojovali s handicapem po prodělané obrně, navíc ani s vyplněním jejích sportovních snů to nějaký čas nevypadalo moc nadějně. Jak zvládla česká sportovní legenda skloubit kariéru s brzkým rodičovstvím? Pojďte si připomenout nejdůležitější životní milníky této úspěšné sportovkyně a několikanásobné medailistky.

Rodiče se potýkali se zdravotním handicapem

Štěpánka Hilgertová se narodila 10. dubna 1968 v Praze. Nejprve však nebyla úspěšná sportovní kariéra Štěpánky jediným cílem vzhledem k handicapu obou rodičů. Oba dva totiž v dětství prodělali obrnu. Otec má kvůli tomu problémy s hybností ruky, matka má zase ochrnutou nohu.

Autor: Svět motorů/Jiří Pekárek

Právě maminka však šla nadějné medailistce sportovním příkladem. Lyžovala o jedné noze a účastnila se mistrovství světa pro handicapované, ve kterém ke všemu čtyřikrát zvítězila a odnesla si z něj zlaté medaile. Teprve ve dvanácti letech, kdy si vodní sport vyzkoušela poprvé, propukl Štěpánčin slalomářský a kajakářský talent naplno. Sportovkyně se dokázala rychle vypracovat a brzy byla mezi svými kolegyněmi vrstevnicemi nejlepší.

Maminkou se stala hned v osmnácti

Jen co se Štěpánce začala sportovní kariéra slalomářky a kajakářky slibně rozjíždět, přišlo těhotenství a svatba se sportovcem, taktéž kajakářem a úspěšným medailistou z mistrovství světa Lubošem Hilgertem. Dvojici se narodil syn, kterého rodiče pojmenovali Luboš po tatínkovi. Ani to ale nebylo nic, s čím by si vytrvalá sportovkyně neporadila. Naopak si dokázala představit, že by sportovní kariéru kvůli rodině poněkud upozadila. To ale ještě netušila, že zvládne obojí.

S manželem Lubošem
Autor: Pavel Mazáč/Sport

Pro mě byla rodina vždycky jedna z nejvyšších hodnot. Otěhotněla jsem brzo, protože nám s manželem bylo jasné, že chceme být spolu a chceme dítě. A že se budeme snažit si život zařídit tak, abychom mohli dělat, co nás baví. Ale nikdo netušil, jestli sport bude na vrcholové úrovni, nebo jen na výkonnostní v rámci republiky, bývalo by mi to asi i stačilo,“ komentovala rodičovství v brzkém věku známá sportovkyně pro isport.blesk.cz.

Se splněním snu to měla nahnuté

I když to zpočátku měla talentovaná kajakářka s šancemi na účast v soutěžích a na náročných trénincích trochu nejisté, nové životní situaci se dokázala rychle přizpůsobit a za velkých zásluh obou babiček, které jí a podobně časově vytíženému manželovi pomáhaly s hlídáním, nakonec dokázala víc, než zprvu sama očekávala. Všechny mráčky byly zahnány a Hilgertová začala postupně znovu závodit a neustále se zlepšovala. Návrat ke sportu v jejím případě skutečně nesl ovoce, jak se později potvrdilo.

Autor: Profimedia

Sportovní úspěchy

V roce 1989 zaznamenala Hilgertová svůj první výraznější mezinárodní úspěch, když se podílela na zisku bronzu v závodě družstev na mistrovství světa, navíc se v medailovém žebříčku málem umístila i v individuálním závodě, kde byla čtvrtá. V roce 1991 už získala krásné druhé místo na závodě hlídek. Zatímco na olympiádě v Barceloně skončila dvanáctá a z českých reprezentantů ji zastínila jiná jména, nakonec se přece jen rozhodla, že se soutěžení na olympiádě následující roky ještě zúčastní, a udělala dobře.

Autor: ČTK

Z celkových šesti účastí si legendární sportovkyně domů přivezla dvě zlaté medaile. Na letních olympijských hrách v Pekingu byla navíc vlajkonoškou české reprezentace. Kromě toho slalomářka a kajakářka vyhrála mezi roky 1999 až 2007 postupně sedm zlatých medailí, čtyři stříbrné a jednu bronzovou. Téměř legendárním se stal její „zlatý polibek“ s manželem v roce 2000 po vítězství na LOH v Sydney. Štěpánku neodradily ani početné a nemalé změny pravidel, úpravy tratí a lodí nebo techniky, které její sport potkaly. Všemu se dokázala bez problémů opakovaně přizpůsobit. Profesionální kariéru oficiálně ukončila až v roce 2017. Ještě pár let předtím se přitom umisťovala krátce pod stupínky vítězů.

Spokojená manželka

Autor: Mall TV

Dnes se od doby, co oznámila konec své sportovní kariéry, věnuje proslulá kajakářka především rodině a manželovi. Pracuje jako trenérka a organizátorka společenských akcí pro zaměstnance České národní banky. A jak se svěřila v jednom z rozhovorů, jejich pracovní i soukromý vztah celou dobu prospívá a oba manželé jsou velmi spokojení. Manžel, který byl až donedávna Štěpánčiným trenérem, je úspěšné a legendární sportovní hvězdě velkou oporou v soukromí i v práci. Ani oni ale neměli od začátku vše pouze zalité sluncem a na prosperujícím a harmonickém vztahu museli jako dva silně vytížení sportovci a zároveň rodiče usilovně pracovat.

Na fotografie a úspěchy legendární kajakářky Štěpánky Hilgertové se podívejte do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén