Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čtenářka Vítězslava: Začala jsem běhat, abych se nezbláznila!

Běhání může být i lék, říká skoro šedesátiletá Vítězslava
13. října 2015 | 06:00

"Můj syn se léčí z drogové závislosti," prozrazuje Víťa (58) a vám z té věty přeběhne mráz po zádech. A jak to zvládnout? "Třeba tím, že začnete jako já běhat. Jinak bych musela skončit na práškách nebo v blázinci," na rovinu přiznává.

Tehdy prvně nazula paní Vítězslava kecky a stres a bezmoc šla ze sebe dostat odběhanými kilometry. „Člověk v mé situaci totiž propadne vzteku, se kterým si neví rady. Jediné, co mě napadlo, bylo to, že se stresu zbavím fyzickou aktivitou,“ popisuje Vítězslava, kterou syn připravil nejen o nervy, ale i o peníze. Ale ona se nevzdala. „Postupně jsem začala běhat pravidelně. Jedině pak jsem se totiž cítila dobře.“ 

Věk je jen číslo 

A jestli řešila svůj věk nebo to, jestli na to vůbec má? „Ani náhodou. Co je komu do toho? Ano, potkávala jsem v parku nebo lese mladší holky, ale nenapadlo mě nějak se tím zabývat. Běhání bylo moje vlastní rozhodnutí, které s věkem vůbec nemělo souvislost. Potřebovala jsem se zbavit starostí, a to byl můj způsob.“ A udělala dobře. Ano, pochopitelně byla unavená, občas se jí nechtělo, sem tam ji něco bolelo. „Ale psychicky mi to strašně pomohlo. Cítila jsem se víc a víc dobře, žádné propadání depresím nebo náladám,“ prozrazuje. Byl to zkrátka její lék. 

Běhání může být i lék!
Autor: archiv

Běhá pomalu. No a? 

A běhu úplně propadla – postupně se zlepšovala, zvládala víc, hledala informace, absolvovala běžeckou školu, nechala si udělat osobní plán, jak uběhnout závod na deset kilometrů. Běhá prý pomalu, a její časy tedy nepatří do nějakých výkonnostních tabulek. Jenže se tím vůbec netrápí, dokonce se setkává s lidmi, kteří jí poděkují, že si s ní mohli zaklusat v nenáročném tempu. 

Závody jsou něco jiného 

„Dokonce jsem se za další půlrok odvážila přihlásit se na půlmaraton a začala jsem na něj trénovat,“ vyjmenovává, kam až ji dokázala posunout nepřízeň osudu. Chytila tuhle příležitost za pačesy a za odvahu byla obdarována skvělými zážitky i novými přáteli. „Atmosféra velkých závodů mě totiž nadchla. Vidíte tam spoustu různých lidí, kteří – ať mladí, staří, tencí, tlustí, pomalí – mají radost z toho, že běží, jsou v davu lidí se stejným cílem, a navíc v krásném prostředí, třeba ve staré Praze,“ popisuje Víťa. A dobře ví, že ten pocit patřit do nějaké komunity a mezi lidi, kteří vám fandí, je nejlepší terapií na světě. „Navíc inspirovat ostatní, to je taky paráda!“ směje se Vítězslava.

Video se připravuje ...
Boty základ běhání! Jak si vybrat ty správné? • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: Blanka Kubíčková