Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

Životní cesta Ester Janečkové: Od zdravotní sestřičky a au pair po úspěšnou moderátorku

4. června 2024 | 06:00

Známá moderátorka Pošty pro tebe se díky svému charisma a lidskosti těší přízni diváků už dvacet let od doby, kdy v roce 2004 přišla do České televize, aby moderovala pořad Politikon. V soukromí ji ovšem jeden čas střídala rána za ranou a neměla to vůbec jednoduché. Co jste o neteři slavného spisovatele možná nevěděli?

Dcerou uznávaného divadelníka

Ester Janečková se narodila 15. prosince 1972 Marii Rút Křížkové a Otovi Ornestovi. Rodiče, mezi kterými byl věkový rozdíl 23 let, a kteří oba podepsali Chartu 77, nebyli sezdaní, Ester byla jejich nemanželským dítětem. Matka byla dokonce mluvčí této protikomunistické československé občanské iniciativy, otec byl zase uznávaným divadelníkem. Zajímavostí je, že byl starším bratrem slavného básníka Jiřího Ortena. I přes umělecké geny však Ester nejdříve vystudovala střední zdravotnickou školu.

Autor: ČSFD / Česká televize

Zkušenosti s prací sestřičky i au pair

Už během studijní praxe se v roce 1989 setkala s režisérkou Helenou Třeštíkovou. Ta v dokumentu Sestřičky sledovala příběhy šesti studentek a Ester byla jednou z nich. Protože ale Třeštíkovou výrazně zaujala, stala se spolu s jednou další spolužačkou ještě hrdinkou dalšího snímku o jejím životě. Po skončení školy odjela na půl roku do Anglie, kde pracovala jako au pair.

Autor: ČSFD / Česká televize

Po návratu se stala externí spolupracovnicí Českého rozhlasu, což postupně odstartovalo její pozdější kariéru. V roce 1992 se dostala na DAMU, kde začala studovat nejprve režii a později změnila svůj studijní obor na herecký. Titul magistry umění získala v roce 1997. Už během studia účinkovala jako herečka v Divadle na zábradlí.

Měla mít sestru, ale jen chvíli…

Ne všichni vědí, že Ester nemusela být jediným společným dítětem svých rodičů, ale měla mít sestru. Ovšem jen chvíli. Když jí bylo 16 let, její rodiče usilovali o adopci dvouleté romské holčičky Míši. Když ale po roce hostinské péče požádali o pěstounskou péči dívky, vrátila se zrovna její biologická matka z vězení a cesta k adopci byla ukončená. Podle všeho nikdo nevěděl, jaký měl být následně její další osud. Ester tak zůstali pouze dva starší nevlastní sourozenci od otce a dva z matčiny strany.

V soukromí si prošla peklem

I když je známá moderátorka na obrazovce vždy chápavá, laskavá a usměvavá, její soukromí bohužel už občas tak pozitivní nebylo. A svůj pověstný charismatický úsměv pod vlivem tragických událostí často ztrácela. V roce 2010 přišla Ester na to, že má její manžel, se kterým je od dob studií, milenecký poměr. Jejich manželstvím, ze kterého do té doby vzešli dnes již dva dospělí synové Kryštof a Cyril, to silně otřáslo. Vše došlo tak daleko, že se nakonec v roce 2010 na čas dvojice rozešla. Ester si také našla jinou známost a nějaký čas nic nenaznačovalo, že by se ti dva k sobě měli vrátit.

Autor: ČSFD / Česká televize

To se ale nakonec stalo a Ester se ke Zdeňkovi po určité době opravdu vrátila. Narušená důvěra ovšem nebylo to jediné, co jejich partnerský vztah vážně poznamenalo. Poté, co se dali znovu dohromady, se manželům narodila dcera Sára. Jenže když se jim podařilo počít ještě čtvrté dítko, a mělo jít o další holčičku, přišla rána osudu. Ester, která to podle všeho vytušila dříve, než jí to lékaři potvrdili, o miminko přišla. Známá moderátorka na ultrazvukovém vyšetření zjistila, že dcerka krvácí z placenty a přestalo jí tlouct srdíčko.

„Prvních 14 dní bylo, jako bych byla někde za sklem, jako by mi to furt nedocházelo. A někdy zhruba po těch 14 dnech to sklo puklo a došlo mi to v plné síle. Přestože vnitřně vím, že to musíme přijmout a že to tak mělo být, že věci se nedějí náhodou - opravdu věřím tomu, že je s námi a že se má dobře, tak přesto mi strašně chybí. Holt asi Amálka měla ten život mít na tom světě tak krátkej,“ popisovala herečka, která je katoličkou, v dokumentu Ester z roku 2021 režisérky Heleny Třeštíkové své nejtěžší chvíle. 

Autor: Profimedia

Další osudová rána

Jen rok po ztrátě nejmladší dcerky, zasáhla Ester další krutá zpráva. Její čtrnáctiletý synovec spáchal sebevraždu kvůli odlišné orientaci. Údajně ho trápilo nepřijetí a odsuzující chování okolí. Právě tato tragická událost přiměla empatickou moderátorku k činu. Sama v roce 2014 založila online poradnu pro jedince s podobnými problémy s názvem S barvou ven, jejíž je patronkou. Usiluje tím o to, aby se kvůli stále přetrvávající netoleranci ve společnosti necítili jedinci s homosexuální orientací odmítáni a odsunováni na okraj společnosti a k podobným případům už nedocházelo.

Kromě toho ale Ester spolupracuje i s dalšími charitativními organizacemi, například s Židovskou obcí, Člověkem v tísni a Eduinem. Sama se později rozhodla také pro studium psychoterapie, aby mohla co nejefektivněji pomáhat lidem kolem sebe.

Kde je možné ji dnes zahlédnout?

Kromě zmiňovaných dokumentů a pořadu Pošta pro tebe můžete Ester zahlédnout v magazínu České televize Sama doma, který ČT vysílá pravidelně od roku 2005. Věřící Ester pravidelně moderuje také Adventní koncerty.

Autor: ČSFD / Česká televize

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén