Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soužití s mladším mužem mě nabíjí: 3 ženy promluvily, jak jim vztah se zajíčkem změnil život

19. března 2023 | 06:00

Říká se, že vztahy s mladšími muži nemají budoucnost. Ovšem je tomu opravdu tak? Proč do nich některé ženy vstupují? Tohle jsou příběhy čtenářek, které našly odvahu jít do vztahu se zajíčkem.

On:A proč ti to připadá jako nesmysl?Já:Protože mám syna jen o rok mladšího, než jsi ty. Protože chci normální vztah…On:Já chci taky normální vztah. A je mi úplně jedno, že jsi o dva roky starší než moje máma.“ Nakonec jsme na to rande šli. A od té doby jsme spolu. Už tři roky. Dost neskutečné tři roky. „Až vám někdo bude říkat, že něco nejde, že to nedává smysl nebo že je pozdě, tak mu nevěřte. Nic není nemožné, na nic není pozdě. A jestli to má smysl, je jen na vás.“ Tenhle status Dariny na sociálních sítích nás přivedl na téma, které dnes otevíráme. Oslovily jsme právě Darinu, Janu a Zuzanu. Každá má zkušenost se vztahem s mladším mužem. Všechny tři v takovém vztahu právě jsou, proto nám mohly odpovědět ohledně úskalí, budoucnosti i toho, jak se jim spolu žije.

JANA (48): PARŤÁK, O KTERÉM JSEM ANI NESNILA

Mezi Janou (48) a jejím přítelem Jakubem (30) je věkový rozdíl 18 let. Spolu jsou už 6,5 roku. „Seznámili jsme se na divadelním festivalu, kam roky pravidelně jezdím. Znala jsem ho od vidění už pár let, patřil ke spřátelené divadelní partě a hrál pěkně na kytaru, tak jsem si ho všimla, ale logicky jsem mu nevěnovala pozornost. Vypadal jako dítě a já byla v té době v dlouhodobém vztahu.

Jak jednoduše druhému vyjádřit lásku? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
12 jednoduchých způsobů, jak vyjádřit lásku • VIDEO: Youtube/BPŽ

Kdy to zajiskřilo?

To osudné léto jsem byla čerstvě po rozchodu a festival jsem si moc neužívala. On tak nějak na mě pořád koukal od protějšího stolu. Myslela jsem, že by se rád připojil k našim muzikantům, tak jsem ho pozvala k našemu stolu. No a on koukal dál, až jsme se dali do řeči, a byl z toho krásný vášnivý flirt.

Bylo hned jasné, že to bude něco víc?

Nic jsem od toho nečekala, ale řekla jsem si, proč si léto neužít. Byla jsem zakoukaná, a věkový rozdíl jsem proto moc neřešila. Popravdě jsem si myslela, že je Kuba podle vzhledu o trošku starší… Po festivalu se ale pořád ozýval, přijel za mnou do Prahy a nakonec přišel s tím, že se přestěhuje. Primárně za prací, ale kvůli mně samozřejmě taky. Zpočátku jsem byla ostražitá, nechtěla jsem, aby u mě bydlel, přišlo mi to divný, tak jsem mu pomohla sehnat podnájem. Jenže měsíce ubíhaly a on byl stejně část týdne u mě, bylo mi s ním prostě fajn, a tak jsme se nakonec sestěhovali.

Neměla jste obavy z takového vztahu?

Samozřejmě jsem věkový rozdíl řešila, je opravdu velký. Ale stát se může přece cokoli a počítat s tím, že spolu nezestárneme, je třeba v každém vztahu bez ohledu na věkový rozdíl. Ostatně, předešlý věkově příhodný dlouholetý partner, se kterým jsem si myslela, že zestárnu, mě vyměnil za o 12 let mladší děvče, takže asi tak.

Má takový vztah nějaká úskalí?

Samozřejmě má, ne všichni ve vašem okolí to asi budou brát bez předsudků, ale my měli štěstí a naše rodiny a nejbližší přátelé to vzali úplně normálně. Trochu si z nás utahovali, asi si o tom šuškali, ale pak si zvykli. Naštěstí mám dobrou genovou výbavu a věk mi nikdo nevěří. Kuba zase působí vyzrálejším dojmem, tak jsme se vzájemně dorovnali.

Jak vidíte společnou budoucnost?

Plánujeme ji jako většina párů, asi do nejbližší dovolené. Ano, přáli bychom si mít rodinu, ale když se nezadaří děti vlastní, třeba se postaráme o cizí, uvidíme. A za mě naše soužití určitě předčilo očekávání. Našla jsem v Kubovi životního parťáka, o kterém jsem ani nesnila. Asi jsem v krásnějším a harmoničtějším vztahu nikdy předtím nežila.

