Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Olga Sommerová: Za feminismus jsem zaplatila manželstvím. Sledujte Nej ženy Česka! Nově na Blesku pro ženy!

Video se připravuje ...
22. září 2016 | 06:00

Hrdiny jejích dokumentů jsou známé osobnosti i obyčejní lidé. "Téma feminismu, se kterým mě každý spojuje, mne už teď trochu opustilo," říká česká dokumentaristka a režisérka Olga Sommerová. "Pořád mám ale punc feministky a jsem na to hrdá. Pro mne je to touha po svobodě, spravedlnosti a demokracii mezi mužem a ženou."

"S feminismem jsem vystoupila v době, kdy jsem k tomu měla co říct. Mluvila jsem za generaci, která byla patriarchátem dost svázána. Bylo to mé téma, za které jsem zaplatila i svým manželstvím. Možná kdybych se víc chovala jako ta žena, která je krk a kroutí tou hlavou, tak by to dopadlo jinak. Ale když už jsem jednou chytla to téma, tak jsem do toho šla naplno," říká Olga Sommerová.

Video se připravuje ...
Olga Sommerová: Feminismus už přenechávám mladší generaci. Sledujte Nej ženy Česka!

Téma feminismu ale začala ve své práci pomalu opouštět. "Padl komunismus, což byl velmi patriarchální systém, narodily se mladší ženy a já si uvědomila, že teď je to už jejich boj: starat se o to, jaké mají ženy postavení ve společnosti i v rodině," říká režisérka. Hrdiny jejích dokumentů se staly oběti totalitních režimů, slavné osobnosti jako například Věra Čáslavská nebo Marta Kubišová i obyčejní lidé.

Proč Olga Sommerová nerada mluví o svém dětství a jak ji ovlivnilo v práci? Ve kterých životních rozhodnutích poslechla muže? Jak ji ovlivnili lidé, o kterých točila? Nejen tato témata zazní v rozhovoru v novém projektu Nej ženy Česka. Postupně představíme významné osobnosti z řad kultury, politiky, byznysu nebo sportu. Jaká byla jejich cesta na vrchol kariéry? Co jim pomohlo, co je ovlivnilo a co by udělaly jinak? Sledujte Nej ženy Česka!

Autor: Irena Sládečková
Video se připravuje ...