Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Děsivá chyba lékařů stála dívku život. Mysleli si, že chce být štíhlá, ona zatím umírala na rakovinu

14. června 2015 | 06:00

Byla na prahu dospívání, celý život měla před sebou. Osud jí však nedopřál vychutnat si ho plnými doušky. Její smrt však byla úplně zbytečná. Osmnáctiletá Georgia Marrison zemřela jen proto, že lékaři podcenili její zdravotní problémy. Když pak nakonec rakovinu přece jen diagnostikovali, bylo už na záchranu příliš pozdě.

"Lékaři nemohli být dál od pravdy, když tvrdili, že je anorektička. Georgia milovala jídlo a vypadala vždy zdravě. Je zarážející, že tak dlouho ignorovali varovné příznaky jen proto, že byla teenagerka," říká smutně Joanne Marrison (51), maminka Georgie.

Ta se teď snaží upozornit lékaře i ostatní rodiče, aby věnovali mnohem větší pozornost příznakům rakoviny u dospívajících. Právě rakovina žaludku totiž byla příčinou smrti její osmnáctileté dcery.

První vážnější zdravotní problémy se u Georgie (†18) objevily v květnu 2014, když se učila na zkoušky. Často zvracela, nedokázala v sobě udržet žádné jídlo a celkově se cítila velmi slabá. Za pár týdnů zhubla dvanáct kilo, ani nevěděla jak.

Lékaři tyto symptomy připsali údajné anémii, která měla být důsledkem snahy zůstat štíhlá. "Znám tyhle osmnáctky. Všechny chtějí být hubené jako tyčka," řekl jeden z nich.



"Opravdu mě to zarazilo, protože ji ani pořádně nevyšetřil. Ani se na ni nepodíval, a už znal diagnózu. Ještě několikrát jsem pak s dcerou zašla k obvodnímu lékaři a ten pokaždé tvrdil, že je to těžká anémie," řekla zdrcená matka Joanne britskému deníku Metro.

Pravda však byla mnohem neúprosnější. V den, kdy měla Georgia nastoupit na univerzitu v Sheffieldu, se dozvěděla, že trpí agresivní formou rakoviny žaludku. Kromě toho se už rakovinotvorné buňky rozbujely i v oku a ve vaječnících.

Dívka navíc onemocněla meningitidou, což je vedlejší účinek rakoviny. Doktoři ale diagnózu odhalili příliš pozdě. O dva měsíce později už byla mrtvá. Ještě před smrtí si však stihla splnit svůj velký sen, kterým bylo setkat se se zpěvákem Paolem Nutinim. Ten jí daroval kytarové trsátko, se kterým byla pohřbena.