Darina (52): NEMĚLA JSEM ŽÁDNÁ VELKÁ OČEKÁVÁNÍ

Darina (52) žije ve vztahu s mladším Danielem (29) už 3 roky. Dělí je od sebe vysoký věkový rozdíl 23 let. „Seznámili jsme se na internetové seznamce. V běžném životě bychom se nejspíš nepotkali, a pokud ano, jen těžko by z toho něco bylo. Dan byl velmi zdvořilý a důsledný, měsíc jsem mu odpovídala, že je náš vztah nesmysl. Nakonec jsem s ním na rande šla, a dobře jsem udělala,“ vypráví Darina.

Neměla jste obavy z takového vztahu?

Spíš jsem ze začátku přemýšlela nad tím, jak je možné, že nám to funguje. Teď už to neřeším.

Předčilo soužití očekávání?

Žádná očekávání jsem neměla, prostě to přišlo. Nejtěžší bylo dovolit si něco, co na první pohled nedávalo smysl.

Má takový vztah nějaká úskalí?

Jako jakýkoli jiný vztah. Jen si musíte připustit, že spolu nejspíš nezestárnete a zcela určitě nebudete mít děti. To ale neznamená, že by takový vztah měl menší hodnotu. Loni v červnu jsme spolu navíc začali pracovat, otevřeli jsme v Českém Krumlově bistro Topinka. Měla jsem velké obavy, co to s naším vztahem udělá. A ono ho to ještě prohloubilo, společný projekt nás víc spojil.

Jak vidíte společnou budoucnost?

Naučila jsem se moc neplánovat a žít tady a teď. Právě díky vztahu s mladším mužem.

Zuzana (45): PETR SE O MĚ HEZKY STARÁ

Zuzana (45) je s o 10 let mladším Petrem (35) už 10 let. „Potkali jsme se na sportovní akci, kde jsme se učili jezdit na horských kolech. Byl to kurz a mně to moc nešlo. Ale všimla jsem si hezkého kluka, který na tom létal skvěle. Měl můj obdiv, to však bylo všechno. Po tomhle víkendu jsme se rozloučili jako všichni ostatní.

Kdy to zajiskřilo?

Až asi o půl roku později. Po akci si mě našel na sociálních sítích a začal mi psát. A psali jsme si dlouho. Pak jsme se znovu potkali na závodech. Když skončily, přišel za mnou a pozval mě na rande na Petřín. Takové klišé. Moc se mi do toho nechtělo, měla jsem vztah. Jenže ten už trval dlouho a nikam nevedl, tak jsem kývla. A zažila úplnou pohádku. Bylo léto, seděli jsme na dece, on donesl jahody a bublinky a vyprávěli jsme si… Skončili jsme až hodně pozdě večer, romanticky ruku v ruce.

Neměla jste obavy z takového vztahu?

Měla, ale jak jsme se sbližovali, začala jsem mít pocit, že zase žiju. Dlouhodobý vztah jsem ukončila a sestěhovali jsme se k sobě. Nedávala jsem tomu ani půl roku. Ale bylo to tak nádherné, že jsem si řekla, že budu ráda za každý den, kdy budeme spolu. A už je to deset let.

Předčilo soužití očekávání?

Nevěřila jsem tomu a nejmíň rok jsem ho ani nepředstavovala přátelům, natož rodičům.Trochu jsem se styděla. Nakonec mě ale mamka překvapivě podpořila s tím, že si za láskou mám stát a co je komu do toho.

Má takový vztah nějaká úskalí?

Mě to motivuje vypadat dobře, nezlenivět. Ale Petr mě neustále přesvědčuje, že jsem pro něj ta jediná. Navíc se o mě hezky stará, což jsem nikdy předtím nezažila. Okolí si už dávno zvyklo a nikomu to nepřijde divné.

Jak vidíte společnou budoucnost?

Samozřejmě chceme děti, už to jednu chvíli vypadalo, že se nám to podaří, ale nedopadlo to. Takže uvidíme. Každopádně bych neměnila, vůbec mě nezajímají jiní muži, natož ti v mém věku. Petr je vážně skvělý a umí mě rozesmát. A já se směju moc ráda.

V číslech: SEXUÁLNÍ ŽIVOT ČECHŮ

Až 63 % české populace si myslí, že nejčastějším zabijákem vztahů je nudný sexuální život.

U 41 % lidí právě sex hrál významnou roli v jejich rozchodu s partnerem. Nešlo přitom pouze o nevěru, ale také o neuspokojivou kvalitu a nesoulad.

U 24 % rozchodů nehrál sexuální život roli vůbec. „Nespokojenost v oblasti sexu přitom může vést k depresím a frustraci,“ říká Veronika Kubíčková z e-shopu Ruzovyslon.cz, který údaje poskytl.

Další zajímavé články a rozhovory najdete v Blesku pro ženy. Můžete si ho pořídit i v elektronické podobě nebo formou předplatného přímo ZDE!

Autor: Blanka Kubíčková