Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šokující chyba lékaře! Žena má popálené celé tělo, poslechla jen radu specialisty

1. září 2015 | 06:00

Několik dnů se pohybovala na hraně života a smrti. Mladá maminka tří dětí totiž utrpěla popáleniny na 98 procentech těla. Zázračný recept, který jí poradil odborný lékař, jí měl pomoci vyřešit problém s kožním ekzémem. Místo toho jí ale zničil život.

"Vzpomínám si na to, jako kdyby to bylo včera. Když mi ten doktor řekl, že si mám do vany přidat šálek bělidla, vůbec se mi to nezdálo. Jde přece o silnou chemikálii," říká devětadvacetiletá Sarah Cole z australského městečka Dapto ležícího nedaleko Sydney.

"Snažila jsem se mu odporovat a odpověděla jsem, že si nic takového v žádném případě do koupele nedám, že to bude šíleně pálit. On mi ale oponoval a tvrdil mně i mé mamince, že to musíme vyzkoušet. Prý se není čeho bát, jde o běžně používanou terapii," dodává mladá žena.

Ta tedy nakonec lékaři uvěřila. Šlo totiž o kožního specialistu, který by měl mít zkušenosti. A protože se chtěla nepříjemného ekzému, který jí ztrpčoval život, zbavit, rozhodla se – i přes počáteční nedůvěru – jeho neobvyklou radu vyzkoušet.

Sarah po doporučení lékaře skončila s popáleninami na 98 % těla.
Autor: reprofoto Facebook, Instagram

Když si večer bělidlo do horké koupele nalila, byla příjemně překvapená. Oproti očekávání jí totiž tělo vůbec nepálilo. Když se pak ráno probudila, cítila na kůži jen jemné bodání a mravenčení. Nic nenaznačovalo, že by něco mohlo být v nepořádku.

Šok však přišel za dva dny. Její tělo začal ovládat nezvladatelný třes, nemohla chodit, dokonce ani mluvit. Partner Ricky ji proto okamžitě odvezl do nemocnice.

Tam se během několika hodin její zdravotní stav ještě zhoršil. Po celém těle se objevily puchýře, spáleniny měla Sarah na neuvěřitelných 98 procentech těla. Vypadalo to, že její organismus takovou zátěž nezvládne.

Její tělo teď hyzdí nepěkné jizvy.
Autor: reprofoto Facebook, Instagram

Stav pacientky byl natolik vážný, že se její rodiče pomalu začali připravovat na pohřeb. Naštěstí to Sarah nakonec zvládla. Strávila dva týdny na jednotce intenzivní péče a pak ji převezli na popáleninové oddělení. Přestože se fyzicky již zcela zotavila, stále má velké emocionální a psychické problémy.

"Jsem zjizvená doslova od hlavy až k patě. Po celém těle mám obrovské množství hrozných jizev, některé jsou menší, jiné opravdu velké. Snažím se je řešit, ale stejně se jich už nikdy nezbavím," říká zoufalá Sarah.

Ta je navíc jako matka tří dětí ve velmi tíživé finanční situaci. Rodinný přítel jí proto vytvořil profil na webových stránkách, kde se lidé právě v takových případech navzájem finančně podporují. Chce jí tak pomoci pokrýt některé z nákladů na zdravotní péči, které určitě nebudou malé.