Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jako malé se jí smáli: Dnes žena s fleky na celém těle dodává sebevědomí ostatním

Tanesha Brown
18. srpna 2016 | 06:00

Dlouhá léta se Tanesha Brown za svůj vzhled styděla. Není se čemu divit, když byla neustále vystavována posměškům okolí. I ta nejsilnější povaha jednoho dne povolí a začne o sobě pochybovat. Dnes však matka tří dětí se svým sebevědomím nemá problém a snaží se přesvědčit i další ženy, že krása je prostě někde jinde. 

Tanesha se narodila s tmavou pletí, ale v pěti letech jí lékaři diagnostikovali nemoc vitiligo. Při ní dochází ke ztrátě kožních buněk, které tvoří pigment. A tak začala, řečeno s trochou nadsázky, blednout. "Tehdy jsem si nepřipadala, že bych byla nějaká jiná. To přišlo až na střední škole," vzpomíná na své dětství. 

Jsi jiná!

Tanesha Brown se svými sourozenci a tatínkem
Autor: instagram
Tam si najednou uvědomila, že se od svých vrstevníků liší. A oni, jak už to tak u puberťáků bývá, jí to dávali pořádně najevo. Pro Taneshu to bylo skutečně těžké, snažila se dělat vše pro to, aby se jim vyrovnala a vypadala jako někdo, o kom by oni řekli, že je normální. Velkou část dne trávila maskováním částí pokožky make-upem. Přikrývala jím místa, kde měla fleky. Lidem, které potkávala, se raději nedívala do obličeje, aby s nimi nepřišla do kontaktu. Snažila se být neviditelná. 

"Nechtěla jsem, aby se na mě lidé dívali, a to kvůli tomu, jak vypadám. Byla jsem plachá, nějaká sebejistota mi byla naprosto cizí. Také jsem se snažila vyhnout se případným negativním komentářům," vypráví. Vše se zlomilo až ve dvaceti letech, kdy otěhotněla. Najednou si uvědomila, co jsou v životě skutečně důležité věci. Najednou si uvědomila svou výjimečnost, která nutně nemusí znamenat něco negativního. 

Za trest, nebo za odměnu?
Tanesha Brown
Autor: instagram

Se svým darem (i když pro někoho možná danajským) se srovnala a konečně si začala užívat svůj život. "Přijala jsem konečně sama sebe," říká. Rozhodla se, že všem, zejména všem těm posměváčkům, ukáže, že svých snů může člověk dosáhnout bez ohledu na to, jak vypadá. 

Tanesha původně pracovala jako policistka, později se ale rozhodla, že chce ostatním ženám, ke kterým nebyl život úplně fér, pomoct s dodáním sebevědomí. Ve svém volném čase tak učí tyto ženy, jak provádět nejrůznější životní úkony se sebejistotou – například jak si při onkologické léčbě vázat šátky na hlavu nebo se líčit tak, aby se opět cítily jako ženy. Což bývá často problém u těch, které v důsledku nemoci přijdou třeba o prsa i o vlasy. Spolupracuje tak s American Cancer Society. 

Za její práci se jí dostává mnoha pozitivních reakcí, které ji posouvají dále, které ji motivují a utvrzují v tom, že to, co dělá, je správné. Každá z nás občas potřebuje pomoct najít své ztracené sebevědomí. 

Autor: red