Sobota 7. září 2024
Svátek slaví Regína, zítra Mariana
Polojasno 29°C

Slavná Angelika slaví 60 sezón! A těhle 6 perliček jste o filmové legendě netušili

  • Angelika
    26. července 2024 | 06:00

    Pětidílnou ságu z šedesátých let o Angelice, markýze andělů, zná snad každý. Pravidelně se vysílá v televizi a těší se velké divácké oblibě. První film natočený na motivy několikadílné knižní série francouzské autorky Anne Golon měl premiéru v roce 1964, což je dnes již neuvěřitelných šedesát let! Filmoví tvůrci pak z knižní předlohy udělali pět filmů, které byly divákům představeny v ročních rozestupech. Poslední film Angelika a sultán měl premiéru v roce 1968. Roli markýzy ztvárnila nádherná herečka Michèle Mercier, která se touto rolí velice proslavila a už navždy bude s odvážnou, krásnou a chytrou šlechtičnou ze 17. století spojována. 

    Pojďme si představit několik zajímavostí, které jste možná o Angelice nevěděli. Kdo měl tuto roli původně hrát, jaký byl věkový rozdíl a vztah mezi hlavními představiteli, co musela Michèle Mercier pro roli Angeliky všechno podstoupit, kde se filmy natáčely, kde přesně měl první díl Angeliky premiéru nebo kolik vystřídala herečka kostýmů?

  • 1/6: Angeliku měla hrát Brigitte Bardot

    Autor: ČSFD.cz

    Role Geoffrey Peyraca byla vcelku jasná. Ztvárnil ji francouzský herec Robert Hossein, kterému bylo v době natáčení sedmatřicet let. V roli Angeliky se po jeho boku měla původně objevit jeho tehdejší manželka Marina Vlady, která se jen dva roky po premiéře posledního dílu Angeliky provdala za populárního undergroundového umělce Vladimíra Vysockého. Angeliku si však nezahrála, stejně tak ani Brigitte Bardot, Catherine Deneuve či Jane Fonda, které se o tuto roli ucházely. I když režisér Bernard Borderie chtěl obsadit především populární a krásnou Brigitte Bardot, ta roli sama odmítla a místo sebe doporučila právě Michèle Mercier. První lásku Angeliky, Nikolase, si pak zahrál italský herec Giuliano Gemma. 

  • 2/6: Stejný věkový rozdíl, stejná láska?

    Autor: ČSFD.cz

    Mezi románovou Angelikou a Peyracem byl třináctiletý věkový rozdíl. V první knize jí bylo sedmnáct a jemu třicet let. Při natáčení tento věkový rozdíl mezi oběma herci zhruba odpovídal, Michèle Mercier bylo pětadvacet a Robertovi Hosseinovi sedmatřicet let. A určitě vás také bude zajímat, zda i mezi herci přeskočila pověstná jiskra. Byla mezi nimi stejná láska jako ve filmu? V době natáčení byla Michèle Mercier šťastně vdaná a svodům herce odolala, uvedla však, že v roce 1960 ještě před natáčením Angeliky se jednou vášnivě políbili, protože ji Robert Hossein sváděl. 

    Později se však z tehdejšího manžela Michèle Mercier vyklubal alkoholik a násilník, osvobození se konečně dočkala v roce 1965, kdy se rozvedla. Ale ani další životní peripetie a vztahy této femme fatale s muži nebyly zrovna ukázkové a šťastné. Její dramatické vztahové osudy vlastně dost připomínaly osudy filmové Angeliky. 

  • 3/6: Mdloby na place a škrábance od „koček”

    Autor: ČSFD.cz

    To, co musela krásná herečka pro roli udělat, bylo, obarvit si své tehdy tmavé vlasy na jahodovou blond. Ale to bylo samozřejmě to nejmenší. Když si vzpomenete na mnohé drastické scény filmu, vytrpět si musela mnohé. Michèle Mercier například skutečně hrůzou omdlela, když se v jednom díle Angeliky na ni vrhli v podpalubí špinaví námořníci a sápali se po jejím těle. Další scéna, kterou by žádná žena nechtěla zažít, byla s divokými kočkami. Tady naštěstí filmaři použili trik, kdy po ní házeli umělá zvířata vycpaná slámou s rybářskými háčky, které se herečce chytaly na šaty. Ale i tyto háčky herečku pořádně poškrábaly na kůži. 

  • 4/6: Žádná nahota!

    Autor: ARCHIV

    Michèle Mercier si vydupala, aby se ve filmu ani jednou neobjevila úplně nahá a aby ji filmaři nahou nikdy neviděli. Odvážnější scény se tedy točily pomocí různých triků a intimní partie herečky se zakrývaly tak, aby neodhalovaly vše. Naproti tomu krásná Angelika předvedla celé desítky různých kostýmů a nádherných šatů, například v prvním filmu Angelika, markýza andělů je jich pětadvacet, ve filmu Nezkrotná Angelika jedenáct, ve filmu Angelika a král osmnáct a v posledním díle Angelika a sultán pak nejméně ze všech filmů, a to devět. 

  • 5/6: Úspěch jako Vinnetou

    Autor: ČSFD.cz

    Premiéra prvního filmu, Angelika, markýza andělů, se konala v prosinci 1964 v kabaretu Moulin Rouge v Paříži. U nás se film poprvé promítal na podzim 1968 a okamžitě si získal diváky, podobně jako Vinnetou. Poslední díl Angeliky měl premiéru v Německu v srpnu roku 1968. 

  • 6/6: Natáčení po celém světě

    Autor: ČSFD.cz

    A kde všude se Angelika natáčela? Jde o koprodukční film, na jehož natáčení se podílela Francie, Západní Německo a Itálie. První díl se natáčel v městečku Montbard nedaleko Dijonu a také na zámcích Marigny-le-Cahouët, Château de Tanlay a Château d'Esclimont. Divákům se tak nabízí překrásný pohled na francouzské zámky Tanlay, Esclimont a Versailles nebo na cisterciácké opatství Abbaye de Fontenay. Film Angelika a Sultán se pak natáčel převážně v Tunisu, zejména v oblastech jako Sidi Bou Said, Nefta, Monastir a El-Djem. Film Angelika a král filmaři natáčeli ve městě Senlis a v okolí zámků Esclimont, Chantilly a ve Versailles. 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.