Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dívka se narodila ve vězení. Nepoddala se krutému osudu a dostala se až na Harvard!

12. června 2023 | 06:00

Ne každý má to štěstí, že se narodí do šťastné a spokojené rodiny. Své o tom ví i mladá dívka Aurora Sky Castner, která se své matce narodila přímo ve vězení. S počáteční nepřízní osudu se však rozhodla bojovat a dnes je velice úspěšnou studentkou. Jak se jí to podařilo?

Narodila se ve vězení, jako malá se často stěhovala

S Aurorou se v dětství život rozhodně nemazlil. Narodila se přímo ve vězení Galveston County Jail. Měla ale štěstí, že se jí ujal její otec, který se dívku rozhodl vychovávat jako otec samoživitel. Její matka se ani po propuštění z věznice ke své dceři příliš neměla a nechtěla patřit do jejího života. Všechny povinnosti tedy zůstaly na Aurořině otci. S otcem se pak během dětství několikrát stěhovala.

VIDEO: Podívejte se na dojemný příběh hasiče, který adoptoval zachráněnou dívenku.

Video se připravuje ...
Hasič adoptoval dcerku, kterou odrodil při zásahu • VIDEO: Facebook_Woman'sDay

Učitelé rozpoznali Aurořin talent

Aurora měla štěstí, že nebyla svým učitelům lhostejná. Ti si během jejího studia na základní škole povšimli jejího velkého talentu a potenciálu ke studiu. Navrhli jí proto, aby se obrátila na program s názvem CISD Project Mentor, který poskytuje poradenství mladistvým. V programu jde především o propojení dobrovolníků se studenty a jejich vzájemnou pomoc. Aurořinou mentorkou a zároveň vzorem se tak stala Mona Hamby, která souhlasila, že se stane její oporou. „Dostala jsem o ní papír. Její hrdinkou byla podle něj Rosa Parks. Její oblíbené jídlo bylo tacos od Dairy Queen a ráda četla. Pomyslela jsem si, že půjde o bystrou malou dívku. Ten papír mám dodnes,“ uvedla později Mona. Aurora se rozhodla svěřit se své nové mentorce se svým strastiplným dětstvím. Té bylo hned jasné, že bude potřebovat podat pomocnou ruku ve více oblastech než jen ve svém vzdělávání.

Mona se rozhodla, že se s dívkou podělí o zkušenosti z osobního života a bude jí poskytovat tolik potřebné rady, aby jí alespoň trochu usnadnila život. Radila jí s výběrem brýlí i s vhodným profesionálním účesem od kadeřnice. Kromě toho se ve spolupráci s místními zubaři a vedoucími tamní komunity rozhodla dívce umožnit získat zubařskou péči, ale i provádět dětské aktivity, jako je tábor. „Všeho, co mě Mona naučila, si moc cením. Stejně jako všeho, čím jsem si prošla před Monou, bylo to pro mě a můj budoucí život velice cenné,“ vyjádřila svůj vděk Aurora. Na střední škole pak teenagerka odmaturovala jako nejlepší ze třídy a zároveň jako třetí nejúspěšnější studentka Conroeovy střední školy.

Prohlídka kampusu na Harvardu Auroře učarovala

Když v březnu roku 2022 vzala Mona společně se svým manželem Randym Auroru na prohlídku kampusu Harvardovy univerzity, nemohli si nevšimnout jejího nadšení. „Po prohlídce jsem si všimla, jak její láska ke škole zesílila,“ popsala Mona Aurořinu touhu po studiu. Jak se později ukázalo, nebyl to vůbec marný výlet, ale právě naopak. Exkurze do kampusu univerzity Auroru jenom víc utvrdila v jejím přání a rozhodnutí studovat. Když měla dívka později za úkol napsat motivační přijímací esej, rozhodla se pro upřímnost a svůj původ nijak neskrývala.

Narodila jsem se ve vězení,“ stálo hned na začátku odvážného textu. A jak se zdá, jednání bez přetvářky se dívce vyplatilo. Silné vyprávění se dotklo přijímací komise natolik, že se rozhodla dívku přijmout do jedné z nejprestižnějších univerzit na severovýchodě USA.

Aurora chce studovat práva a dává naději ostatním na splnění snů

Aurora, která se nyní připravuje na studium na Harvardu, se snaží všem dokázat, že má na to, být vzornou studentkou. Vybrala si proto náročné studium práv, čímž chce prokázat všem své velké odhodlání. Zároveň tím dává jasně najevo lidem s předsudky, že naše minulost nemusí určovat naši budoucnost a že na splnění velkých snů mají naději všichni. Takže i jedinci pocházející z různých sociálních vrstev a podmínek.

Na to, jak vypadá jedna z nejprestižnějších univerzit USA, se podívejte do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová