Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vražedná alergie: Ženu mohou zabít vlastní slzy, i obyčejná sprcha!

Kvůli své alergii se Rachel nemůže ani pořádně osprchovat a když venku prší, musí sedět doma.
22. února 2014 | 13:30

Smrtelné pro ni mohou být i sliny při polibku snoubence, pár kapek deště či sklenka vody na žízeň. Na světě je podobně postižených lidí jen pětatřicet. Britka Rachel Prince (26) ale na své nemoci dokázala najít i pozitiva.

"Není to zase tak špatné. Ta protivná alergie má i své klady. Nemůžu totiž mýt nádobí, vytírat, ani přeprat prádlo. Kdybych měla ruce delší dobu namočené, zbláznila bych se bolestí. Takže to všechno musí dělat můj snoubenec Lee," říká Rachel, které se podařilo každodenní život s partnerem přizpůsobit vzácné nemoci.

Šestadvacetiletá Britka totiž trpí silnou alergickou reakcí na vodu. Na světě je takových lidí jen pětatřicet. Při jakémkoliv kontaktu s tekutinou dostane bolestivou vyrážku, která zmizí až po několika hodinách.

Nádobí musí za Rachel mýt snoubenec Lee.
Autor: profimedia.cz

Útěchu hledá právě v náručí svého osmadvacetiletého snoubence. Jenže vychutnat si nemůže ani jeho polibky. "Samozřejmě je mi z toho mizerně, protože o všechny tyhle intimní věci a jeho blízkost stojím. Ale když mi Lee dá třeba jen pusu na tvář, musím to okamžitě setřít, protože jinak se hned dostaví reakce," popisuje Rachel.

Lee to ale nese statečně. "Občas mi to trochu leze na nervy. Musím dělat většinu domácích prací, takže jsem v podstatě její otrok. Navíc, když to všechno udělám, nedostanu za to ani pusu. Ale ona za to stojí," směje se Lee, který po jejím boku stojí už několik let.

Kvůli své alergii se Rachel nemůže ani pořádně osprchovat a když venku prší, musí sedět doma.
Autor: profimedia.cz
Poprvé se alergie u Rachel projevila, když jí bylo dvanáct let. A s věkem se vše zhoršovalo, až bylo téměř nemožné, aby byla v kontaktu s vodou bez pocitu bolesti. Protože jde ale o tak vzácné onemocnění, lékaři jí to dlouho nevěřili. Nikdy totiž o takové alergii neslyšeli. A dívka trpěla.

"Když se mi ty pupínky objeví, mám pocit, jako by moje pleť byla plamenech a šíleně to svědí, jako bych měla kopřivku. Jsem dokonce alergická na vlastní pot a slzy, a dokonce i na svou vlastní krev, když se dostane do kontaktu s mojí kůží," popisuje Rachel.