Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dojemné! Autistická holčička začala mluvit, až když dostala kočku

17. března 2016 | 06:00

Iris Grase je šest let a nádherně maluje. A také trpí vážnou formou autismu. Děti s touto psychickou poruchou mají problémy s mentálním vývojem. Někdy tedy nezačnou mluvit, mají problémy se sociálním vnímáním, nerozumějí tomu, co se kolem nich děje. Iris má nyní ale novou nejlepší kamarádku, která jí s tím vším pomáhá: Thuly.

Thuly je malá chlupatá potvora. Aspoň tak vidí někteří lidé mainskou mývalí kočku, která se stala nerozlučnou parťačkou šestileté Iris Grase. A vlastně je i jedinou její parťačkou. Iris totiž trpí těžkou formou autismu, své okolí příliš nevnímá a nekomunikuje s ním. Když se u ní příznaky poruch mentálního vývoje objevily, lékaři se obávali, že holčička nikdy nepromluví. 

Roky to tak skutečně bylo. Až do chvíle, kdy Iris rodiče pořídili kočičku Thuly. Dívka, která je nesmírně umělecky nadaná a od tří let kreslí nádherné obrázky krajin, za jaké by se ani Monet nemusel stydět, se najednou proměnila. Ne úplně, ale za ty dva roky, co má svou kočičku, udělala veliké pokroky. 

Sedni, kočičko!
Thuly funguje jako terapie.
Autor: facebook.com

Například začala mluvit. Sice ne plynule, ale dříve se pomocí slov nebyla schopna vůbec vyjadřovat. Jednoho dne ale zcela automaticky řekla: "Sedni, kočičko." Jako by to pro ni bylo naprosto přirozené a vůbec jí to nečinilo problémy. Vztah těch dvou je skutečně neuvěřitelný, až to člověka chytá za srdce.

Nedají bez sebe ani ránu, jsou stále spolu, ať už doma, když Iris maluje a Thuly jí asistuje, nebo na rodinném výletě. Kočka sedí v košíku na kole a oddaně provází svou paničku. Vůbec na kočku je až podezřele přítulná a věrná. Tito tvorové jsou totiž většinou pány nejen sami sobě, ale i lidem. Jenže Thuly je oddaná šestileté holčičce. 

Nejlepší živá terapie

Thuly dává Iris pusu po koupání, protože ví, že je vždycky trochu nevrlá.
Autor: facebook.com
Kočka funguje lépe než jakákoliv terapie. Dívka je najednou mnohem otevřenější vůči celému světu, směje se, se zvířátkem se mazlí, přestože všechny dotyky do té doby odmítala a nepřijímala. "Thuly se k Iris okamžitě přimkla, jako kdyby to cítila. Hned první noc, co jsme ji měli, si k holčičce lehla a spala celou noc po jejím boku," popisuje Irisina maminka. 

Kromě mluvení ale Thuly působí na Iris i jinak skutečně inspirativně. Dívka se do té doby bála vody a každý kontakt s ní jí činil velké problémy. Jeden by předpokládal, že v tomto si budou obě dvě rozumět. Jenže stalo se něco, co nikdo nečekal – Thuly, na rozdíl od jiných koček, vodu miluje a přinutila i Iris, aby se spolu koupaly. 

Thuly pomáhá Iris i při malování, stala se prostě jejím andělem strážným. Člověk nechce myslet na to, co to s holčičkou udělá, až o svého parťáka jednou přijde... 

Video se připravuje ...
Thuly donutila Iris, aby se s ní koupala. • VIDEO: youtube.com