Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čtenářka Zlata: Vlastní dcera mě terorizuje

Šikana v rodině je horší než si dokážete představit.
16. dubna 2014 | 12:00

„Vždycky jsem chtěla spoustu dětí a šťastnou rodinu, děti mám dvě, ale tu rodinu jsem nějak vytvořit nezvládla,“ říká paní Zlata se smutkem v hlase. A není divu, protože její vztah s dcerou rozhodně není procházkou v růžovém sadu.

Nikdy jsem neměla štěstí na muže, s prvním manželem, se kterým mám syna, jsem se rozvedla po deseti letech, druhého se kterým mám dceru, jsem prokoukla, když malé byly dva roky a s tím třetím jsem vydržela celkem šest let. Možná moje neschopnost zajistit dětem tu správnou rodinu, je příčinnou našeho prazvláštního vztahu.

smutek
Autor: Shutterstock.com
Dcera mě šikanuje a já si za to můžu sama

Moje dcera Alice mi celý život dává jasně najevo, že jsem neschopná, ničemu nerozumím a kazím jí život. Když byla malá, křičela na mě, že syna mám raději než ji a já se jí snažila všemožně ukázat, že to tak není. Nikdy to nepochopila nebo spíš nechtěla chápat, moji přehnanou iniciativu vůči Alici pak těžce nesl syn Vladimír. I ten, přestože je mu více jak třicet let, má v sobě zakořeněnou křivdu, že právě on byl méně milovaným dítětem. Přiznávám, že ve výchově dětí jsem se prostě plácala jako ryba na suchu a časté střídání vhodných tatínků, tomu nijak nepomohlo. Byly doby, kdy mi Alice byla schopná dát facku, vynadat mi do krav a nakonec se ve 13-ti letech odstěhovala k mému poslednímu exmanželovi, který jí celé její dětství suploval tatínka. Trpěla jsem jako zvíře, že místo matky dala přednost vlastně cizímu muži, který navíc postupem času začal mít sklony k alkoholismu a depresím. Alice mi tím vehementně naznačovala, že nejsem dobrá matka a měla bych jí to začít vynahrazovat. A tak jsem, aniž bych to dělala úmyslně a vědomky, začala svoji dceru podplácet a uplácet, aby mě měla ráda.

Vzdala se svého autistického syn a nemůže se s tím vyrovnat.
Autor: Shutterstock.com
Nenechá mě žít šťastně

Když Alice dostudovala střední školu, nenašla žádnou práci a jednoho dne se prostě přistěhovala zpět ke mně s tím, že její otčím po ní chce platit nájem a ona na to nemá. Takže prý bude bydlet u mě zadarmo, protože já jsem její matka a musím se o ni postarat. Vůbec ji tehdy nezajímalo, že bydlím s novým přítelem v bytě 1+1, nastěhovala se nám prostě do ložnice a bylo. Asi je každé ženě jasné, že můj vztah v takovém případě neměl dlouhého trvání, Alice dělala vše pro to, aby ji můj partner nesnášel a já ji vehementně bránila. Díky tomu byla hádka na denním pořádku, až mě partner opustil docela. Mohla jsem tak veškerou péči i finanční prostředky soustředit na Alici a to jí plně vyhovovalo. Za poslední čtyři roky se takto odstěhovala a vrátila domů několikrát, ať už se rozešla s přítelem, ztratila práci nebo prostě jen chtěla využít mého pohostinství. A mě kvůli jejímu chování krachl i další vztah a i ten současný měl pěkně namále.

smutek
Autor: Shutterstock.com
Zradila jsem ji

Se svým současným partnerem jsme kvůli Alici málem rozešli několikrát, vždy když se znovu přistěhovala a snažila se ho z mého bytu vyštípat a já ji nedokázala krotit. Na konci loňského roku jsme se s přítelem ale rozhodli, že se chceme vzít a protože jemu zemřela nemocná maminka, o kterou se staral, napadlo nás, že se také přestěhujeme z Prahy do Karlových Varů a začneme tak nějak od nuly. A to byla voda na Alicin mlýn. Křičela na mě, že jsem jí zradila, že jí chci opustit a házela po mě vše, co jí přišlo pod ruku. Nedokázala jsem jí nic říci, jen jsem brečela a prosila, ať toho nechá. Tehdy nasupeně odešla a několik dní se mi neozvala. Já jí naopak celé dny posílala omluvné zprávy a snažila se jí dovolat, až si konečně nechala říci a za malou úplatu mi odpustila. Ale jen na chvíli, když se totiž dozvěděla, že jsem prodala svůj byt, protože jsme se rozhodli s přítelem koupit půdní byt ve Varech a potřebovali jsme peníze, rozezlila se znovu. Možná, že jsem udělala chybu, když jsem jí byt nenechala, ale věřte, že v té době měla podnájem, který jsem jí platila a dokonce si našla i práci. Dnes bydlím v Karlových Varech, Alice za mnou jezdí každý druhý víkend, vždy si milostivě nechá zaplatit cestu a přijede k nám tak nějak na dovolenou. Nedokážu jí říci, že jí nebudu živit a šatit, nedokážu se jí bránit, je to přeci moje dcera a já mohu za to, jaká je.