Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivý stalking, ze kterého mrazí, můžete zažít i vy. Víme, jak se mu ubránit!

stalking
13. listopadu 2022 | 06:00

Může to potkat každou z nás. Nejdřív vám chodí dotěrné zprávy. Když nereagujete, tak i výhrůžky. Nenechte si to líbit!

"Už několik měsíců mě otravuje chlap, pro kterého ne není odpověď. Kontaktuje mě na všech možných kanálech, snaží se o osobní setkání a jeho zprávy jsou stále nepříjemnější. Poté, co nepomohla ani moje snaha o ukončení komunikace s tím, že nemám zájem a opravdu je mi to proti srsti, jsem ho blokla všude, kde to šlo, a tak pokračuje na veřejném profilu naší kapely. Blokla bych ho i tam, neodpovídám, protože vím, že pozornost je přesně to, co on chce, ale na druhou stranu si říkám, zda je tohle řešení,“ svěřila se jedna kamarádka na Facebooku. Měla by to přejít v tichosti, nebo se naopak ozvat a postavit se za sebe?

Neignorujte to!

Z toho, co jí dotyčný psal, bylo zjevné, že už jde o stalking. Jde o nebezpečné pronásledování a obtěžování, kdy dotyčný začal přitvrzovat poté, co se nedočkal její reakce. Navíc hrozilo, že to jen u dopisování nezůstane, vydíral ji totiž také tím, že si pro ni osobně přijede, když nebude odpovídat na jeho zprávy. I když svou návštěvu (zatím) neuskutečnil, neměla by takové chování rozhodně jen tak ignorovat.

Podle závažnosti stalkingu je možné žádat o ochranu v rámci civilního řízení (žádat zákaz přiblížení a kontaktu), řešit věc v rámci přestupkového řízení nebo v rámci řízení trestního. V nejzávažnějších případech může Policie ČR poskytnout oběti krátkodobou ochranu nebo uložit pachateli již v průběhu řízení zákaz oběť jakkoli kontaktovat,“ říká JUDr. Lucie Albrechtová z Bílého kruhu bezpečí, který poskytuje pomoc obětem a svědkům trestných činů, a dodává: „Pokud pachatel vyhrožuje oběti ublížením na zdraví nebo jinou obdobnou újmou, je třeba se neprodleně obrátit na Policii ČR. Totéž platí v situaci, kdy pachatel sice nevyhrožuje přímo, ale v oběti jeho chování vyvolává strach.“

Jak se zachovat?

Kamarádka řešila nejen, jestli už to má oznámit na policii, ale také, jak ke stalkerovi přistupovat. „Při stalkingu je nezbytně nutné dodržet strategii takzvané nulové reakce. Pronásledovateli je třeba jasně sdělit, že další kontakt je nežádoucí a že se nedočká odpovědi. Toto je třeba říct jednou a už to neopakovat. To, čeho chce pachatel dosáhnout, je totiž právě reakce oběti. Pokud se reakce dočká, bude pokračovat tak dlouho, dokud nedosáhne další reakce. Zjednodušeně řečeno, pokud pachatel napíše 100 zpráv a oběť odpoví na 101., může si být jistá, že pachatel pošle dalších 100 zpráv. Už si totiž ověřil, že to povede k cíli a oběť odpoví. Pokud reakce nepřijde nikdy, existuje šance, že pachatel svou snahu vzdá. Platí tedy neodpovídat, nereagovat, ignorovat. Na pachatele nemluvit, nic mu nevysvětlovat. V žádném případě nepřistoupit na osobní schůzku, to může být velmi nebezpečné! Je třeba informovat blízké osoby a zaměstnavatele a požádat je, aby s pachatelem nekomunikovali a nepouštěli ho do blízkosti oběti (například na pracovišti informovat vrátnici),“ radí právnička.

Sbírejte důkazy

Od začátku shromažďujte důkazy, abyste je v případě potřeby mohla předat Policii České republiky. Žádnou zprávu ani fotku proto nemažte! „Pro policii je vhodné shromáždit všechny doklady o pokusech o kontakt (SMS, volání, e-maily, vzkazy…) a doklad o tom, že oběť pachateli sdělila, že o kontakt nestojí. Samozřejmě také fotografie (poškozených věcí, dárků, nápisů…) a jména svědků, kteří mohou dosvědčit pronásledování. Zcela klíčové je však především připravit si osu všech událostí, vylíčit Policii České republiky, jak se situace od počátku vyvíjela, kdy oběť přestala komunikovat s pachatelem, jak dlouho poté obtěžování pokračovalo a popsat důkladně, proč má oběť z pachatele strach,“ říká JUDr. Lucie Albrechtová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová