Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oběť kosmetiky! Dívka (25) oslepla poté, co si nabarvila vlasy

6. března 2012 | 06:58

Strach, bolest, ztráta zaměstnání. I tak může skončit "obyčejné" barvení vlasů. Zárukou snášenlivosti nemusí být ani 48-hodinový test, který má zjistit případnou alergii. Carmen Rowe (25) si ho udělala a dopadl dobře. I přesto u ní vznikla velmi nebezpečná a silná alergická reakce. Její obličej opuchl tak moc, že oslepla (naštěstí jen dočasně) a musela být hospitalizovaná v nemocnici.

Krásně a jednoduše

Carmen si chtěla obarvit své hnědé vlasy na černo. Barva jí to ale pěkně znepříjemnila. Vlasy si nabarvila den před Štědrým dnem a šla spát. Když se na druhý den probudila, měla hlavu nafouknutou jako fotbalový míč a musela být okamžitě převezena do nemocnice, kde pobyla tři dny. I přesto, že si barvila vlasy od svých třinácti let, dostavila se velmi nepříjemná reakce.

Steroidy a antibiotika

Po třech dnech intenzivní léčby steroidy a antibiotiky, byla propuštěna do domácího ošetření. Hospitalizována byla poté ale ještě čtyřikrát! Její tělo totiž projevovalo různé typy alergických reakcí a otoků.

Lékaři nakonec diagnostikovali alergii na Paraphenylenediamin. Alergií na tuto chemickou substanci trpí mnoho lidí. Dokonce existuje i webová stránka, kde před touto složkou velmi intenzívně varují lékaři i sami alergici.

Paraphenylenediamin se objevuje v dlouhotrvajících barvách na vlasy, tmavě zabarvených kosmetických produktech, tetovacích barvách, fotokopírkách, benzínu atd..

Carmen Rowe v nemocnici
Autor: Profimedia.cz

Místo obličeje míč

“Probudila jsem se a nic jsem neviděla. Moje hlava byla tak oteklá, že jsem nemohla skoro otevřít oči! Podívala jsem se do zrcadla a můj obličej byl nafouknutý jako fotbalový míč. Jela jsem tedy okamžitě do nemocnice. Cestou mi ale hlava otékala čím dál víc. Když jsem dorazila do nemocnice, měla jsem příšerně oteklé i uši. Doktoři mě přijali téměř okamžitě,” řekla Carmen.

Smrdělo to jako mokrý pes

“Nejhorší ze všeho bylo když mi z otoků začal vytékat hnis. Musela jsem si hlavu balit do ručníků. Bylo to příšerné! Smrdělo to jako mokrý pes,” vzpomíná mladá dívka.

Carmen přišla o práci ve firmě s produkty pro zdravý životní styl, kvůli času, který trávila svou rekonvalescencí.

Testujete si snášenlivost barvy na vlasy?
4,1%
95,9%
Děkujeme za Váš hlas!
45 hlasů
1061 hlasů

„Celá ta situace byla nesmírně stresující a depresivní. Měla jsem zničené Vánoce a přišla jsem o práci. To všechno jenom proto, že jsem chtěla vypadat dobře!“, řiká Carmen a dodává: „Chtěla bych varovat rodiče všech dětí. Dávejte si pozor! Alergie se může projevit kdykoliv.“

Autor: ema, lena