Sobota 22. června 2024
Svátek slaví Pavla, zítra Zdeňka
Polojasno, déšť 23°C

Vždy usměvavá Tereza Kostková slaví 48. narozeniny! Jaká byla její životní cesta?

14. června 2024 | 06:00

Herečka a moderátorka Tereza Kostková patří mezi naše nejoblíbenější a nejsympatičtější herečky. Rozhodně měla po kom zdědit svůj talent a charisma, její maminkou je herečka Carmen Mayerová, tatínkem přední český herec Petr Kostka. Kromě toho, že Terezu vídáme na televizních obrazovkách v úspěšné show StarDance …když hvězdy tančí, ztvárnila spoustu skvělých divadelních, televizních i filmových rolí. Na které z nich nejčastěji vzpomínáte a v jakých rolích se vám tato charismatická herečka nejvíce líbí?

Od jazykovky a „peďáku“ až po herectví

Tereza Kostková nejprve vystudovala jazykovou základní školu, poté pedagogickou školu a nakonec Vyšší odbornou školu hereckou, kterou zakončila úspěšným absolutoriem, kde v několika inscenacích předvedla, co se naučila. Hned po ukončení školy nastoupila do divadla, nejprve působila v Západočeském divadle v Chebu, později v pražském Divadle pod Palmovkou. 

Autor: Facebook, archiv

Už v roce 1996 se objevila v seriálu Lékárníkových holka, o pár let později začala hrát v seriálech, kde na sebe více upozornila. V roce 2003 si zahrála v několika dílech Četnických humoresek, pak následovala Pojišťovna štěstí, kde ztvárnila postavu Andrey Krausové a kde v roce 2007 v průběhu natáčení porodila syna Antonína. To už byla rok vdaná za divadelního režiséra a manažera Petra Kracika. 

Autor: Profimedia

Role sympatických pohodářek

Další seriálové role na sebe nenechaly dlouho čekat. Možná si Terezu pamatujete z Proč bychom se netopili nebo z Ordinace v růžové zahradě, oba seriály natáčela v roce 2009, kdy byly jejímu synovi dva roky. V dalších letech následovala pokračování divácky úspěšných seriálů Pojišťovny štěstí i Ordinace v růžové zahradě, v roce 2013 přišly Cesty domů, a poté seriál Vinaři. Tereza si zahrála i v kriminálním seriálu Temný kraj (2018), nebo naopak v romantickém seriálu Hvězdy nad hlavou (2019). 

Autor: Profimedia

Nejnověji ji můžete vidět v roli sympatické pohodářky, která vaří marmelády v divácky velmi úspěšném seriálu Jedna rodina. Ten právě běží na televizních obrazovkách. Ostatně role sympatických pohodářek a správných matek jí sedí jako ušité na míru, protože přesně takovou ženou do pohody i nepohody Tereza je. 

Bezva ženská v romantických komediích

A co filmy? Poprvé se objevila v komedii Všechno nejlepší z roku 2006, o rok později v úspěšném česko-francouzském dramatu z doby druhé světové války – Paní z Izieu. Obsazována bývá nejčastěji do romantických komedií, například Líbáš jako ďábel (2012), Bezva ženská na krku (2016), Ženy v běhu (2019), Léto s gentlemanem (2019), Po čem muži touží 2 (2022), Nikdy neříkej nikdy (2023) a nejnovější Sladký život (2024). 

Autor: Foto pro Blesk – Lenka Hatašová pro značku Infinite

Kromě toho Tereza Kostková moderuje v rozhlasu i televizi, uvádí galavečery, občas také dabuje. V soukromém životě je dnes podruhé vdaná za Jakuba Nvotu, s nímž ve volném čase ráda cestuje a podniká poutní cesty. 

 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén