Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Přišla na pódium bosky a zvítězila. Znáte příběh Alžběty Štrkulové, první československé Miss?

22. května 2024 | 05:00

Málokdo ví, že úplně první vítězka soutěže krásy byla u nás už v roce 1967 Alžběta Štrkulová. Každý si totiž první československou Miss spojuje spíše s Ivanou Christovou, která zvítězila až po revoluci v roce 1989. Soutěže krásy se ale u nás na pár let pořádaly už od roku 1967, dokud je režim zase na dalších dvacet let nezakázal. A na první Miss Československa čekaly i další úspěchy! Co o této slovenské krásce víme? Jaká byla Alžběta Štrkulová a čím zaujala porotu i diváky?

Skromná a bosá tanečnice ze Slovenska

Košická rodačka a krásná brunetka měla necelých 22 let, když dne 26. června 1967 přijela do Ostravy na finále u nás poprvé pořádané soutěže Miss Československo. Do té doby se konaly soutěže jiné, například o rok dříve přehlídka ženské krásy nazvaná Dívka roku 1966.

Autor: Profimedia

Alžběta Štrkulová s dolíčky ve tvářích tehdy zaujala svým pohledným obličejem a mírami 96-64-98 při výšce 168 cm a váze 58 kg. Tehdy nebylo vůbec potřeba, aby byla dívka vysoká a extrémně štíhlá, nebyla to žádná modelka, ale milá hlasatelka a zdatná tanečnice, která všechny okouzlila svých cikánským tancem. 

Plavky na promenádu si ušila sama

Alžběta, řečená Betka, odmalička tancovala ve folklorním souboru Čarnica. A protože některé dívky, které se do soutěže krásy přihlásily, nepřišly, pořadatelé požádali tři tanečnice souboru, aby je nahradily. Tato „náhoda” způsobila, že se Betka proslavila. Na pódium přišla bosa, protože nesehnala vhodné boty.

Autor: Profimedia

„Před publikum jsem šla bosa, protože pro mě neměli boty vhodné velikosti. Navzdory tomu jsem krajské kolo vyhrála, můj další život to ale nijak zvlášť neovlivnilo,“ vzpomínala skromně s odstupem času. Kromě svého cikánského tance musela předvést i promenádu v plavkách, které si na celostátní kolo ušila sama. 

Páté místo na Miss World z 55 účastnic

Krásné zážitky a další velké úspěchy košické rodačky Betky jí ale v témže roce přinesla také účast na Miss World v Londýně, kde ve velké konkurenci dívek skončila na pátém místě, a to z celkového počtu 55 soutěžících!

Autor: Aukro.cz

Soutěž Miss u nás dlouho nevydržela, po třech letech byla na dalších dvacet let tehdejším režimem zakázána. O to větší štěstí Alžběta Štrkulová měla, když se díky svobodnějšímu ovzduší v roce 1967 proslavila a stala nezapomenutelnou. 

Oceňovaná hlasatelka a herečka

A jaká byla její profese? Alžběta Štrkulová vystudovala Přírodovědeckou fakultu v Košicích a už ve svých necelých 18 letech působila jako občasná externí hlasatelka košického studia poté, co vyhrála konkurz. Jako tanečnice v souboru se nestyděla a šla si za svým.

Autor: Profimedia

Poté, co se proslavila jako Miss, začala být vyhledávaná a obsazována v televizi, zahrála si v několika filmech, například Tri dcéry (1967) a Traja svedkovia (1968) nebo v adaptaci Turgeněvovy literární předlohy Jarní vody, dále třeba účinkovala v televizních inscenacích jako Pomsta staré dámy (1968) a několika dalších. V roce 1975 úspěšně odmoderovala silvestrovskou estrádu Silvestr na Silvestru, která byla poprvé natáčena barevně. Za svojí skvělou práci pro televizi získala cenu Zlatý krokodýl. 

Své soukromí si střeží

I když její filmová kariéra záhy skončila, zůstala úspěšnou televizní hlasatelkou, vdala se a porodila dva syny. V 90. letech podnikala, v roce 1997 dokonce uváděla na Havaji světové finále soutěže Miss Universe. Nějakou dobu žila v USA, kde natočila i několik reportáží pro slovenskou televizní stanici. Pamětníci o ní vždy mluvili hezky. Ač slavná, zůstala skromná a nezpychla, své soukromí si střeží a stále je elegantní a krásná. Letos slaví 79. narozeniny.

Autor: Profimedia

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén