Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřela jí sestra: Tak se rozhodla splnit za ni vše, co v životě nestihla

2. dubna 2016 | 06:00

Před dvěma lety ztratila svou milovanou sestru, dvojče. Bylo jim teprve 21 let. Aby si na ni uchovala vzpomínku, rozhodla se splnit všechna její přání, která si sestra před svou smrtí sepsala. Teď je už téměř na konci a zbývá to poslední: vdát se.

Fotografie z titulní strany knihy "Přání mé sestry."
Autor: Facebook.com
Před dvěma lety si Melissa Tennat dala úkol, že za svou sestru splní všechna její přání. Nicole to totiž už nemohla zvládnout: zemřela na cystickou fibrózu. Seznam svých přání si Nicole napsala pro sebe v době, kdy ještě byla naděje na její vyléčení. Bohužel se ale ukázalo, že její tělo náročnou léčbu nepřežije. Nicole ve svých 21 letech zemřela.

 

"Když jsem se dostala k jejímu seznamu toho, co chtěla v životě udělat a vyzkoušet, byla jsem nejdřív strašně rozzlobená, když jsem si uvědomila, že nedostala šanci," říká Melissa. "Pak jsem si ji ale představila v těch různých situacích a musela jsem se začít usmívat." Melissa se rozhodla, že všechny tyto věci splní alespoň ona, za ni. "Vždycky jsem se cítila vinna za to, že já jsem ta zdravá a ona ne. Tak jsem alespoň takhle mohla být na chvíli tou ženou, kterou chtěla být vždycky ona."

 

Na seznamu Nicole nebyly ovšem jednoduché položky: například "vytvořit světový rekord". S tím si ale sestra poradila, když se i se svou rodinou účastnila v Riverside Muzeu v Glasgow obří akce lidí na kolečkových bruslích. Naučila se kvůli sestře střílet z luku, podívala se na vrchol Eiffelovy věže. Splnila za ni i přání "vyfotit se se třemi celebritami" a "podojit krávu".

Jak se nechat zavřít

Jedním z nejkrásnějších zážitků bylo vidět polární záři v letadle nad Shetlandskými ostrovy. "Letěli jsme ještě s bratrem. Bylo to neuvěřitelné. Oba jsme na Nicole mysleli a oba měli pocit, jako by tam byla s námi," vzpomíná Melissa.

S bratrem
Autor: Facebook.com
"Opravdovým oříškem bylo vymyslet, jak se nechat zatknout, protože na seznamu bylo i dostat se do vězení," vzpomíná Melissa. Nakonec jí pomohl kamarád, který přijel k nim domů v policejním voze a v poutech si ji na chvíli odvedl.

Nyní zbývá splnit poslední přání: vdát se. A to Melissa brzy splní. Sama si také udělala seznam, na který dala mimo jiné dvě pro ni zásadní věci. První je vybrat 10 tisíc liber pro nadaci, která pomáhá lidem se stejným onemocněním, jako měla její sestra. A chtěla by mít s manželem dceru, kterou pojmenuje po sestře Nicole. "Sestřina přání budou brzy splněna a cítím, že je čas nechat ji jít. Ale myslím, že díky tomu, že jsem jí splnila její přání, najde její duše klid a pokoj."

 

Autor: is