Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je mi 40 a chci ještě jedno dítě. Ale přítel už se na to cítí starý

Starší děti už vyrostly, ale naše čtenářka se ještě cítí na jedno malé dítě. Její nový přítel
4. listopadu 2014 | 06:00

Když se Blanka rozvedla, bylo jejím dvěma dětem kolem deseti let a ona se do nového vztahu zrovna nehnala, rozvod jí dost vyčerpal a nějaký čas nechtěla chlapa ani vidět. Občas si s někým něco málo užila, ale skutečný vztah navázala až loni. Nedávno ve velkém stylu oslavila čtyřicítku a nad všemi dárky jí došlo, že ze všeho nejvíce by chtěla ještě jedno dítě. Jenže narazila. Padesátiletý přítel rozhodně s něčím takovým nepočítá. 

"Tak to ani náhodou. Už jsem se rozmnožil dost!" Takhle prudce zareagoval přítel naší čtenářky na její dotaz, zda by spolu mohli mít dítě. Blanka se k němu osmělila poté, co ve svém okolí zažila hned několik čtyřicetiletých žen, které otěhotněly a bez potíží porodily. "Jenže přítel trvá na svém, i když se mi za první prudkou reakce omluvil. Bude mi padesát, má dvě dávno dospělé dcery a vysvětlil mi, že rozhodně nemá energii na to, aby se zase probouzel v noci kojeneckým pláčem a piplal další malé dítě," píše čtenářka Blanka. 

Ta příteli hned nabídla, že všechen kolotoč kolem mimina obstará sama. Jenže na námitku, že až bude dítě maturovat, bude jí šedesát a jeho otci by bylo ještě o deset více a to že mu nemohou udělat, se toho ani podle ní mnoho říct nedá, "Samozřejmě, říkala jsem, že naše dítě by nebylo jediné, jenže je fakt, že v tu dobu už můžeme být všelijak nemocní a  také zvládnout puberťáka by nejspíše bylo mnohem těžší než ve věku mezi třicítkou a čtyřicítkou," uznává naše čtenářka. 

Mám otěhotnět jakoby náhodou?  

Autor: Shutterstock.com
"Jenže já to dítě moc chci. Nechala jsem se kvůli tomu dokonce vyšetřit a doktor mi potvrdil, že jsem po zdravotní stránce úplně v pořádku, i když může vzhledem k věku chvíli trvat, než přijdu do jiného stavu," líčí Blanka, která je momentálně schopná se rozplakat i při pouhém pomyšlení na své těhotné kamarádky. 

Uvažuje proto dokonce tom, že si přestane hlídat plodné a neplodné dny - jinou antikoncepci nepoužívá - a otěhotní jakoby náhodou. "Vím, je to vůči partnerovi nefér, proto jsem to zatím neudělala, ale pochybuju, že by mě v takovém případě hnal na potrat," vysvětluje. A dodává, že k tomuhle kroku se nakonec přece jen neodhodlá právě proto, že nechce, aby její těhotenství vzbuzovalo nějaké pochybnosti. 

Nebuď hloupá, užívej si toho, že máš zase spoustu času

Autor: Shutterstock
Blanka navíc přiznává, že ne všechny kamarádky jejího věku jsou těhotné nebo těhotenství plánují. 

"Jsou mezi nimi třeba takové, které už mají děti velké jako já, takže s nimi už třeba ani netráví víkendy a o to více třeba cestují. Což vlastně miluju i já," líčí čtenářka, které je jasné, že malé dítě by i kvůli penězům znamenalo, že několik dalších let stráví víceméně zavřená doma. 

Zkusím se smířit s vnoučaty

Půjčte tchýni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, ketrý získáte pro sebe.
Autor: shutterstock.com

Přesto o se svého snu o dalším těhotenství nechce vzdát. Přítele však marně přesvědčuje už skoro rok. Nechce sice moc tlačit na pilu, ale zároveň je jí jasné, že otěhotnět bude čím dál těžší a že pokud by ještě nějaké dítě měla mít, musí to být co nejdříve. 

"Jenže to spíš vypadá, že to už se spíše dočkám vnoučat," začíná být Blanka trochu smířlivá. Přítelova starší dcera, s kterou má Blanka dobrý vztah, se totiž nedávno zmínila o tom, že už má cestování i kariéry právě tak dost a že možná založí rodinu. "To nakonec není tak špatné, myslím, že budu skvělá akční babička, ačkoli vlastní dítě by bylo přece jen něco jiného," uzavřela svůj dopis.