Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plus size modelka vyhrála boj s anorexií: Svěřila se fanouškům a boří předsudky

18. května 2023 | 06:00

Modelka Tess Holliday se nedávno rozhodla svěřit se veřejnosti se svými problémy. Šla s kůží na trh a fanouškům přiznala, že se dlouho potýkala s vážnou poruchou příjmu potravy. Jde o atypickou formu mentální anorexie spočívající v nedostatku hodnotné stravy. Jak se jí podařilo vyhrát nad závažnou a okolím mnohdy přehlíženou poruchou?

Modelka Tess Holliday se nezalekla ani možných kritiků a rozhodla se pro naprostou upřímnost na sociálních sítích, aby motivovala i ostatní k boji s touto nevyzpytatelnou nemocí. Tohle vzkázala odhodlaná žena některým komentujícím na sociálních sítích, kteří si mysleli, že vážným přiznáním modelka pouze usiluje o více pozornosti!

Problémy s příjmem potravy trpí hodně lidí

Problém s příjmem potravy mívá čím dál více lidí. Na celém světě některou z těchto poruch trpí podle statistiky kolem devíti procent lidí. Na vině jsou především nedosažitelné idoly krásy v čele se snahou o extrémně štíhlou postavu, což u řady lidí vede až k duševním poruchám spočívajícím v odmítání jídla a potřebných živin. Zejména modelky jsou pak k takovým potížím nejnáchylnější.

VIDEO: Video boří mýty o boubelkách. Jaké? Podívejte se:

Tess byla diagnostikována atypická mentální anorexie

Modelka Tess Holliday se svým fanouškům v roce 2021 konečně rozhodla říct pravdu o svých potížích s jídlem. I když tomu zrovna ne všichni chtěli uvěřit, protože patří mezi plus size modelky, které nezřídka čelí určitému typu předsudků od běžných lidí, rozhodla se supermodelka rozpovídat se o tom, co se jí přihodilo. „Jsem anorektička a uzdravuji se. Konečně se mohu postarat o své tělo, které jsem celý život trestala, a jsem konečně svobodná,“ uvedla modelka na svém Twitteru. Dala tím jasně najevo, že začala pracovat na své sebedůvěře a všech dalších okolnostech, které stály za její atypickou mentální anorexií.

Obvinění z předstírání a nedůvěřiví fanoušci

Aby toho nebylo málo, po Tessině přiznání následovala vlna nedůvěřivých zlých komentářů. Někteří uživatelé modelku začali obviňovat z toho, že si své problémy pouze vymýšlí, protože jí jde především o to, aby si získala pozornost okolí. I na takové reakce ovšem byla připravená. „Smála jsem se, protože vím, že to není pravda, ale tak to svědčí o tom, jak velký problém to je,“ reagovala Tess. Svým odhalením zároveň poukázala na velký společenský nedostatek znalostí a na množství lidí, kteří nemoci, jako je anorexie, neustále podceňují.

K osvětě přispívá upřímnost modelky

Tess přispívá k osvětě o mentální anorexii především tím, že o své nemoci dokáže otevřeně mluvit se svým okolím. Jak vyprávěla, byly dny, kdy se málem všechno rozhodla vzdát, protože čelila velkým psychickým potížím. „Dnes jsem nejedla. Je 11 hodin, vypila jsem 2 doušky kávy a je mi špatně. Bylo to extrémně těžké pro mé duševní a fyzické zdraví,“ zněl například jeden z modelčiných příspěvků.

Nemoc se často týká nespokojených jedinců

Atypická mentální anorexie je častým jevem u jedinců, kteří se dříve trápili s nadváhou, v důsledku čehož se nakonec upnuli k nezdravé snaze zhubnout. Nejčastěji se takoví jedinci trýzní tím, že si odpírají veškeré jídlo a nadměrně často cvičí. Drastické diety a přehnaná snaha zhubnout na úkor potřebného příjmu živin a energie ale většinou nepřinášejí kýžené výsledky, ba právě naopak. Vedou k jojo efektu a zvýšenému nabírání kil kvůli stresu a nedostatku energie. Tess tak patřila mezi tyto oběti, jež podlehly negativnímu trendu přizpůsobit se nerealistickým ideálům krásy.

Modelka Tess Holliday bojuje proti předsudkům ohledně váhy a poruch příjmu potravy
Autor: Instagram Tess Holliday

Stigma atypické anorexie

V souvislosti s poruchou příjmu potravy poukázala modelka ještě na jeden zásadní problém. O její diagnóze se totiž často předpokládá, že se týká především extrémně štíhlých lidí. U těch, kteří jsou naopak obézní, se proto až do současnosti používal zvláštní přívlastek atypická. Ani s tím ale Tess nesouhlasí a přála by si, aby do budoucna přestala být mentální anorexie rozdělována podle toho, kdo jí trpí, protože se může týkat doslova každého nehledě na typ postavy. Modelka svým fanouškům doporučila také organizace, na které se podle ní mohou bez obav obrátit všichni, kdo jsou ve stejné situaci.

Problém vidí v pochybení zdravotnictví

Během svého boje s atypickou mentální anorexií musela Tess nesčetněkrát čelit negativním komentářům a psychickým útokům. A i když to pro ni nebylo snadné, zůstala navzdory nim silná a odhodlaná. „Zotavování je pro mě náročné. Připomínám si, že na mých pocitech záleží, chodím na terapie. Pomohlo mi o tom mluvit.“ Podle modelky je potřeba více dbát na informovanost společnosti a je dobré soustředit zájem také na psychiku dotčených jedinců, kteří se potýkají s obezitou. Pochybení vidí i na straně zdravotnického systému, který se staví hůř k lidem s nadváhou.

Modelka odstartovala plus size revoluci

Jak se ukázalo, usilovná snaha modelky o přijetí lidí větších velikostí přinesla své ovoce. Jeden z největších obchodních řetězců s oblečením H&M díky ní dokonce přidal další dostupné velikosti, čímž podpořil diverzitu a dostupnější módu pro všechny, o což se Tess ve velké míře zasazuje. Sama modelka tento krok uvítala a zdůraznila, že jde o podstatné gesto pro pozitivní změnu zaběhnutých stereotypů. Ve snaze o podporování odlišností a přijetí vlastního těla takového, jaké je, není Tess zdaleka jedinou celebritou. Mezi další známé propagátorky přijímání vlastního těla patří například modelka Ashley Graham, zpěvačka Demi Lovato nebo herečka Anne Hathaway.

Na fotky odvážné modelky se podívejte do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová