Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podivná alergie: Zabít ho může jediná sněhová vločka i chlazené pivo

28. listopadu 2013 | 06:00

Kůže mu doslova exploduje, když se dotkne čehokoliv studeného. Navíc mu hrozí anafylaktický šok, který ho může zabít. Ir Bernard Ward totiž patří mezi lidi, kteří trpí alergií na chlad.

"Bojím se zimy - mohla by pro mě být smrtící. To mě stojí majlant za vytápění a tlusté oblečení. Skutečnost, že se mi tahle alergie objevila, mi úplně změnila život. Třeba takové normální posezení s kamarády v hospodě je pro mě nemyslitelné," říká zoufalý mladý muž.

Ten nikdy v minulost žádnou alergií netrpěl. Vše se však změnilo loni v zimě, kdy v deseti stupních Celsia pod nulou ve Skotsku čekal na autobusové zastávce. To byl podle lékařů spouštěcí moment všech zdravotních problémů.

Bernard Ward si bez rukavic ani nemůže nalít pití z lednice.
Autor: profimedia.cz
"Už zimu před tím jsem si všiml, že pokaždé, když jsem čekal na autobus, začaly mě ruce hrozně svědit a pálit, jako kdybych je strčil do hromady kopřiv. Lékař mi tvrdil, že jde pravděpodobně o reakci na prací prášek nebo něco, co jsem snědl," vzpomíná Bernard.

O rok později už ale dopadl mnohem hůř. "Byl to první večer tam, venku bylo asi mínus deset, a já jsem čekal na autobus, abych se dostal zpátky do hotelu. Neměl jsem na sobě žádné rukavice a nesl jsem nějaké tašky. Po několika minutách se mi ale najednou prsty a ruce začaly zvětšovat až tak, že jsem je nemohl ani ohnout."

Bernard Ward si bez rukavic ani nemůže nalít pití z lednice.
Autor: profimedia.cz
Během chvíle ho také začal pálit a svědit celý obličej, místo mluvení sípal. Kdžy se konečně dostal na hotelový pokoj, všiml si při převlékání, že má oteklá i stehna a celé tělo má pokryté obrovskými "šrámy". Teprve tehdy mu lékaři diagnostikovali těžkou alergii na chlad.

"Postupně jsem musel přestat dělat každodenní věci, jako je třeba chození do posilovny. Klimatizace totiž na mě měla skutečně špatný vliv. Už jsem si nemohl zahrát s kamarády venku fotbal, společenský život se pro mě stal noční můrou. Ze studených nápojů mi oteče krk, a dokonce i když jen držím půllitr vychlazeného piva v ruce, napuchne mi," říká Bernard Ward.

Bernard Ward si bez rukavic ani nemůže nalít pití z lednice.
Autor: profimedia.cz
Neobvyklé zdravotní problémy měly samozřejmě obrovský dopad na život jeho i jeho blízkých. Naštěstí má prý Bernard úžasnou podporu od své rodiny i snoubenky Mairead, kterou si, jak doufá, příští rok vezme. "Moje snoubenka je skvělá. Snaží se přizpůsobit mému stavu jak jen může a každý den mi dodává tolik potřebnou sílu," dodává.

Věděli jste, že...

...chladová alergie se často objevuje po kontaktu pokožky se studeným vzduchem, vodou, ale třeba i studeným nápojem či jídlem. Častými příznaky jsou otoky částí těla, které nejsou dostatečně zakryty oblečením (obličej, ruce). V horším případě se může dostavit i velmi nepříjemná svědivá kopřivka. Ta se projevuje tvorbou pupínků, které vyvolávají chladné předměty, led, studená voda, ale také chladný vítr.

Někdy se kopřivka objevuje i následkem rychlého přestupu ze zimy do tepla, který tělo nedokáže tak rychle regulovat. Výsev se objeví většinou do půl hodiny, projevy odeznívají za hodinu až dvě, záleží na rozsahu. Při vzácné tzv. reflexní chladové kopřivce může dojít k celkové anafylaktické reakci, šoku, který může skončit až smrtí.