Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Třetí dítě porodila doma a maminkám vzkazuje: Radši hekat hodiny v nemocnici než ohrozit dítě!

10. listopadu 2018 | 06:00

Některé dnešní matky jsou přesvědčené, že porod zvládnou jen s pomocí své duly ve vlastním domě. Tato žena sice vlastní dulu měla, ale rodit chtěla v porodnici – stejně jako své dvě starší děti. Rychlost třetího porodu byla ale velmi nečekaná a ona převoz do nemocnice nestihla! Dceru porodila doma na podlaze s asistencí vyděšeného manžela. 

Nichola Joy je matka tří dětí a velmi si zakládá na rodině i zdravém životním stylu. Její předešlé dva porody byly téměř bez komplikací a obě děti se narodily císařským řezem. Nejmladší dcerku chtěla Nichola porodit ve skvělé porodnici za asistence duly a manžela. Je ale trochu paličatá a kontrakce si chtěla prodýchávat do poslední chvíle doma. Jenže třetí porod byl rychlejší než minulé dva a malá chtěla na svět hned!

"Když jsem cítila na záchodě hlavičku mé dcery, věděla jsem, že je pozdě," dodala Nichola. Doma s ní byl jen její manžel, který netrpělivě čekal na příjezd duly. Ta se ale zdržela a všechno zůstalo jen na něm. Svou ženu položil v ložnici na zem a poslouchal každý její pokyn. "Bylo jasné, že do porodnice to nestihnu, a začala jsem tlačit." Nichola sice měla velké obavy, ale věděla, že to musí být rychlé. 

Těsně předtím, než Nichola porodila, přijela její dula a ze všech sil maminku podporovala. Během několika minut se svým křikem holčička ohlásila na světě. Všichni byli rádi, že je v pořádku, a čekali na příjezd sanitky. Nichola silně krvácela a byla i s malou dcerkou převezena do porodnice. "Nečekala jsem, že porodím tak rychle! Vždy to trvalo několik hodin. Teď byla malá venku za tři hodiny poté, co mi praskla voda," ospravedlňuje se teď už spokojená maminka!

Trojnásobná maminka nyní varuje všechny ženy v očekávání, aby se nepřeceňovaly a do porodnice vyrazily včas! "Každý porod probíhá jinak a pokaždé bude trvat jinou dobu. Je lepší být v porodnici brzo a hekat tam hodiny než přijet pozdě, a ohrozit tak svoje miminko!" 

Autor: Adéla Ondroušková