Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zpověď anorektičky: Dítě mě vyrvalo ze spárů smrti!

27. února 2014 | 06:00

Bylo jí 19 let a vážila pouhých 32 kilogramů, když jako zázrakem otěhotněla. Anorexií v té době při tom trpěla už deset let. I přes údiv lékařů Angličanka Jess Astill (22) donosila a porodila zdravou holčičku. A díky ní hrozivou nemoc porazila.

"Moje první myšlenky byla: 'Co jsem to jenom udělala?'. Srdce mi drásala myšlenka, že poškozuji už nejen sebe, ale i své dítě," svěřila se se svými pocity dnes dvaadvacetiletá Jess.

Náhlý šok ze zjištění, že je v jiném stavu, jí dodal sílu a odhodlání porazit anorexii nadobro. Lékaři jí navíc oznámili, že pokud s poruchou příjmu potravy nezačne bojovat, bude potrat nevyhnutelný.

Deset let s nemocí

Mladá žena trpěla anorexií už od dětství. Když jí bylo pouhých devět let, musela být v nemocnici hospitalizována na celé tři měsíce, protože přestala úplně jíst a její váha klesla na nebezpečnou hranici.

Nicky v době anorexie.
Autor: kabochafashionista.com
"Bylo to tam hrozné. Nebyly tam žádné jiné děti a já se tam cítila hrozně osamělá," vzpomíná Jess a dodává: "Když jsem pak byla starší, trávili mí spolužáci čas po škole společně někde venku. Jenže já musela často chodit na kontroly k lékaři, takže jsem byla úplně vyčleněná z kolektivu. Chtěla jsem být jako ostatní vrstevníci, ale nevěděla jsem, jak na to."

Triky, jak do sebe nedostat "zbytečné" kalorie, paradoxně odkoukala od své matky, která s anorexií také roky bojovala. "Nechtěla jsem doma jíst žádné jídlo. A přestože o mě rodiče měli strach a snažili se mě hlídat, vždycky jsem je dokázala nějak přelstít."

Tenhle blonďatý andílek zachránil Jess před jistou smrtí. Díky Cassandře ale anorexii úspěšně porazila.
Autor: Facebook/Jess Astill
Otřesená rozvodem

S Alanem Fosterem (32) se Jess seznámila, když jí bylo sedmnáct. Šťastně se zamilovala a vypadalo to, že láska jí pomůže dostat se ze začarovaného kruhu ven. "Najednou jsem měla pocit, že můžu žít úplně nový život. Začala jsem jíst, měla jsem víc energie i sebevědomí. Poprvé v životě jsem měla pocit, že má můj život smysl," říká.

Přibrala na sedmačtyřicet kilo a vypadalo to, že má vyhráno. Jenže pak přišel neočekávaný rozvod rodičů a otřesené dívce se najednou zhroutil svět. Maminka s mladším bratrem se odstěhovali a Jess neměla s kým mluvit o svém boji, který musela každodenně svádět s jídlem.

"Začala jsem se znovu jídlu vyhýbat. Alan sice měl určité podezření, ale mé léty ověření triky nedokázal prokouknout. Během pár měsíců jsem shodila na dvaatřicet kilogramů."

Tenhle blonďatý andílek zachránil Jess před jistou smrtí. Díky Cassandře ale anorexii úspěšně porazila.
Autor: Facebook/Jess Astill
Dítě jako motivace

Když ošetřující lékař vyhublou dívku uviděl, nechal jí okamžitě odvézt do nemocnice, kde zesláblé Jess nasadili kapačky. Během testů pak náhodou zjistily, že je těhotná. Překvapeni byli oni i sama Jess.

"Byla jsem šokovaná. Začala jsem hystericky plakat. Nemohla jsem se smířit s myšlenkou, že poškozuji svou dceru. V ten moment jsem věděla, že udělám všechno pro to, aby byla zdravá," říká mladá žena.

Lékaři jí nekompromisně oznámili, že musí přibrat dvě kila týdně, aby bylo její nenarozené dítě v bezpečí. Předepsali jí kaloriemi nabité mléčné koktejly, zvýšili množství výživy dodávané přímo do žíly.

A i když to zní téměř neuvěřitelně, Jess nakonec dítě donosila a porodila zdravou tříkilovou holčičku, které dala jméno Cassandra.